CONGRESUL PSD. Ciolacu trece „epoca Dragnea” în istorie: „PSD devine partidul clasei de mijloc”

Congresul extraordinar al PSD a avut loc sâmbătă la Palatul Parlamentului, începând cu ora 10.00. Social-democraţii și-au ales noua conducere, iar în competiţia internă pentru şefia partidului s-au înscris liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu şi fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, de altfel singurul competitor cu șanse, consideră că acest Congres al PSD este un moment de răspântie și arată că PSD are capacitatea de a se adapta.

Social democrații și-au ales sâmbătă conducerea în cadrul unui Congres extraordinar care a fost organizat, pentru prima dată, prin videoconferință. Din cauza pandemiei de coronavirus, noua conducere a PSD a fost aleasă de cei peste 1.500 de delegați printr-un vot online desfășurat în 38 de locații din țară. Discursurile au fost transmise prin sistem de videoconferință, de la Parlament, unde au fost prezenți doar câțiva lideri ai partidului. Pentru funcția de președinte al PSD au candidat Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici.

Teodorovici, la război, Dâncu la Congresul ultimei șanse

Eugen Teodorovici, fost președinte executiv al PSD, a depus vineri la Tribunalul București o cerere de ordonanță președințială prin care solicită amânarea Congresului PSD. El susține că are încredere că justiția îi va da dreptate. Cererea a fost respinsă în aceeași zi de instanță. Într-un alt proces deschis de Teodorovici la Tribunalul Bucureşti, care încă nu a primit o dată pentru judecare, fostul ministru de Finanţe susţine că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2919.  De asemenea, Teodorovici le cere magistraţilor să constate caracterul nelegal al deciziilor emise după data de 29 iunie 2019 de către conducerea „ilegală” a PSD, coordonată de Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu. Teodorovici consideră „o surpriză” decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge cererea sa privind amânarea desfăşurării Congresului extraordinar al Partidului Social Democrat, dar spune că o va respecta, iar „acţiunea civilă merge mai departe”.

Fostul ministru al Culturii, Daniel Breaz, senator de Alba, a anunțat vineri că demisionează din Partidul Social Democrat: „Prezentul mă contrazice într-un mod brutal și mi-a înfățișat un PSD slab, incoerent, fără strop de logică în decizii”. Breaz a mai spus că a crezut că PSD nu va conteni să renunțe la apropierea de cetățean și la creionarea politicilor menite să aducă bunăstare în societate.

Vasile Dâncu

Vasile Dâncu a declarat sâmbătă că PSD a trecut printr-o criză, a pierdut jumătate din electoratul pe care îl avea, în trei ani de zile, iar acest Congres este „Congresul ultimei şanse”. El a catalogat ca fiind „o tâmpenie” reproşul care i se aduce, inclusiv de către unii social-democraţi că ar avea o apropiere de serviciile secrete.

Teodorovici, candidat, dar… absent

La Congresul PSD, candidatura lui Eugen Teodorovici a fost validată, însă el a fost… absent. Scaunul lui Eugen Teodorovici, la Congres a rămas gol, iar acesta nu s-a prezentat pentru a-și prezenta viziunea asupra viitorului PSD.

Ciolacu propune: PSD, partidul clasei de mijloc

La Congres, Marcel Ciolacu a candidat cu moțiunea „Reconstrucția PSD – O viziune politică de stânga pentru un partid european”. În echipa lui Marcel Ciolacu se vor regăsi Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu sau Vasile Dâncu. De asemenea, în noua conducere a PSD vor fi 12 vicepreședinți printre care Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Mihai Tudose, Dragoș Benea sau Titus Corlățean.

Potrivit documentului, „ambiția” echipei propuse de Ciolacu este „ca Partidul Social Democrat să își atingă menirea sa: o societate echitabilă.”

„Vrem să devenim partidul care luptă pentru cei mulți, o formațiune politică modernă, europeană, capabilă de o acțiune politică coerentă și profesionistă”, se arată în programul politic.

Viitoarea conducere a PSD susține că va promova persoane competente în funcțiile publice și că va renunța la „cumetrii”.

„PSD va trebui să promoveze competența la toate nivelurile din partid, pentru a-și recâștiga prestigiul partidului cel mai bine pregătit pentru a conduce țara și de a realiza schimbările așteptate de cetățeni (…) Fără cumetrii în funcții publice — Se va introduce regula ca partidul să nu susțină și să nu valideze sau să nu numească în funcții publice sau să nu angajeze fără concurs persoane care au o relație de rudenie de gradul 1 și 2 cu conducătorul instituției respective”, se arată în programul lui Ciolacu.

PSD își propune să devină „partidul clasei de mijloc”, să apere cetățenii care muncesc în diaspora, să apere mediul și resursele naturale. Totodată, echipa lui Ciolacu susține că „PSD se va desprinde de trecut” și de „controversele din domeniul justiției” care „nu vor mai reprezenta un subiect prioritar pentru PSD”.

În urma Congresului PSD, structura principală de conducere a partidului nu se va mai numi Comitet Executiv Național (CExN), ci Comitet Politic Național (CPN). Congresul extraordinar al PSD a modificat statutul partidului, cele mai importante modificări fiind alegerea președintelui prin moțiune, adică vot pe listă și reformarea Comitetului Executiv Național, care își va schimba componența și se va numi Comitetul Politic Național.

Principalele modificări:

1. Deciziile majore ale partidului care trebuie luate în intervalul dintre două congrese vor fi stabilite în cadrul Comitetului Politic Național (CPN), din care vor face parte președinții organizațiilor județene, dar și președinții de consilii județene și primari, întrucât aceștia au legitimitate populară și sunt în contact direct cu alegătorii, fiind deci în măsură să fundamenteze deciziile partidului pe baza așteptărilor reale ale cetățenilor.

2. Reconstrucția Biroului Permanent Național(BPN) – BPN va duce la îndeplinire deciziile CPN și va lua hotărâri privind problemele curente ale partidului. BPN va fi compus dintr-o echipă de oameni integri și profesioniști, cu experiență profesională și politică, care să se bucure de susținerea unor largi comunități sau categorii sociale.

3. Respectarea procedurilor decizionale – Deciziile care nu respectă procedurile interne vor deveni nule de drept. Toate deciziile, fără excepție, vor trebui să urmeze regulile interne stabilite prin statut sau de forurile de decizie în drept. Pentru situații excepționale vor fi definite proceduri excepționale, care să asigure luarea deciziilor în regim de urgență, asigurându-se totodată legitimitatea politică.

La Congresul extraordinar al partidului, Marcel Ciolacu a declarat că partidul va continua să apere categoriile defavorizate de români:

„România are nevoie de PSD, România are nevoie de o stângă puternică, de siguranță, de reconstrucție și de creșterea nivelului de trai. Azi doar PSD reprezintă stânga românească și valorile sale. Vrem să rămânem un partid conservator care se uită mai degrabă în trecut sau vrem să ne transformăm într-un partid modern, care se uită în viitor spre progres? Societatea și așteptările românilor s-au schimbat. Vrem să rămânem prizonierii vechilor metode de a face politică? PSD va continua să îi apere pe bunici, pe cei vulnerabili, pe mame și copii, pe tinerii la început de drum, dar trebuie să privim mai departe, să fim aproape de românii din clasa de mijloc, de antreprenori, profesori, medici, cei care muncesc în multinaționale, cei din HoReCa, fermieri. (…) Vreau să facem politica celor care au plecat să muncească în străinătate. Ei sunt cei care au ajutat România să treacă prin criza financiară. Au fost montați împotriva partidului nostru, apoi au fost blocați să intre în țara de sărbători de actualii guvernanți. Singura soluție a fost să îi țină la cozi zile întregi prin vamă. Românii care trăiesc afară iubesc România și au fost cei care au trimis bani în țară în fiecare lună, muncind din greu și uneori în condiții umilitoare. În zilele noastre sunt duși pe ascuns în fermele din alte țări. Sunt români ca și noi și merită să fie apărați acolo unde sunt! Trebuie să începem să vorbim și cu tinerii. Cei aflați la început de drum! Știu, li s-a tot repetat că PSD e rău! Culmea! Au repetat cei care nu au făcut nimic pentru ei!”

Totodată, Ciolacu a mai spus că formațiunea trebuie să se rupă de trecutul în care partidul a fost folosit pe post de „cheie la ușile justiției”, cu referire la mandatul lui Liviu Dragnea în fruntea partidului.

„Sunteți mulți care ați muncit enorm în partid. Ați avut – la fel ca și mine – rezultate bune. Ați construit – la fel ca și mine – organizații puternice. Dar au fost cazuri când munca voastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la ușile justiției. Nu ei sunt PSD! Ei aparțin trecutului. Și trebuie să ne rupem de acest trecut! Justiția trebuie făcută în sala de judecată. Nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administrației prezidențiale. Reforma justiției trebuie făcută de către profesioniști, de magistrați, de CSM, de asociațiile profesionale. O spun cu toată răspunderea, conștient că poate pierd voturile unora care văd lucrurile altfel. În mandatul meu, PSD va rămâne strict pe agenda românilor, iar justiția acolo unde îi este locul, în sala de judecată! Astăzi suntem hotărâți să lăsăm greșelile trecutului în spate, acolo unde le este locul. Astăzi decidem viitorul social-democrației din România! Reconstrucția PSD a început!”, a mai spus Ciolacu.

Echipa lui Ciolacu

Principalul candidat la șefia PSD și-a prezentat echipa alături de care va conduce partidul. În această echipă sunt 17 lideri ai PSD, din toate zonele țării, Ciolacu susținând că „vremea tătucilor a apus”.

1.460 de delegați au votat la Congresul PSD, iar după numărarea voturilor moțiunea susținută de Marcel Ciolacu și echipa sa au obținut 1.391 de voturi, în timp ce Eugen Teodorovici a primit doar 91 de voturi.

Echipa:

Marcel Ciolacu – Președinte

Gabriela Firea, Prim-vicepreședinte

Sorin Grindeanu – Prim-vicepreședinte

Paul Stănescu, secretar general

Vasile Dâncu, Președinte al Consiliului Național

Mihai Tudose, vicepreședinte pe Zona economică

Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte pe Zona de Muncă și Protecție Socială

Gabriel Zetea, vicepreședinte pe Zona de Administrație și Infrastructură

Daniel Băluță, vicepreședinte pe Regiunea București-Ilfov

Victor Negrescu, vicepreședinte pe Zona Centru

Titus Corlățean, vicepreședinte pe Zona Sud

Ionuț Pucheanu, vicepreședinte pe Zona de Sud-Est

Claudiu Manda, vicepreședinte pe Zona de Sud-Vest

Laurențiu Nistor, vicepreședinte pe Zona de Vest

Radu Moldovan, vicepreședinte pe zona de Nord-Vest

Dragoș Benea, vicepreședinte pe Zona de Nord-Est

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *