Consens între opoziție și putere: La propunerea USR, televiziunile și radiourile vor fi obligate să combată cu specialiști opiniile anti-vaccinare!

Cine spune că opoziția și puterea nu pot conlucra? După ce s-au atacat virulent la votul privind legile Justiției, aleșii din cele două tabere au îngropat securea războiului pentru o clipă și au votat, miercuri, în Camera Deputaților un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari ai USR, dar și de la alte partide parlamentare, prin care vor modificarea Legii audiovizualului, solicitând „acuratețea factuală” și „distincția clară între fapte și opinii, de a încuraja argumentele medicale bazate pe dovezi”. În expunerea de motive, inițiatorii spun că, în România, există programe radio și TV care, uneori, devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate, fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false. Pe de altă parte, spun inițiatorii, radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat. Duritatea expunerii de motive a parlamentarilor USR este surprinzătoare, amintind de intențiile de constrângere ale Ministerului Sănătății.

„O situație ce ar fi prevenită prin această propunere legislativă este comunicarea iresponsabilă cu privire la vaccinare. (…) Rezultatele arată că părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media. (…) Principalul motiv pentru care părinții nu își vaccinează copiii este percepția că vaccinarea este nesigură, iar aceste informații false sunt în principal recepționate de mass-media”, se arată în expunerea de motive a parlamentarilor USR.

Dincolo de controversele inițiativei, proiectul USR a fost aprobat de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, cu 264 de voturi „pentru“, un vot „contra“. Senatul este forul decizional în acest caz. La rândul său, Guvernul a lăsat la latitudinea Parlamentului dacă proiectul este util sau nu.

Subiectul vaccinării copiilor a împărțit România în două. Pe de o parte, cei pro-vaccinare spun că este o măsură bună, deoarece îi protejează pe cei mici de viruși care pot fi letali. Pe de altă parte, cei contra vaccinării spun că, pe lângă faptul că li se încalcă dreptul de a alege, unele vaccinuri duc la diferite complicații medicale. În acest ocean de păreri pro și contra vaccinării, informațiile sunt, în multe situații, vagi și fără date concrete. Un rol important în acest război îl au televiziunile și radiourile, care difuzează mesaje din partea ambelor tabere.

CITEȘTE ȘI:

Propunere USR, în dezbatere publică: televiziunile și radiourile, obligate să combată cu specialiști opiniile anti-vaccinare!?

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*