Conflictul se mută la Marea Neagră: SUA trimit nave de război și rachete. Rusia spune că războiul se va încheia când își va atinge toate obiectivele în Ucraina

Un oficial de la Casa Albă a confirmat, pentru Vocea Americii, faptul că SUA va trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, dar și nave militare care se conduc de la distanță. Practic, războiul se va muta în Marea Neagră, iar SUA va oferi armament Ucrainei pentru a recuceri pozițiile în această zonă strategică.

În prezent, rușii controlează zona de coastă a Mării Negre, iar transporturile și rutele comerciale sunt blocate.

Kremlinul spune că războiul se va încheia când rușii își vor atinge toate obiectivele în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că războiul din Ucraina se va încheia atunci când Rusia își va îndeplini toate obiectivele așa-numitei „operațiuni speciale” începută de Vladimir Putin, scrie agenția rusă de stat RIA Novosti.

„Președintele Vladimir Putin a subliniat sarcinile operațiunii militare speciale. Îndeplinirea acestor sarcini va însemna încheierea acestei operațiuni militare speciale”, a spus Peskov.

Un deputat rus, vărul liderului cecen Ramzan Kadîrov, Adam Delimkhanov, a spus recet că războiul se va termina până la sfârșitul anului 2022. Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie. De cealaltă parte, ucrainenii nu sunt dispuși să cedeze Rusiei teritoriile ocupate și spune că războiul nu se va termina până când nu va recupera regiunile estice invadate de ruși.

Rusia anunță că anexarea Hersonului merge… brici

Integrarea regiunii ucrainene Herson în Rusia este în curs de desfăşurare, a declarat joi liderul desemnat de Kremlin al regiunii, relatează CNN. „Suntem siguri că Rusia este alături de noi, iar noi suntem alături de Rusia pentru totdeauna”, a spus Vladimir Saldo pe contul de Telegram. „Integrarea a început şi va continua intens”, a subliniat el. Saldo nu a oferit alte detalii despre ce înseamnă procesul de „integrare”.

Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei. Cu toate acestea, armata ucraineană şi-a intensificat în ultimele săptămâni contraatacurile asupra poziţiilor ruseşti din regiune.

Un oficial de rang înalt al partidului aflat la guvernare Rusia Unită, Andrei Turchak, a vizitat Hersonul săptămâna trecută. „Simţim că suntem deja alături de Rusia. Există încrederea că într-o familie mare comună toate problemele vor fi rezolvate sistematic şi vom răspunde în mod adecvat tuturor solicitărilor vremii”, a declarat Turchak.

Rușii au început să împartă pensii în Mariupol

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a anunțat joi că ruși au început să distribuie pensii în orașul cucerit.

Ocupanții au început să elibereze pensii din Rusia la Mariupol. Așa cum era de așteptat, eliberarea de pensii s-a transformat într-un alt iad din cauza cozilor”, a spus acesta.

Ucrainenii din Mariupol primesc pensiile în ruble, moneda rusească, a adăugat acesta. Pensionarii din Mariupol încasează de la ruși o pensie de aproximativ 90 de euro. Pensia se plătește „în mână”, în numerar. Rușii au adus banii cu o zi înainte, în vehicule blindate.

Andriușcenko este convins că guvernul rus este obligat să imprime bani pentru a-i plăti locuitorilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Severodoneţk devine noul Mariupol – Zece mii de civili sunt blocați în cel mai fierbinte punct de pe frontul din Donbas

Primarul orașului ucrainean Severodoneţk spune că evacuarea este imposibilă, 10.000 de civili au rămas în zonă. Forțele ucrainene dețin în continuare zona industrială și zonele adiacente din orașul Severodoneţk, iar situația este „dificilă, dar controlabilă„, a declarat joi primarul Oleksandr Stryuk, potrivit Reuters. El a spus că liniile de apărare rezistă în ciuda tirurilor intense de artilerie rusească, dar că acum este imposibil să evacueze oamenii din Severodoneţk. Potrivit primarului, aproximativ 10.000 de civili au rămas în oraș, care este acum principalul punct de concentrare a ofensivei rusești în Ucraina.

Preşedintele Volodimir Zelenski spunea că bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, potrivit Reuters.

Războiul s-a intensificat: Ucrainenii pierd zilnic până la 600 de militari uciși sau răniți

„Până la 100 de militari ucraineni” sunt ucişi, iar alţi „500 sunt răniţi zilnic” în luptele cu armata rusă, a anunţat joi ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, relatează AFP.

Oleksii Reznikov anunţă acest bilanţ în timp ce confruntări armate continuă să facă ravagii în Donbas, în est, în regiunea localităţilor Sivierodoneţk şi Lugansk. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţa la 1 iunie că armata ucraineană pierde între 60 şi 100 de militari pe zi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.