Conducerea Poliției Municipiului Mangalia DĂ ÎNAPOI! Programul de lucru al polițiștilor de la ordine publică REVINE LA NORMAL. Avasilcăi, Europol: „Vom acționa și cu plângeri penale dacă e cazul!“ Zelca, SNPPC: „Schimbarea de program de lucru s-a făcut ilegal”

Scandalul de la Poliția Municipiului Mangalia dintre comisarul Gabriela Iacob, adjunctul șefului Poliției Mangalia, Cristian Popescu și polițiștii de la ordine publică este pe cale să se încheie. Cel puțin așa susțin ambele tabere după acțiunea de protest de joi a polițiștilor, susținuți de mai multe sindicate din MAI, miting despre care TOMIS NEWS a relatat în premieră zilele trecute.

CITEȘTE ȘI:

Poliția din Constanța în reorganizare? IGPR propune combaterea fenomenului infracțional, Dancu de la IPJ îi pune pe șefii de secții să scrie un plan prin care își pierd funcțiile!

Pentru a demonstra că nu vor să facă nici un pas în spate în privința revenirii la programul normal de lucru, schimbat recent abuziv și discreționar, mai mulți polițiști de la Sindicatul Europol au organizat în 6 decembrie, în fața Poliției Municipiului Mangalia, o acțiune de protest, la care au participat peste 20 de angajați de la compartimentul de ordine publică. Tot scandalul a plecat faptul că cei din conducerea Poliției Municipiului Mangalia, în speță adjunctul Gabriela Iacob, au schimbat abuziv programul de muncă al agenților de siguranță publică din program 12/24 – 12/48 în program 8 cu 16. Polițiștii spun că au fost puși în fața faptului împlinit la finele lunii noiembrie.

Președintele sindicatului Europol Constanța, Daniel Avasilcăi, a declarat pentru TOMIS NEWS că, pentru un moment, s-a ajuns la o înțelegere în sensul revenirii la programul obișnuit de lucru 12/24 – 12/48.

„Nu știm însă rezultatul anchetei IPJ în ceea ce privește abuzurile comise de doamna comisar Gabriela Iacob. Așteptăm să ni se comunice și vom acționa în consecință, inclusiv o acțiune în instanță și chiar plângeri penale dacă e cazul“, a subliniat Avasilcăi, pentru TOMIS NEWS.

protest politia mangalia1

Liderul sindicatului Europol a punctat că printre abuzurile comise de comisarul Gabriela Iacob, adjunctul șefului Poliției Mangalia, se numără încălcarea atribuțiunilor de serviciu, prin schimbarea programului de lucru, a jignit într-o ședință lucrătorii de la siguranță publică, folosind cuvinte obscene și ofensatoare, și chiar i-a amenințat pe unii dintre polițiști.

Dacă s-a simțit miros de scandal, celelalte sindicate nu au putut să stea cu mâinile în sân și SNPPC s-a alăturat. Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Constanța, Vasile Zelca, a afirmat pentru TOMIS NEWS, că informarea conducerii privind schimbarea programului de lucru al polițiștilor de la siguranța publică de la 12/24 – 12/48 la program 8 cu 16 a fost un simulacru.

„Noi cei de la SNPPC am răspuns cu adresă că nu suntem de acord cu această schimbare, pentru că această consultare nu a fost una reală și nu s-au purtat negocieri. De asemenea, văzusem și niște probleme în planificarea pe care ei au făcut-o. La fel au constatat și celelalte sindicate, care au notat că schimbarea de program de lucru s-a făcut ilegal. Și, atunci, s-a ajuns la această formă de protest. Mă bucură faptul că polițiștii au curaj să protesteze și să-și ceară drepturile“, a declarat Zelca, pentru TOMIS NEWS.

Liderul sindical a confirmat, la rândul său, că în urma discuțiilor purtate joi la Mangalia, cele două părți au ajuns la o înțelegere, pentru aplanarea conflictului.

„În urma negocierilor purtate cu domnul comandant al Poliției Municipiului Poliției Mangalia, comisar șef Cristian Popescu, s-a ajuns la un acord și s-a semnat un document în urma căruia se angajează ca, începând de luni, 10 decembrie, să revină la programul de lucru obișnuit 12/24 – 12/48 și, după aceea, să realizeze o consultare corectă și legală astfel încât să se ajungă la un acord în ceea privește programul de lucru al compartimentului de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Mangalia“, a mai spus Zelca.

La aplanarea conflictului de la Mangalia a participat și președintele de la nivel național al SNPPC, Dumitru Coarnă.

„Schimbarea programului de lucru al agenților de ordine publică din 12/24 – 12/48 în 8 cu 16 s-a făcut unilateral fără a consulta sindicatele reprezentative, așa cum este prevăzut în lege. Atunci, sigur, s-a ajuns într-o situație de criză. Dar acum încheiat negocierile și semnăm documentele în care reprezentatul angajatorului și-a asumat greșeala și o corectăm începând cu 10 decembrie, de când se revine la programul obișnuit 12/24 – 12/48 . Practic, se restabilește situația inițială și se respectă legea. IPJ Constanța, prin șeful Poliției Mangalia, a înțeles că a greșit“, a afirmat Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

Liderul SNPPC a mai spus că în cadrul discuțiilor de la Mangalia a mai fost abordată și problema salarizării, în sensul că există informații potrivit cărora Guvernul ar pregăti înghețarea salariilor în 2019.

„A venit draftul de ordonanță de urgență și are sâmbure de adevăr. Sper ca actualii guvernanți să-și revină și să nu fie înghețate salariile, pentru că noi vom declanșa proteste masive începând cu 1 ianuarie în punctele fierbinți din țară unde vor fi dezbătute problemele europene ca urmare a preluării României șefiei Consiliului Uniunii Europene“, a conchis Coarnă.

În toiul protestului de joi, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a organizat o ședință în regim dialog social, cu scopul de a veni în întâmpinarea problemelor ridicate de sindicatele lucrătorilor de poliție. În fapt, IPJ Constanța a susținut inițiativa adjunctului șefului Poliției Mangalia, la care, cel puțin pentru moment, s-a renunțat, precizând că „reprezentanții IPJ Constanța au prezentat principalele aspecte ce au stat la baza modificării programului de lucru al polițiștilor de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Mangalia, iar pentru celelalte probleme sesizate s-a convenit să fie transmis un răspuns după finalizarea verificărilor demarate de către Biroul Control Intern al IPJ Constanța”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

One thought on “Conducerea Poliției Municipiului Mangalia DĂ ÎNAPOI! Programul de lucru al polițiștilor de la ordine publică REVINE LA NORMAL. Avasilcăi, Europol: „Vom acționa și cu plângeri penale dacă e cazul!“ Zelca, SNPPC: „Schimbarea de program de lucru s-a făcut ilegal”

  • joi, 6 decembrie 2018 la 16:32
    Permalink

    Și asa nu va simțim prin oraș, decât cu amenzi de parcare. De ce mai aveți sloganul “liniște și ordine publica?” mai bine v-ar desființa, oricum nu v-ar simți nimeni lipsa

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *