Spread the love

Consiliul Județean Constanța anunță, luni, că lucrările de restaurare la cetatea Capidava se vor relua, ca urmare a sosirii unei informări din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale privind situația proiectului “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punere în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”. Reprezentanții Ministerului Culturii au trimis către CJC mai multe precizări prin care reconfirmă sprijinul autorităților centrale privind continuarea proiectului.

Astfel, reprezentanții Ministerului punctează faptul că a fost avizat favorabil proiectul “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punere în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” atât în 2010, cât și în 2012. În ceea ce privește punctul de vedere al Comisiei Naționale Limes, potrivit Ministerului acesta “este un organism consultativ, care nu a avut niciodată calitatea de avizator pentru documentații de intervenții la monumente istorice.“ Mai mult, în adresa primită se punctează că “responsabilitățile pe sectoarele de limes sunt definite pentru zonele ce compun fosta frontieră din provincia romană Dacia. După cum cunoașteți, Capidava este un important obiectiv specific frontierei romane situată în antichitate în altă provincie din Imperiul Roman (provincia Moesia Inferior).”

CITEȘTE ȘI:

Continuă lucrările de restaurare la Capidava? Țuțuianu: „Nu putem să mai stăm așa, pierdem proiect de milioane de euro, pentru că unul și altul au făcut fel și fel de prostii”

Potrivit punctului de vedere al Ministerului Culturii și Identității Naționale există toate premisele legale pentru continuarea lucrărilor. “Ultimele demersuri vor asigura și implicarea pozitivă a specialiștilor care s-au manifestat public, inițial, împotriva proiectului”, se mai precizează în documentul menționat.

Președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, a subliniat faptul că se fac eforturi pentru deblocarea proiectului, motiv pentru care au fost inițiate o serie de întâlniri între reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale, proiectanții lucrării, precum și coordonatorul științific al șantierului.

„Ne dorim finalizarea acestui proiect. Vom ține cont de recomandările Ministerului Culturii, dar este esențial să deblocăm această situație”, susține Țuțuianu.

Consiliul Județean Constanța este decis să reia procedurile pentru lucrările rămase de executat.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *