Consiliul Județean a încurcat borcanele? Proiectul privind administrarea elicopterului de salvare a vieților omenești s-ar putea lovi de nulitate!

Consilierii județeni s-au reunit marți, 20 decembrie a.c., într-o nouă ședință, în cadrul căreia au dezbătut mai multe proiecte de hotărâre, printre care aprobarea contractului de comodat dintre CJC şi Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

Contractul respectiv vizează cedarea cu titlu gratuit a dreptului de folosinţă a elicopterului medical Airbus Helicopters tip H135, SN 1112, nr. MAI 349, achiziţionat de CJC în cadrul derulării proiectului transfrontalier „Equipment to Save Our Lives“. Cel care a fost mandatat să semneze contractul respectiv este preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, iar din partea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, inspectorul general – general de flotilă aeriană Cristinel Reliu Ion.

Elicopterul despre care vorbim îl înlocuiește pe cel SMURD prăbușit pe 15 decembrie 2014, în lacul Siutghiol. Cei patru oameni care se aflau la bord, pilot, copilot, medic şi asistenta, au decedat în urma unei intervenții lamentabile a autorităților.

În 17 iulie 2015, asiguratorul a pus la dispoziția CJC un elicopter similar pentru convenția între CJC, IGAv și Airbus Helicopters S.A.

Valoarea elicopterului este de 23.086.216,11 lei cu TVA şi va fi predat în baza unui proces-verbal de predare-primire, iar contractul este încheiat pentru o perioadă de cinci ani şi poate fi prelungit, fără alte formalităţi, cu aceeaşi perioadă, dacă niciuna dintre părţile semnatare nu notifică contrariul cu 30 de zile înainte de îndeplinirea termenului.

„În urma accidentului din lacul Siutghiol, asigurările au pus la dispoziția CJC o aeronavă nouă, pe care CJC a dat-o în comodat către IGAv. Inițial, nava a fost luată pe un proiect pe fonduri europene, unde parteneri au fost CJC, Spitalul Clinic Județean de Urgență, vreo patru instituții per total. IGAv urmează să desfășoare activități specifice de salvare a vieților omenești, pentru că asta ne interesează cel mai mult. Noi am adoptat trecerea navei de la CJC, pentru darea în folosință pentru IGAv”, a spus președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

Contract de comodat? Legea dă bătăi de cap 

Nu contestăm buna intenție, ci aplicabilitatea. Rolul de salvare a vieților omenești denotă interesul public, nu privat. Există dreptul privat, care reglementează relațiile cu caracter patrimonial și nepatrimonial între persoane, iar dreptul public reglementează egalitatea juridică, raporturile de putere între autoritățile publice și în raport cu operatorii privați, care conțin norme derogatorii, speciale.

contract1

Un bun se află în domeniul public sau privat în funcție de interesul pe care îl naște. Astfel, un bun aflat în domeniul public beneficiază de protecție, precum: inalienabilitatea, adică nu poate fi înstrăinat; imprescriptibilitatea și faptul că nu poate fi executat silit! Darea în administrare este un drept real pentru administrația publică, adică exact calea corectă care ar fi trebuit urmată și nu comodatul, care este un contract privat! Mai mult, dacă un bun este scos din domeniul public în privat, fără ca interesul public să înceteze, ar putea fi un caz de nulitate a proiectului de hotărâre! Totodată, dincolo de eventualitatea unei executări silite, dacă Consiliul Județean ar decide să vândă elicopterul, nu l-ar putea opri nimeni. De asemenea, comodatarul nu are obligația de achitare a impozitelor către stat, ci proprietarul de drept, în cazul de față CJC, iar dacă nu o va face, executarea silită se poate extinde și asupra bunului dat în folosință, respectiv elicopterul!

contract2

contract3

contract4

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.