Spread the love

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare este inițiat de 41 de deputați și senatori de la PSD și UDMR, printre care și senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu. Inițiativa are ca principală menire trecerea centrelor militare zonale, aflate în administrarea autorităților locale, în subordinea deplină a Ministerului Apărării Naționale.

Inițiatorii arată că autoritățile locale, respectiv consiliile locale și județene, sunt obligate să asigure acestor centre terenurile, localurile, instalațiile de comunicații, sistemele și serviciile informatice, autoturismele și alte dotări, precum și fondurile necesare din bugetele proprii.

„Cheltuielile de reparații, întreținere și amenajare a localurilor centrelor militare zonale, județene, se suportă de către autoritățile administrației locale. Mai mult, cheltuielile de modernizare a patrimoniului acestor centre, precum și cele pentru achiziționarea de carburanți și pentru paza localurilor centrelor militare se suportă tot de către autoritățile administrației locale. (…) Toate aceste cheltuieli reprezintă sume uriașe din bugetele proprii, pe care autoritățile locale sunt obligate să le plătească, iar nerespectarea obligațiilor constituie contravenție și se sancționează potrivit legii. Considerăm că autoritățile locale nu trebuie împovărate cu asemenea obligații și practic puse uneori în dificultate de funcționare de ordin financiar, mai ales că activitatea specifică este strict de domeniul apărării naționale. Prin urmare, centrele militare aflate în administrarea consiliilor locale și județene ar trebui să treacă în administrarea Ministerului Apărării Naționale”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Cheltuielile CJC pentru CMZ: 50.000 EUR pe an! Palaz este de acord: „Să nu se mai întâmple cum a fost cu Nicușor Constantinescu!”

În cazul Constanței, propunerea legislativă, dacă va fi adoptată, va produce efecte asupra Centrului Militar Zonal Constanța, în prezent aflat în întreținerea Consiliului Județean. CMZ a intrat în atenția publică din 2014, odată cu condamnarea fostului președinte al CJC, Nicușor Constantinescu, la cinci ani de închisoare, pentru subfinanțarea Centrului.

Tocmai din cauza acestei situații inițiativa este salutată de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz.

„Noi avem obligația să susținem funcționalitatea. Ca să aibă control doar MApN nu este o variantă rea! Eu aș fi de acord. Nu este vorba de cheltuieli, ci faptul că trebuie să aibă autoritate deplină pe el doar o instituție care e responsabilă. Este posibil ca deciziile consiliilor județene, cum s-a întâmplat cu Nicușor Constantinescu în trecut, să afecteze buna funcționalitate a unei activități cu care nu este de joacă: apărare, mobilizare în caz de conflict militar”, a spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

În altă ordine de idei, conducerea CJC arată că obligațiile financiare față de CMZ nu sunt o povară, inițiativa legislativă fiind de salutat strict din perspectiva administrativă.

„Cheltuielile nu sunt o povară! Dacă ești de bună credință, politic vorbind, susținerea financiară a CJC nu este o povară, clar! Anul acesta le-am achiziționat încă un autoturism, un Duster, am mai făcut o hidroizolație, cred că, pe anul acesta, ajungem la cheltuieli de maxim 100.000 de euro, dar doar pentru că am avut aceste investiții. În mod normal, ne costă aproximativ 50.000 de euro pe an. Bănuiesc că vor să scoată centrele din subordinea politicului, dar să fie o administrare responsabilă, pentru că pentru noi întreținerea CMZ nu este o povară”, a mai spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă din Parlament a fost adoptată de Senat pe 25 martie a.c., iar în prezent este trimisă la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, unde atât termenul pentru depunerea amendamentelor cât și cel pentru emiterea raportului au expirat din 3 aprilie, respectiv 9 aprilie. Raportul trebuie să fie unul comun al comisiei juridică, pentru administrație publică și pentru apărare.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *