Spread the love

Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța anunță, miercuri, că dezaprobă demersul inițiat de către Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ de a organiza un protest de amploare în perioada Bacalaureatului, acest lucru „urmând a avea repercusiuni asupra bunei desfășurări a examenului și, implicit, periclitând calendarul prestabilit pentru admiterea în învățământul superior”.

„Această posibilă grevă are ca obiect nemulțumirea sindicaliștilor cu privire la proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Deși sprijinim salarizarea corespunzătoare a personalului didactic, având în vedere necesitatea formării lor continue, și asumarea educației drept o prioritate națională și din punct de vedere financiar, dată fiind necesitatea creșterii calității actului educațional în special în învățământul preuniversitar, considerăm că o întreagă generație de absolvenți nu poate fi sacrificată în detrimentul acestei metode de presiune. În primul rând, nu elevii trebuie să răspundă pentru carențele cu care ne confruntăm la nivelul dialogului dintre partenerii educaționali și reprezentanții administrației publice centrale. De asemenea, este fundamental ca Bacalaureatul să se desfășoare în contextul prestabilit, astfel încât admiterea în învățământul superior să se realizeze în condițiile firești, astfelîncâ tniciun absolvent al ciclului liceal să nu aibă de suferit din cauza mișcărilor de protest ale federațiilor sindicale. Pe această cale, facem apel laînțelegerea liderilor de sindicat și le readucem în atenție faptul că un dialog transparent, sprijinit pe aspecte concrete, poate fi soluția optimă de adoptat în vederea ameliorării inconvenientelor, fără ca efectele negative să se răsfrângă asupra principalilor beneficiari ai sistemului de învățământ și, în acest caz, asupra viitorului lor academic și profesional”, se arată în comunicatul de miercuri al CNE și AEC.

Este regretabil faptul că Guvernul refuză să pună în aplicare promisiunile făcute în timpul campaniei cu privire la salarizarea cadrelor didactice. Am susținut și susținem nevoia acordării unei salarizări corespunzătoare pentru personalul didactic și nedidactic din învățământ, dar elevii din România nu au nicio vină că reprezentanții Guvernului refuză să acorde creșterile salariale promise. Boicotarea examenului de Bacalaureat va avea consecințe grave asupra absolvenților clasei a 12-a, care vor fi puși în imposibilitatea de a susține admiterea pentru accederea în învățământul superior. Nu este în interesul nimănui ca peste 100.000 de candidați la examenul de Bacalaureat să fie sacrificați, ca mijloc de presiune”, a completat și Constantin-Alexandru Manda, Președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *