Consiliul Județean al Elevilor Constanța solicită organizarea unei dezbateri publice referitoare la bugetul local

Consiliul Județean al Elevilor Constanța, structura de reprezentare a elevilor la nivel județean, solicită factorilor decidenți de la nivel județean o dezbatere privind bugetul local al județului nostru. Este important ca toți factorii implicați să conștientizeze problemele pe care le întâmpină elevii atunci când vine vorba de transportul local gratuit, bursele pe care le merită, dar nu le primesc întotdeauna și alte subiecte pe care considerate prioritare în acest moment, precum condițiile din școli.

Pe data de 9 martie, bugetul de stat aferent anului 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobat de Parlamentul României și promulgat de Președintele țării. Acum, urmează ca fiecare autoritate județeană și locală să elaboreze bugetul după care se va ghida în anul 2021, în funcție de prioritățile pe care le urmăresc. La nivel național, Consiliul Național al Elevilor a reușit să convingă factorii de decizie să impună un prag minim al burselor acordate în sistemul de învățământ românesc. Astfel, după demersurile elevilor reprezentanți de la nivel național, s-a stabilit un cuantum minim al burselor, de 100 de lei pe lună.

În acest context, este important să avem o dezbatere publică, la nivel județean și local, care să aibă în centru viitoarele sume pe care Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța le va aloca pentru învățământ. Împreună, putem afla de ce este nevoie pentru ca educația din județul Constanța să ofere societății de mâine oameni responsabili, integri, care vor putea fi mândri de condițiile de care au avut parte în mediul școlar. De finanțarea complementară depinde o serie de factori care pot schimba experiența elevilor în cele șase ore pe zi petrecute la școală: renovarea sălilor de curs, paza și protecția elevilor, digitalizarea educației și altele. Pe această cale, invităm toți cetățenii interesați și organizațiile de reprezentare a
societății civile din județ să ni se alăture pentru a aduce pe agenda autorităților județene teme de interes pentru comunitate, astfel încât bugetul aferent anului 2021 să ajungă spre domenii care să ofere o dezvoltare prielnică elevilor din județul nostru
”, au precizat reprezentanții CJE.

Transparența este un element-cheie când vine vorba de procesele decizionale din administrația publică. Atunci când vorbim de constituirea bugetului județean și a bugetelor locale, este imperios ca societatea civilă să fie invitată la dialog, pentru a ne asigura că fondurile pentru anul 2021 satisfac cu adevărat nevoile cetățenilor. De accea, solicităm Consiliului Județean Constanța și Primăriei Municipiului Constanța să dea curs solicitării noastre și să organizeze dezbateri publice înaintea aprobării bugetelor județene și locale, astfel încât să vedem cum vor fi distribuiți banii alocați educației. Nu putem vorbi de învățământ de calitate, dacă banii pentru acest sector nu răspund cerințelor din teritoriu.”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *