Consiliul de Securitate ONU, în întrunire de URGENȚĂ pentru a discuta haosul de la granița UE cu Belarus. Ungaria: „Polonia apără granițele Europei!”

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență, joi, pentru a se discuta situația tensionată de la granițele Uniunii Europene cu Belarus. Reuniunea a fost solicitată de Estonia, Franța și Irlanda. Această reuniune va avea loc cu uşile închise, în timp ce tensiunea nu scade între Polonia şi Belarus, susţinut de Rusia şi acuzat de „terorism de stat” de către Varşovia.

Astfel de situaţii nu ar trebui folosite din motive politice şi să devină o cauză de tensiuni între state”, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

Secretarul general Antonio Guterres urmăreşte cu îngrijorare situaţia de la graniţa dintre Belarus şi Polonia” şi reaminteşte „importanţa gestionării problemelor migraţiei şi refugiaţilor în conformitate cu principiile umanitare şi cu dreptul internaţional”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Europenii l-au acuzat de săptămâni întregi pe dictatorul bielorus, Aleksandr Lukaşenko, că a alimentat criza prin eliberarea de vize migranţilor şi aducându-i la graniţă ca răzbunare pentru sancţiunile europene impuse în urma reprimării opoziţiei bieloruse.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto l-a asigurat, joi, pe omologul său polonez Zbigniew Rau de solidaritatea Ungariei şi le-a adresat mulţumiri grănicerilor şi poliţiştilor polonezi pentru faptul că apără frontierele acestei ţări şi în consecinţă pe cele ale Uniunii Europene, relatează MTI.

Vestea proastă este că frontierele de est ale Poloniei continuă să se afle sub o puternică presiune exercitată de migraţie”, a scris şeful diplomaţiei ungare pe Facebook, după ce a discutat miercuri seara la telefonul cu omologul său polonez, pe care urmează să-l întâlnească luni la Consiliul afaceri externe de la Bruxelles.

Bieţii noştri prieteni polonezi experimentează acum acelaşi lucru cu care ne confruntăm şi noi ca situaţie practică de şase ani, cu migranţi ilegali care refuză să respecte reglementările, legile şi suveranitatea şi încearcă să ne penetreze în număr mare frontierele”, a adăugat Szijjarto, aflat la Istanbul pentru summitul Consiliului turcic.

Trebuie să se spună cu claritate că violarea frontierelor reprezintă o infracţiune şi acelaşi lucru se aplică şi încurajării violării graniţelor, pentru a nu mai menţiona şi traficul de persoane”, a subliniat acesta.

Ministrul ungar de externe i-a îndemnat totodată în mesajul său pe „toţi politicienii de la Bruxelles care în ultimii şase ani au susţinut vederi pro-migraţie, au menţinut pe agendă cotele obligatorii de relocare a migranţilor şi au refuzat resurse ţărilor care le apără graniţele să vină acum să viziteze frontiera dintre Polonia şi Belarus şi să le fie ruşine”.

Premierul ungar Viktor Orban i-a transmis pe de altă parte joi cele mai bune urări omologului său polonez Mateusz Morawiecki cu prilejul Zilei independenţei naţionale.

Mă bucur că Ungaria a putut şi ea să contribuie la independenţa Poloniei în secolul XX”, a menţionat Orban într-o scrisoare adresată omologului său polonez, citată joi de biroul de presă al premierului ungar, a consemnat MTI.

„De atunci, alianţa ungaro-poloneză a continuat să se întărească şi este pregătită să abordeze în comun provocarea ideologiilor care pun sub semnul întrebării suveranitatea şi valorile tradiţionale”, a scris Orban, asigurându-l pe Morawiecki că polonezii se pot baza pe angajamentul Ungariei faţă de realizarea obiectivelor comune.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.