Consiliul Județean Constanța, luat „prin surprindere” de ninsoare: ZECI de șoferi au rămas blocați

Peste 20 de apeluri care anunţă maşini blocate pe drumuri din judeţul Constanţa au fost primite, miercuri dimineaţă, la 112. În aceste cazuri au fost anunţaţi reprezentanţii drumurilor judeţene şi naţionale. Judeţul Constanţa se află sub cod portocaliu de viscol. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că, miercuri, până la ora transmiterii acestei ştiri, au fost primite peste 20 de apeluri la 112 care au anunţat că autoturisme şi turisme transport persoane sau marfă sunt blocate în trafic în judeţul Constanţa.

S-au anunţat reprezentanţii drumurilor naţionale şi drumurilor judeţene care lucrează pentru degajarea carosabilului şi reluarea traficului rutier. Începând cu ora 10:00 judeţul Constanţa se afla sub avertizare de cod portocaliu de viscol şi vizibilitate redusă, vântul va sufla la rafala cu 55-65km/h. La nivelul inspectoratului s-a activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care monitorizează şi gestionează eventualele situaţii de urgenţă”, a transmis ISU Dobrogea.

zapada 1

La orele 24:00, RAJDP Constanța acționa cu 8 ATB cu lamă și sărăriță, 4 unimoguri și 5 autoutilitare: „Nu sunt probleme majore, se circula în condiții de iarnă. Ninge viscolit în tot județul ( mai puțin cordon litoral ). Temperaturi de -2° C.”, au precizat cei de la Regie, care a mai anunțat că la orele 04:00 de la secțiile RAJDP se acționează cu următoarele utilaje: 6 unimoguri, 20 autobasculante cu lamă și material antiderapant, 1 autogrder, 3 wole și 9 autoutilitare în patrulare.

La Șipote, o mașină care livrează lapte a rămas blocată pe drum. Zăpada s-a depus pe carosabil și a intervenit un ATB care a curățat drumul și lăptarul și-a continuat traseul. De asemenea, între Dumbrăveni și Independența, o mașină care transporta produse din panificație a rămas blocată în nămeți. A intervenit o wola, iar circulația a fost reluată, în condiții de iarnă.

Meteorologii anunţă că, până miercuri la ora 21.00, judeţele Constanţa şi Tulcea sunt sub cod portocaliu de viscol şi vizibilitate redusă.

„În cursul zilei de miercuri (27 ianuarie), în judeţele Constanţa şi Tulcea vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale de 70…80 km/h, va ninge însemnat cantitativ, zăpada va fi viscolită şi troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m”, au precizat meteorologii.

Apelul CNAIR

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) atrage atenţia conducătorilor auto care se deplasează în această perioadă, în contextul codului galben emis de meteorologi, să circule cu atenţie şi prudenţă, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate.

„Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru perioada 26.01, ora 23:00 – 27.01.2021, ora 23:00, ce vizează jumătatea de sud-est a Dobrogei, estul Munteniei și sud-estul Moldovei. Vor fi ninsori însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă neuniform și consistent. În Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei, vântul va avea rafale în general de 55-70 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea semnificativă a vizibilității. Facem apel la conducătorii auto să circule cu atenție și prudență, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.Totodată, compania a mai precizat că toate direcțiile regionale ale CNAIR sunt mobilizate și vor interveni unde este cazul pentru ca traficul rutier să se desfășoare în condiții de siguranță.

Circulaţia mai multor trenuri, suspendată miercuri şi joi

Circulaţia mai multor trenuri va fi suspendată, miercuri şi joi, în urma avertizărilor meteorologice privind ninsori şi vânt puternic în sud-estul ţării, în timp ce alte garnituri vor avea opriri suplimentare, anunţă CFR Călători. Pe secţia Bucureşti – Constanţa, se va circula cu locomotive Diesel, în locul celor electrice.

„În urma avertizărilor meteorologice (ninsori şi rafale de vânt puternic) emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru partea de Sud-Est a ţării, CFR Călători informează pasagerii să aibă în vedere faptul că trenurile vor circula conform reglementărilor specifice condiţiilor de iarnă, la nivelul companiilor feroviare fiind instituit Comandamentul de Iarnă”, a transmis, marţi seară, CFR Călători.

Conform sursei citate, compania de Infrastructură – CFR SA a luat decizia de a restricţiona pe secţia Bucureşti – Constanţa circulaţia cu locomotive electrice, fiind necesară asigurarea circulaţiei cu tracţiune Diesel şi fiind făcute modificări în mersul trenurilor CFR Călători. Astfel, vor exista opriri suplimentare pentru preluarea pasagerilor. Miercuri, trenul IR 1583 Bucureşti Nord – Constanţa va avea opriri în staţiile: Mircea Vodă Hm. Poarta Albă h., Basarabi, Murfatlar h. şi Palas, iar trenul IR 1580 Constanţa – Bucureşti Nord va avea opriri în staţiile: Palas, Murfatlar h., Basarabi şi Mircea Vodă Hm.

Miercuri şi joi, trenul R 8693 Medgidia – Constanţa va circula suplimentar. Trenul se va forma în staţia Medgidia din R 8652 Tulcea Oraş – Medgidia. Tot miercuri, vor fi suspendate mai multe trenuri: IR 1682, IR 1683Constanţa – Bucureşti Nord şi retur; R 8001, R 8004 Bucureşti Nord – Constanţa şi retur; R 8002, R 8003 Constanţa – Bucureşti Obor şi retur; R 8013 Bucureşti Obor – Feteşti, R 8203, R 8204 Buzău – Constanţa; R 8222 Constanţa – Buzău; R 8201 Buzău – Constanţa – suspendat pe distanţa Buzău– Feteşti; R 8121, R 8122  Bucureşti Nord – Slobozia Veche şi retur, R 8383, R 8385, R 8386, R 8388, R 8392 şi R 8393 Constanţa – Mangalia şi retrur (circulaţia va fi asigurată cu trenurile: R 8380, R 8381, R 8384, R 8389, R 8396, R 8397); R 8580, R 8581, R 8585, R 8586, R 8587 şi R 8588 Ciulniţa – Slobozia Veche şi retur (circulaţia va fi asigurată cu trenurile: R 8151, R 8582, R 8583, R 8584); R 8344 Constanţa – Feteşti – Călăraşi Sud. De asemenea, circulaţia trenurilor R 8653 şi R 8654 Constanţa – Medgidia –Tulcea Oraş şi retur va fi suspendată miercuri şi joi, când circulaţia va fi asigurată cu trenurile: R 8652, R 8655.

Joi, va fi suspendată circulaţia trenului R 8343 Călăraşi Sud – Feteşti –Constanţa:

Pentru preîntâmpinarea altor eventuale perturbări în circulaţia feroviară, CFR Călători ia deja următoarele măsuri: asigurarea locomotivelor Diesel de rezervă şi pregătirea materialului rulant pentru circulaţie în condiţii de iarnă; suplimentarea echipelor de intervenţie şi asigurarea personalului necesar pentru deszăpezirea unităţilor proprii (revizii, depouri, etc); pregătirea suplimentară a garniturilor. CFR Călători şi CFR SA ţin în permanenţă legătura operativ cu personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs pentru a se putea lua cele mai bune măsuri pentru asigurarea condiţiilor optime de călătorie”, a arătat sursa citată.

Călătorii sunt sfătuiţi să se informeze despre condiţiile meteo şi să solicite informaţii despre eventualele întârzieri şi posibilele modificări survenite în circulaţia trenurilor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *