Spread the love

După mai bine de patru ani de plimbat prin Parlament, Președinție, apoi iar Parlament, un proiect de lege controversat, inițiat în 2014 de Darius Vâlcov, actualul consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă și eminența cenușie a programului politic al PSD, a fost respins abia în această săptămână de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 226 de voturi pentru respingere și 42 de „abțineri“. Inițiativa lui Darius Vâlcov prevedea scutirea de la plata impozitului a construcțiilor prevăzute în grupa I care vor face parte integrantă din parcurile industriale. Vâlcov spunea, în 2014, că există posibilitatea ca doar anumite persoane juridice să dețină aceste construcții necesare activității, pentru care ar datora impozitul pe construcții, „neasigurându-se astfel condiții egale investitorilor, încălcându-se principiul neutralității măsurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori și capitaluri.“

„Facilitățile fiscale, reprezentând scutirea de la plata impozitului pe teren și a impozitului pe clădiri, acordate de administrațiile locale persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în parcuri industriale, constituite conform Legii nr. 186/2013, privind Constituirea și funcționarea Parcurilor Industriale, au ca scop determinarea agenților economici să se relocheze în astfel de parcuri industriale să dezvolte activități și să permită crearea de noi locuri de muncă“, nota Vâlcov în expunerea de motive.

La vremea supunerii la vot, Senat – 24.06.2014 și Camera Deputaților – 30.09.2014, proiectul lui Vâlcov a trecut cu brio de ambele Camere ale Parlamentului, fiind votat la Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 327 de voturi „pentru“, un vot „contra“ și 3 „abțineri“. Din păcate pentru actualul consilier al Vioricăi Dăncilă, fostul președinte Traian Băsescu a retrimis legea în Parlament pentru reexaminare, în 23 octombrie 2014, spunând că „o asemenea scutire de la plata impozitului pe construcții are implicații asupra bugetului de stat, determinând diminuarea veniturilor bugetare“.

„Drept urmare, din punct de vedere economic, această reglementare legislativă nu este oportună“, spunea Băsescu în motivarea cererii de reexaminare a legii.

Imediat după ce punctul de vedere al lui Traian Băsescu a ajuns în Parlament, senatorii au reluat procesul legislativ asupra proiectului și au reaprobat inițiativa în 15 decembrie 2014. De atunci, firul procesului legislativ s-a rupt, iar proiectul a fost uitat prin sertarele Camerei Deputaților. Între timp, președintele s-a schimbat, la fel și Guvernul, fostul premier Sorin Grindeanu timițând un punct de vedere prin care preciza că nu susține inițiativa. Drept urmare, la mai bine de patru ani de când a fost depusă în Parlament, inițiativa lui Darius Vâlcov de a scuti de la plata impozitului construcțiile prevăzute în grupa I care vor face parte integrantă din parcurile industriale a fost respinsă definitiv, chiar de către cei pentru care a realizat planul de guvernare.

CITEȘTE ȘI:

ROMÂNIA! Un proiect de lege pentru reorganizarea industriei de apărare, supus votului în Parlament după… 11 ani! Între timp, România a schimbat doi președinți, de 15 ori premierul și de trei ori legislativul!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *