Consiliul Local a adoptat proiectul de taxe și impozite pentru 2018. Făgădău: „Aplicarea la cote maxime a impozitului înseamnă o înrobire și nu aș vrea să ajungem acolo”. Liberalii, jenați de Rezeanu și Căliminte, nu au știut cum să voteze!

Consilierii locali municipali s-au reunit, joi, pentru a vota mai multe proiecte de hotărâre, în ultima ședință din acest an. De departe, cel mai important proiect a fost cel legat de stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul care ne bate la ușă.

Aflat în dezbatere publică de mai mult timp, proiectul a fost supus ultimelor amendamente cu prilejul ședinței de joi. Printre vorbitori s-au aflat și din afara Consiliului Local Municipal, cum ar fi președintele Federației Tinerilor din Constanța, Alexandru Bajdechi sau deputatul constănțean Stelian-Cristian Ion (USR).

„Propunerea noastră este să se mărească salariile pentru debutanți dintr-un motiv foarte simplu: în Constanța sunt cele mai mici salarii din țară pentru debutanți ceea ce nu va atrage persoanele capabile să vină în administrația publică”, a spus Bajdechi.

Deputatul Stelian Ion a făcut referire, printre altele, la taxa de salubritate, un etern subiect intens disputat în viața social-politico-economică a Constanței.

„Taxa de salubritate de 7 lei este foarte mare, mai mult decât dublu față de ce am avut anul trecut, în condițiile în care curățenia în Constanța nu a cunoscut o îmbunătățire și există și acel proces cu Polaris”, a spus Stelian Ion.

Referitor la proiectul de hotărâre, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a precizat că acesta a fost supus dezbaterii după reguli democratice, chiar dacă, voalat vorbind, opoziția a făcut mai mult act de prezență.

„Propunerile vizează reducerea a cotei de impozitare pentru clădirile ce sunt în proprietatea persoanelor fizice dar au destinație nerezidențiale, de la 1,3% la 0,5%; dar asta nu înseamnă că pe viitor nu vom ajunge acolo. La restul propunerilor legate de bonificații pentru mașinile hybrid am majorat până la maximum prevăzut de lege. Cred că în această perioadă a avut loc o discuție politică așa cum este normal, cum se întâmplă în Parlamentul național, european și întotdeauna se ajunge la compromis când pozițiile sunt divergente pentru că nevotarea acestui proiect înseamnă că nu vom avea taxe și impozite anul viitor și va fi aplicat Codul Fiscal! Eu vreau să se știe clar că nu sunt de acord ca persoanele fizice să aibă de suferit. Aplicarea la cote maxime a impozitului înseamnă o înrobire și nu aș vrea să ajungem acolo. Tocmai de aceea am avut discuții cu consilierii PMP și le mulțumesc pentru deschidere, dar și cu consilierii PNL, evident că nu putem să ne însușim toate propunerile, dar deschiderea spre dialog s-a văzut și este una ce cred că a guvernat și va guverna atitudinea administrației”, a spus Decebal Făgădău.

Opoziția liberală a intervenit prin consilierul Cristina Văsîi, care a propus cinci amendamente, evident, toate respinse și care a intrat într-o polemică cu primarul Făgădău.

„Care sunt mai exact proiectele care vor beneficia de aceste creșteri de taxe și care este impactul bugetar al acestor modificări?”, a spus Cristina Văsîi.

„Nu am de gând să reiau expunerea de motive, este publică, citiți expunerea de motive și veți vedea clar unde merg taxele! Nu am de gând să vă dau explicații, am adus la cunoștința constănțenilor, conform legii”, a replicat Făgădău.

Consilierii PMP au demonstrat că s-au înțeles de minune cu colegii din majoritatea social-democrată și au fost singurii care, în urma negocierilor politice, au obținut ceva: taxa de salubritate să fie stabilită la 5 lei, spre deosebire de varianta de 7 lei propusă de PSD. Dorința PMP a fost îndeplinită la vot, când taxa de salubritate, alături de cea pentru panourile publicitare din oraș, primind 15 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și două „abțineri”, ultimele două ale consilierilor excluși din PNL, Romeo Rezeanu și Horia Căliminte.

„Am înțeles necesitatea majorării acestui impozit, chiar am propus un impozit de 0,45% pentru anul 2018 și gradual să crească în anii următori, așa cum spune Consiliul Concurenței. Primăria propune 0,50%, motiv pentru care vom susține această propunere. (…) Privind taxa de salubrizare, am analizat bugetul publicat pe site-ul Primăriei, am constatat un deficit inițial de peste 300 milioane lei, situația nu este tocmai fericită și considerăm că trebuie diminuată subvenția, dintr-un calcul simplu se recuperează în jur de șase milioane și propunem ca taxa de salubrizare să crească la doar 5 lei pe lună. De asemenea, subliniem: necesitatea îmbunătățirii serviciilor de salubrizare, o verificare mai serioasă a prestatorului. Privind taxa de spectacole, în forma actuală exista până la 2% pentru manifestări artistice și competiții sportive și 5% pentru alte activități artistice. Nu trebuie să existe nici un fel de diferențiere între activitățile artistice, motiv pentru care propunem 2% pentru orice manifestare artistică sau competiție sportivă”, a spus consilierul PMP, Alexandru Zabara.

CITEȘTE ȘI:

Începe nebunia pe taxele locale. Lui Palaz i s-a cășunat pe Polaris și pe Seaview. „Instituții ale statului spun că s-a furat, noi nu votăm! Să rămână la 3 lei pe lună!”

Referitor la cei doi, aceștia au propus o taxă pentru PFA în creștere la fel ca cea pentru persoanele fizice, condiționând adoptarea propunerii de votul pentru întregul proiect. În urma expunerii lui Romeo Rezeanu, criticată de consilierul social-democrat Teodor Patrichi, propunerea a fost respinsă.

„Noi propunem ca această creștere să fie de doar 25%, spre deosebire de amendamentul PMP, prin care creșterea de 100%, noi propunem altceva. Am citit toate motivările. Ce nu se ia în calcul este situația medicilor de familie, care nu își pot mări tarifele cum își doresc. Au un plafon dat de valoarea punctului consultației și valoarea punctului per capita. Anul acesta, punctul per capita a fost crescut de la 4,4 la 4,6, adică o creștere de 5%. Cu alte cuvinte, acestor oameni li s-a permis o creștere a veniturilor de doar 5%, după cum știți, de la 3 ianuarie, nu vor mai acorda consultații gratuite și vor intra în grevă, ori noi practic dacă mărim taxele și impozitele punem bomboana pe colivă. De ce să acceptăm o creștere de 100%, când se măresc și taxele pentru angajați! Toate aceste taxe sunt plătite în cadrul acelui plafon. De aceea, amendamentul nostru strict referitor la PFA pentru spațiile nerezidențiale să se crească în limita creșterii pentru celelalte persoane fizice. PFA este prima formă de antreprenoriat și cea mai vulnerabilă. Astfel, dăm un semnal că sprijinim dezvoltarea de la bază. (…) Eu nu sunt medic de familie, pledez pentru colegii mei, pentru că cunosc situația”, a spus Rezeanu.

„Această segmentare PFA și restul persoanelor juridice nu este posibilă, înseamnă că am putea să facem diferențiat pentru SRL, pentru SA, nu putem să discutăm despre așa ceva. Vă propun, dacă aveți o situație punctuală de la care să plecăm, să discutăm posibilitatea de a veni cu o schemă de minimis doar pentru această categorie. Pentru medicii de familie putem să facem, cu Direcția de Sănătate Publică și putem, cu avizul Consiliului Concurenței, să gândim o schema de ajutor de minimis. Noi nu putem insera o departajare la persoanele juridice”, a replicat primarul Făgădău.

CITEȘTE ȘI:

Rezeanu și Căliminte s-au întors în Consiliul Local Municipal Constanța. „Suntem membri PNL, dar vom vota împotriva intereselor de grup!”

Votul pentru propunerea lui Rezeanu poate fi caracterizat de o nouă debandadă în tabăra liberală, consilierii liberali neștiind cum să voteze propunerea celor doi, un liberal votând „pentru”, alții împrăștiindu-se la „împotrivă” sau „abținere”, ba chiar un alt consilier a stat tot timpul cu mâna ridicată!

„Ăștia sunt puși pe ură, eu am votat pentru, dar cred că m-au trecut la abținere”, ne-a precizat un consilier liberal.

Într-un final, proiectul de hotărâre, în întregimea lui, a fost adoptat, Rezeanu și Căliminte s-au abținut.

„Nu puteam să girăm o aberație”, a spus Căliminte, pentru TOMIS NEWS.

Întregul proiect de hotărâre privind taxele și impozitele locale pentru 2018 este disponibil AICI!

1 Comment

  1. in afara de majorari, va mai duce capul si la altceva?…sa zicem mai folositor pt cetatenii acestui oras decazut de pe vremea republicii mazare?…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*