Consilierii liberali și-au retras proiectul privind subvenţionarea transportului pentru elevi și studenţi. Țuțuianu: „Dacă vor punctaje politice, să le facă la televizor, în Piața Victoriei, dar nu în plenul CJC“

Ședința ordinară de miercuri, 22 august, a Consiliului Județean Constanța nu a fost scutită de tensiuni. Totul a plecat de proiectul de hotărâre inițiat de consilierii PNL Marian Iordache, Bogdan Bola, Liviu Popa, Stelian Gima, Cristian Zahariuc, Marian Crușoveanu și Geanina Topolov privind acordarea de facilități la transport pentru elevi și studenți. Supărați că proiectul lor a primit aviz negativ de legalitate din partea secretarului județului, liberalii și-au retras proiectul de pe ordinea de zi.

„Nu am dorit ca proiectul să intre cu aviz negativ spre aprobare, iar lumea să creadă că am vrut să facem ceva ilegal. În plus, ne-a deranjat faptul că s-a dat avizul negativ cu numai o zi înainte de începerea ședinței. Am dorit retragerea proiectului pentru a veni ulterior cu o documentare mai completă“, a spus unul din liberali pentru TOMIS NEWS.

În cadrul ședinței, secretarul județului, Mariana Belu, a explicat faptul că, potrivit legislației în vigoare, CJC poate acorda doar finanțare complementară pentru şcolile speciale din subordinea Consiliului, ceea ce se întâmplă deja și că subvenţiile se pot acorda de către Unitățile Administrativ Teritoriale pe raza cărora se află unităţile şcolare. La rândul său, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a declarat că proiectul PNL nu are nici o bază legală. De asemenea, Țuțuianu a punctat, la fel ca și vicepreședintele Claudiu Palaz, că dacă liberalii vroiau să-și asume proiectul, trebuia să-l susțină mai departe, mai ales că avizul de legalitate era unul pur consultativ.

„Dacă tu ca partid hotărăști că proiectul este în regulă, nu trebuia să forțezi mâna secretarului județului. Nu e corect să dai în Mariana Belu“, a spus Palaz.

La rândul său, președintele Consiliului, Horia Țuțuianu, a punctat că a trimis adrese la mai multe ministere: Transporturi, Dezvoltare, Educație și Justiție, cărora le-a cerut aviz de legalitate pentru acordarea de subvenții la transportul elevilor. Țuțuianu a mai spus că imediat ce va veni avizul va iniția personal proiectul pentru acordarea de subvenții la transportul elevilor.

După ședința CJC, în cadrul unei conferințe de presă, Horia Țuțuianu le-a transmis un mesaj liberalilor.

„Le solicit public consilierilor PNL să nu mai inițieze proiecte și să nu mai pună într-o ipostază delicată consilierii județeni, indiferent de culoarea politică, dacă nu au o bază legală la proiecte. Când am venit la conducerea CJC nu m-a interesat decât dezvoltarea județului. Dacă vor să facă punctaje politice, să le facă la televizor, pe stradă, în București, în Piața Victoriei, dar nu în plenul Consiliului Județean. Aici am venit să muncim și să dezvoltăm județul“, a afirmat Horia Țuțuianu.

Amintim că cei de la PNL au propus subvenţionarea cu 50% a transportului public de călători organizat de operatorii autorizaţi de Consiliul Judeţean pentru elevi şi studenţi și subvenţionarea cu 100% a transportului public de călători organizat de operatorii autorizaţi de Consiliul Judeţean pentru elevii şi studenţii orfani, cu cerinţe educaţionale speciale, proveniţi din casele de copii sau asupra cărora s-a stabilit o măsură de protecţie socială. De asemenea, pentru aceste subvenții, Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Studenților din Constanța au anunțat că au purtat pe parcursul ultimului an de zile discuții cu reprezentanții Consiliului Județean Constanța pentru punerea în aplicare a alin. (1) și (2) ale art. 84 și alin. (2) al art. 205 din Legea 1/2011 care stabilesc reducerile la transportul județean pentru elevi și studenți.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul privind reducerile de 50% la transportul județean pentru elevi și studenți este pe ordinea de zi, dar AEC îl amenință pe președintele CJC cu „toate măsurile necesare”

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*