Conflict RELIGIOS pe axa Moscova – Washington. Rusia: „Americanii au provocat cele mai serioase diferențe din întreaga lume ortodoxă!”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Statele Unite sunt implicate în actuala criză a ortodoxiei.

Statele Unite au avut o mână directă în actuala criză a ortodoxiei, au format un mecanism special”, a declarat șeful departamentului de afaceri externe la o conferință de presă, citat de RT.

Potrivit lui Lavrov, trimisul special american pentru libertatea religioasă „nu era cu adevărat preocupat de libertate, ci l-a înființat și l-a finanțat activ pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului”, astfel încât el „a luat o linie către o scindare”, în primul rând în Ucraina.

Ministrul a mai spus că formarea unei Biserici Ortodoxe necanonice schismatice în Ucraina a provocat „cele mai serioase diferențe din întreaga lume ortodoxă”.

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a anunțat în 2018 înființarea Bisericii Ortodoxe autocefale, independentă de Moscova. „Este ziua în care ne-am câștigat cu adevărat independența de Moscova”, a declarat la vremea respectivă Poroșenko miilor de persoane adunate în fața Catedralei Sfânta Sofia, unde a avut loc așa-numitul Conciliu de Reunificare.

În fruntea noii biserici a fost ales mitropolitul Epifaniy, în vârstă de 39 de ani la momentul respectiv, considerat un apropiat al patriarhului Kievului, Filaret, excomunicat de biserica rusă, dar reabilitat de Patriarhatul Constantinopolului în octombrie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *