Consiliul Județean Constanța, gazdă a evenimentelor dedicate Zilei Dobrogei. Lupu a premiat zece personalități dobrogene în cadrul unui eveniment festiv

Dacă anul trecut, Consiliul Județean Tulcea a fost gazda acestui mare eveniment, iată că anul acesta, Constanța a avut onoarea de a organiza și sărbători istoria și cultura bogată a acestei regiuni, alături de omologii și frații săi regionali din județul Tulcea. Astfel, la invitația Consiliului Județean Constanța, o delegație oficială condusă de administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat la eveniment. Ziua a debutat cu o ceremonie militară și religioasă, urmată de o depunere de coroane, desfășurată pe platoul Casei de Cultura a Sindicatelor Constanța, la Monumentul dedicat eroilor români din Războiul de Independență al României.

Seria evenimentelor a continuat cu Ședința Solemnă Comună a Consiliului Județean Tulcea și Consiliul Județean Constanța, desfășurată în Sala “Remus Opreanu” a Palatului Adminitrativ Constanța. Au fost prezenți, alături de președintele CJC, Mihai Lupu, primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, subprefectul Județului Constanța, Marilena Dragnea, precum și Administratorul Public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, alături de  subprefectul județului Tulcea, doamna Aslâ – Aişe Mierlă.

Putem spune enorm de multe lucruri despre Dobrogea. S-au scris, se scriu și se vor mai scrie multe pagini despre acest loc minunat, încărcat de tradiție și istorie și despre apartenența noastră de-a lungul timpului pe aceste meleaguri. Această zi este a noastră, a tuturor dobrogenilor indiferent de apartenența politică, de etnie sau de confesiunea religioasă. Pentru noi, cei care slujim în administrația publică locală din Dobrogea, este o ocazie specială să ne amintim de importanța acestei întoarceri sub stindardul românesc, dar mai ales, să reflectăm asupra responsabilităților noastre față de această minunată regiune și comunitatea sa diversă. Ca parlamentar am militat, pentru sărbătorirea prin lege a Zilei Dobrogei, o zi care era firesc să fie marcată la nivel național. Astăzi, mi-aș fi dorit să putem anunța împreună, în ziua dedicată dobrogenilor, că taxa de pod de la Fetești și Giurgeni a fost eliminată de către autoritățile centrale. Dorința mea ar fi fost să remediem această nedreptate majoră la adresa cetățenilor din Constanța și Tulcea, singurii din țară care sunt obligați să plătească pentru a traversa podurile în drumul lor către casă sau înapoi.  În calitate de reprezentanți ai acestei regiuni aparte, avem ocazia să promovăm și să sărbătorim diversitatea etnică și culturală unică a Dobrogei. Putem colabora pentru a consolida legăturile dintre comunități și pentru a face această regiune să prospere din punct de vedere economic, social și cultural. Vă îndemn să continuăm să lucrăm împreună cu încredere, să ne sprijinim reciproc în eforturile noastre și să contribuim astfel la construirea unui viitor mai bun și mai echitabil pentru toți locuitorii Dobrogei. La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Ședința solemnă a fost onorată de prezența jurnalistului britanic Charlie Ottley, cel care a făcut România celebră în toată lumea prin documentarul „Flavours of Romania – Dobrogea”.

Acesta a prezentat faimosul documentar, care subliniază arhitectura, istoria și obiceiurile tuturor etniilor ce locuiesc pe aceste meleaguri. La finalul ședinței solemne, în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuția adusă la dezvoltarea Dobrogei, președintele CJC a oferit membrilor delegației din Tulcea, un dar autentic dobrogean.

Prin organizarea acestui eveniment, Consiliul Județean Constanța aduce o recunoaștere și o răsplătire simbolică a tuturor eforturilor persoanelor care au contribuit și contribuie, zi de zi, la clădirea unei societăți sănătoase, bazate pe valori solide.

Zece personalități dobrogene, premiate în cadrul unui eveniment festiv, organizat cu prilejul Zilei Dobrogei

Consiliul Județean Constanța a oferit mai multor personalități dobrogene, plachete aniversare cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, România. Evenimentul a avut loc, într-un cadru festiv, la restaurantul Grand Ballroom Melody din Mamaia.

Președintele CJC, Mihai Lupu a fost cel care a înmânat acest simbol de prețuire, în semn de recunoștință și respect față de contribuția valoroasă, următoarelor personalități: Gheorghe Hagi, Dorin Grecu Sasu, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară OCPI Constanța, Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, prof. univ. dr. Mitică Pepi din cadrul Universității “Ovidius” Constanța, Cristina Schipor, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța, Sorin Ciutureanu, directorul general al Oil Terminal SA, Excelența Sa Emre Yurdakul, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, Nicolae Crețu, comandorul Bazei Aeriene 57 “Mihail Kogălniceanu” și Carmen Mocanu, redactor-șef al ziarului „Cuget Liber”.

cjc 2
cjc 3

În momentele de sărbătoare, ar trebui să fim, mai mult decât oricând, uniți în jurul valorilor pe care le împărtășim și solidari în fața promisiunii de a construi un viitor mai bun pentru cetățenii județului nostru. Indiferent de afilierea politică sau de poziția oficială, suntem cu toții chemați să ne implicăm activ în susținerea și promovarea istoriei, bogățiilor naturale și umane ale județului Constanța. Încă mai sunt oameni care se îndoiesc de ceea ce suntem noi, dobrogenii: o parte vitală a României și o poartă de acces în Europa. Dragii mei, Constanța nu este la marginea acestei țări, ci la intrarea în ea. Acest județ a oferit atât de multe valori, din toate domeniile de activitate. Avem turism, avem numeroase edificii culturale, avem monumente unice în lume, avem un potential uimitor de dezvoltare. Față de aceste valori ar trebui să ne întrebăm cu toții, cum putem fi mai uniți și mai buni? Cum putem să punem în valoare istoria și bogățiile pe care ni le-a dat Dumnezeu? Cum putem să ne unim în jurul unui proiect de dezvoltare pe termen lung, pentru județul nostru? Când vom înțelege toate aceste lucruri, vom reuși să aducem schimbarea pe care ne-o dorim cu toții pentru județul Constanța. Le mulțumesc tuturor celor care au ales să sărbătorească Ziua Dobrogei, aici, la noi acasă. Nu în ultimul rând, felicitări din suflet oamenilor de valoare cărora am avut onoarea de a le înmâna aseară un mic gest simbolic, în semn de respect și recunoștință față de contribuția semnificativă la dezvoltarea acestei regiuni.” – Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

cjc 1
cjc 5
cjc 6

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *