Spread the love

Legea offshore, după un îndelung tămbălău de retrimitere la comisie și amendare la infinit și un preinfarct al președintelui comisiei pentru industrii, social-democratul Iulian Iancu, a fost adoptată definitiv, miercuri, de Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Banias, despre legea offshore: „România ar trebui să se inspire și din ceea ce se întâmplă în Olanda și Norvegia, unde statul are cel puțin jumătate din beneficii“

Deși, a existat un consens în privința acestui proiect, după serii întregi de critici, opoziția nu a mai votat proiectul, întrucât, pe ordinea de zi, exact proiectul dinainte a fost adoptat cu mare circ. Legea privind spălarea banilor a fost respinsă, apoi votul s-a reluat și votul a fost pentru adoptare, suficient ca opoziției să-i sară muștarul și să părăsească sala.

„Au fost mai multe forme și a fost retrimisă la comisie. Am participat la comisie, care a fost extrem de lucrativă și, de data asta, inclusiv PSD a fost deschis la toate solicitările noastre. Am vrut să avem acces la toate datele, atât de la ANRM, privind capacitățile de producție, investițiile, perimetrele, în care au loc aceste explorări și exploatări, precum și simulările de la ministerul de Finanțe privind impactul bugetar. Ni s-a permis să prezentăm fel de fel de simulări și dezbaterile au continuat până când ne-am aliniat pozițiile, chiar ne-au fost acceptate amendamentele prin care aceste venituri pe care le dobândește statul român să se ducă într-un cont unic și de acolo să fie redirecționați în zona privind investiții în zona de distribuție a gazelor la UAT-uri și racordat UAT-urilor la rețeaua națională de gaze, pornind de la ideea că acești bani provin de la o resursă neregenerabilă și ar trebui să se ducă în domeniul energetic. PNL a luat decizia ca în forma în care a ieșit această lege să voteze pentru! Cu toate că în comisie s-au abținut, s-a luat decizia ca în plen să se voteze pentru legea offshore, din păcate nu am ajuns la acest moment”, a explicat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Legea offshore, varianta 2.0! Senatul a readoptat proiectul cu noi modificări. Senatorul Vergil Chițac: „Au acceptat ca 60% din profit să fie dedus până când se acoperă toată investiția, ceea ce mi se pare grav“

De partea cealaltă, social-democrații susțin că abordarea opoziției a fost una incorectă.

„Pentru economia județului Constanța, este foarte importantă legea offshore. Cred că forma care a ieșit astăzi este mult mai bună, a fost dezbătută îndelung între grupurile parlamentare. Dacă vrei să cauți o scuză la nivelul acesta… știau foarte bine ce lege a fost propusă, urma la vot, nu au nici o scuză”, a spus deputatul social-democrat constănțean, George Vișan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Ponta continuă atacurile la Dragnea. Despre legea offshore: „În România nu se va face nici o investiție, nu se va scoate nici un metru cub de gaz, nu vom încasa nici un leu. Vom importa de la ruși”

Legea offshore se referă la punerea în valoare a unor noi resurse de hidrocarburi în sectorul românesc al Mării Negre. Practic, vorbim de investiții de importanță strategică pentru România și, fiind vorba de bani, proiectul a fost modificat de nu mai puțin de patru ori până să fie miercuri adoptat.

„Proiectele offshore din zona românească a Mării Negre au un profil de risc investițional specific. În condițiile în care legislația națională reglementează în mod limitat doar anumite aspecte relevante în domeniul autorizării și desfășurării operațiunilor petroliere offshore, lipsa unui cadru de reglementare complet, coerent și adecvat ar conduce la întârzieri semnificative în materializarea acestor proiecte sau chiar la imposibilitatea implementării acestor proiecte. (…) Cu câteva excepții, sunt încă în etapa de explorare și, deși s-au făcut unele descoperiri, nici una nu a fost declarată comercială până acum. Ciclul de viață al proiectelor offshore este alcătuit din mai multe etape cheie și poate necesita o perioadă de 10 până la 15 ani de la etapa de explorare/confirmare a descoperirilor până la prima producție, urmată de încă 10-20 de ani de operațiuni de producție. Pentru proiectele offshore, investitorii vor fi dispuși să facă astfel de investiții semnificative, pe termen lung și cu risc ridicat, numai dacă au încredere că regimul fiscal și de reglementare va rămâne stabil și previzibil pe toată perioada proiectului. (…) Titularii de acorduri din Marea Neagră se află într-un loc „loc lipsit de acces la calea publică” neexistând nici o altă posibilitate de a aduce conductele de la zăcămintele din larg la Sistemul Național de Transport de Gaze Naturale. (…) Dată fiind neclaritatea cu privire la localizarea monumentelor istorice și a siturilor arheologice în platoul continental al Mării Negre, se impune reglementarea mijloacelor și modalităților de investigare prealabilă a platoului continental românesc al Mării Negre anterior realizării operațiunilor petroliere”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore a fost adoptat cu 170 de voturi pentru, 3 împotrivă, o singură abținere și doi deputați care nu și-au exercitat votul.

CITEȘTE ȘI:

JALE din cauza Legii operațiunilor offshore. Guvernul acordă scutiri de impozite și permite corporațiilor să încalce proprietatea privată. Un deputat acuză: „România își cedează dreptul la suveranitate”!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *