Conferință la Constanța: Recuperarea patrimoniului pierdut

La sfârșitul lunii septembrie a.c., colegii de la Ziarul „Info Sud-Est“ au demarat campania „Recuperarea Patrimoniului Pierdut”, o inițiativă pentru schimbarea Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice din România.

Demersul ziarului Info Sud-Est face referire la starea patrimoniului istoric și cultural din județul Constanța și la necesitatea actualizării legislației privind protejarea monumentelor istorice.

În urma campaniilor anterioare derulate, colegii de la „Info Sud-Est“ au ajuns la concluzia că patrimoniul istoric și cultural al Constanței se află într-o stare de degradare fără precedent și că acest lucru a fost cauzat, pe lângă dezinteresul şi acţiunile deliberate ale celor direct implicați în acest segment, și de neajunsurile legislației în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, așa cum au fost ele reclamate, în nenumărate rânduri, de reprezentanții principalelor instituții cu atribuții în domeniul cultural.

Astfel, miercuri, 23 noiembrie, ora 11:00, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța va avea loc Conferința#RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, care va încheia campania cu același nume  – demers care își propune schimbarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Vor conferenția Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța,Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius“ din Constanța, Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură Constanța și Florin Anghel, istoric și colaborator al ziarului Info Sud-Est.
La conferință vor participa și directori de muzee, profesori ai Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, parlamentari și viitori parlamentari.

Pe fond, actul legislativ în cauză are foarte multe posibilităţi de a permite, mai departe, distrugerea patrimoniului istoric şi cultural naţional. Formulările ambigue din Legea 422/2001, nereglementarea unor proceduri specifice, lipsa posibilităţilor de a acţiona în multe dintre situaţii, dar și birocrația exagerată au condus la o situaţie intolerabilă în ceea ce priveşte monumentele istorice şi culturale ale ţării.

O situaţie cât se poate de relevantă este cea a municipiului şi judeţului Constanţa, unde corupţia, dezinteresul, lipsa profesionalismului dar şi inconsecvenţa Legii 422/2001 au condus la furtul, distrugerea definitivă sau la atentate ireparabile asupra a numeroase monumente istorice şi de cultură.

De aceea, colegii de la „Info Sud-Est” consideră că o clarificare a unor prevederi din actuala lege ar putea duce la o mai bună desfășurare a activității instituțiilor care au menirea de a păstra patrimoniul istoric şi cultural și, în consecință, la o mai bună conservare şi punere în valoare a lor.

Campania „Recuperarea Patrimoniului Pierdut” își propune să creeze o imagine clară asupra stării patrimoniului istoric și cultural al județului Constanța, să identifice problemele legislației în vigoare referitoare la protejarea monumentelor istorice și să contureze, la finalul ei, soluții pentru rezolvarea problemelor identificate atât în teren, cât și la nivel legislativ.

Campania ziarului ”Info Sud-Est” s-a desfășurat începând cu 21 septembrie și se va încheia cu conferința din 23 noiembrie și a constat într-un proiect editorial care a cuprins:

reportaje despre situația monumentelor istorice din județul Constanța, modele de succes și modele de eșec, monumente istorice distruse și elemente de patrimoniu reabilitate;
interviuri cu reprezentanți ai instituțiilor angrenate zi de zi în acest segment
analize aplicate pe actuala legislație în vigoare ce reglementează protejarea monumentelor istorice;
conferință publică la care vor fi invitați reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în sfera patrimoniului istoric și cultural, cu dezbateri referitoare la această temă;

În final, soluţiile identificate de fiecare dintre participanţi în cadrul campaniei „Recuperarea Patrimoniului Pierdut” vor fi înaintate Parlamentului României și Ministerului Culturii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.