Conducerea Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, SUSPENDATĂ! Muniția, „EVAPORATĂ” cu COMPLICITATEA șefului Serviciului Arme și Explozivi din IPJ Constanța!

Problemele nu au sfârșit la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Constanța (AJVPS). TOMIS NEWS relata în iunie 2019 despre cum se instrumentează un tun privind 13 fonduri de vânătoare din județul Constanța, sub ochii autorităților adormite. Este vorba de fondurile de la Chirnogeni, Negrești, Viișoara, Ciocârlia, Osmancea, Topraisar, Potârnichea, Nisipari, Mireasa, Pantelimon, Vulturu, Medgidia și Rasova.

CITEȘTE ȘI:

Amintim că un tămbălău mare de tot a izbucnit în noiembrie 2018, când un fost membru al Consiliului de conducere al AJVPS, Lucian Manolache, a transmis public faptul că documentele organizației nu respectă prevederile legale, cum ar fi faptul că hotărârile Adunărilor Generale ale asociației nu ar fi înscrise la Judecătoria Constanța. Totodată, conducerea AJVPS nu era înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, aflat la Judecătoria Constanța „așa cum prevede OUG 26/2000 și statutul AJVPS Constanța, ar. 42”. Întrucât au intervenit sărbătorile de iarnă, lucrurile au stagnat, dar în ianuarie activitatea din ultimii doi ani a AJVPS a intrat în atenția lucrătorilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Constanța, care ne comunicau atunci faptul că investighează aspecte care țin de… fals în înscrisuri și semnătură privată, delapidare, și evaziune fiscală.

Conducerea AJVPS Constanța se structurează în felul următor: un președinte, un vicepreședinte, un director și șase membri în forul transparent: consiliul de conducere. Președintele este Petru Ogrinji, iar directorul este… finul său: Micu Radu-Iulian. Vicepreședintele este Răzvan Moga, fiul senatorului PSD, Nicolae Moga.

Între timp, conducerea AJVPS a încercat să intre în legalitate și, concomitent, să scape de orice opoziție internă, pentru a-și asigura gestiunea completă a patrimoniului asociației.

Frăția gestionarilor fondurilor de vânătoare din Constanța. FALS INTELECTUAL la Adunarea Generală. Ministerul dă din umeri…

Pe 13 iunie 2019, Ogrinji trebuia să prezinte un raport de audit Adunării Generale, primul pas prin care 13 fonduri de vânătoare se dau în cesiune. Planul este următorul: auditul arată că fondurile sunt neproductive, asociația nu mai poate să le administreze și trebuie să găsească gestionari. Participanții la ședința respectivă ne-au precizat că doar s-a menționat de existența raportului de audit, dar nu a fost prezentat. Mai mult, Asociația nici nu trebuie să fie profitabilă, tocmai pentru că aceasta este… non-profit!

Prima șmecherie în acest sens a fost făcută la fondul Rasova (10.000 ha, din care peste 1.400 ha de pădure), pentru care Vlad Perifan (acel Perifan, administrator al plajei Azur din Eforie), gestionar al fondului, până atunci șef de grupă la fondul în cauză, a beneficiat de o minune juridică: Judecătoria Constanța i-a aprobat înființarea Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Danubius River & Valey în doar… patru zile! Aceasta în contextul în care fondatorii asociațiilor, de regulă, așteaptă cu lunile, în cel mai bun caz.

Conducerea AJVPS a fost mandatată de AG să găsească formula de cesiune avantajoasă și, din toate subiectele dezbătute la ședința din 13 iunie, doar hotărârea privind cesiunea fondurilor de vânătoare a fost trimisă la Ministerul Apelor și Pădurilor. Mai mult, nu a existat nici o procedură pentru formula de cesiune avantajoasă, după cum ne-au informat participanții la ședința în cauză:

„Au avut solicitări, cărora nu le-au dat nici un răspuns și au acționat discreționar, contrar hotărârii AG și au cesionat doar cui au vrut ei! Din cuprinsul procesului verbal din ședința AG s-au făcut două hotărâri distincte ca să fie prezentate în locuri diferite, să nu se vadă ce s-a hotărât la AG. Este fals intelectual!” – a precizat un participant la ședința AG din 13 iunie.

Ne-am adresat AJVPS înainte de ședința din 13 iunie, cu o serie de întrebări de bun simț, cu privire la statutul fondurilor de vânătoare, procedura de delegare, cel mai recent audit ș.a.m.d. AJVPS ne-a răspuns DUPĂ ședință, pe 18 iunie, nedorind să ne răspundă nici măcar la simpla întrebare referitoare la statutul din prezent al asociației:

raspuns ajvps 18 iunie

Existența a două procese verbale ne-a fost confirmată chiar de către Ministerul Apelor și Pădurilor, care ne-a precizat pe 19 iunie faptul că „la această dată, la sediul Ministerului Apelor și Pădurilor nu este înregistrată nici o solicitare cu privire la acordarea avizului în vederea cesiunii fondurilor cinegetice gestionate de către A.J.V.P.S. Constanța”.Ministerul nu știa de deciziile conducerii AJVPS nici la o săptămână după adoptarea lor…

Abia după o lună AJVPS trimitea la minister primele trei solicitări de acordare a cesiunii, iar Perifan, bineînțeles, figura printre acestea.

perifan as danubius

Ministerul Apelor și Pădurilor a revenit către TOMIS NEWS în luna august și ne-a precizat, printre altele, următoarele:

„Ministerul Apelor și Pădurilor, în calitate de administrator al fondului cinegetic național, a solicitat, prin adresa nr. 11814/19.07.2019, Gărzii Forestiere București, efectuarea de verificări în ceea ce privește fondurile cinegetice în cauză. Verificările solicitate vizează aspecte referitoare la modul de achitare a sumelor reprezentând contravaloarea tarifelor de gestionare solicitate conform prevederilor legale pentru suprafețele din cuprinsul fondurilor cinegetice care fac obiectul cesiunii, precum și la efectivele de faună existente în acestea. Având în vedere cele susmenționate, Garda Forestieră București a transmis  Nota de Constatare, înregistrată la Garda Forestieră București, prin care s-a verificat modul de achitare a sumelor reprezentând contravaloarea tarifelor de gestionare, precum și a efectivelor de faună existente pe fondurile cinegetice nr. 46 Viișoara, nr. 47 Negrești și nr. 11 Rasova. (…) Verificarea gestionarilor se realizează de către structurile teritoriale de specialitate ale Ministerului Apelor și Pădurilor, astfel că, în urma solicitărilor AJVPS Constanța, ultimul control realizat de către Garda Forestieră București a avut loc în luna iulie a anului în curs. Rezultatele verificărilor transmise către Ministerul Apelor și Pădurilor vizează aspecte referitoare la modul de achitare a sumelor reprezentând contravaloarea tarifelor de gestionare solicitate conform prevederilor legale pentru suprafețele din cuprinsul fondurilor cinegetice ce fac obiectul cesiunii, precum și la efectivele de faună existente în acestea”.

Ministerul Apelor și Pădurilor nu s-a întrebat niciodată de ce AJVPS susține că nu mai poate întreține fondurile de vânătoare. Potrivit surselor TOMIS NEWS din cadrul AJVPS, cotizațiile membrilor sunt suficiente pentru susținerea cheltuielilor, așa cum a fost ani de zile. Pentru a-și justifica acțiunile, conducerea AJVPS taie rădăcina, adică membrii cotizanți! Fără cotizații, nu mai sunt nici banii și AJVPS invocă această gaură la București:

excludere membru abuziva

IPJ și magistrații din Constanța dorm din 2012

Pe 23 iulie, Garda Forestieră a fost în control la AJVPS și au fost convocați și toți cei care urmau să primească fonduri de vânătoare în gestiune. Actele au fost semnate cu precizarea că se îndeplinesc condițiile de legalitate. Precizăm faptul că Garda Forestieră nu are atribuții de competență în ceea ce privește neregulile de la AJVPS, însă Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, prin Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Constanța, are, fiind sesizat în nenumărate rânduri. Astfel, la IPJ s-a lucrat în 2012 și s-a înaintat la Parchet și… atât.

raspuns ipj 24 iunie

Ceata lui… Simion, trece mândră prin zăvoi, toți vânători de soi…

În 2018, AJVPS a achiziționat echipamente de protecție în valoare de 50.000 de lei. Aceste echipamente nu au fost acordate niciodată oamenilor, ci au ajuns doar 2-3 la cei din conducerea Asociației. Un paznic de vânătoare a făcut în luna septembrie o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă și o plângere penală în acest sens. Prima instituție sesizată, ITM, a fost și prima care a confirmat neregula.

paznic

Aspectele sesizate în plângerea penală, însă, sunt cutremurătoare… Până în 2017, adică până a venit Micu la conducere, procesele verbal privind armamentul și muniția pentru paznicii de vânătoare se acordau în dublu exemplar, unul rămânând la paznici. De când a venit Micu, nu se mai dau nici procesele verbale, doar sunt semnate și fiecare paznic primește doar câte 25 de cartușe. Bănuiala la AJVPS este că, ulterior, aceste cifre se modifică ulterior din pix, pentru a exista un plus în gestiune. Ar putea fi și explicația pentru o situație halucinantă din martie 2019. Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a venit în control la AJVPS și, cu o zi înainte, nu mai puțin de 8.000 de cartușe au fost mutate din camera specială pentru armament într-un alt birou!

„Nicolae Simion (șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Constanța – n.r.) este prieten foarte bun cu Ogrinji. Merg tot timpul amândoi la vânătoare și Ogrinji îl prezintă pe oriunde se duce. Altfel, cum ne explicăm faptul că urma să vină un control de la acest Serviciu și cu o zi înainte s-au mutat 8.000 de cartușe? Nu e clar că Micu a fost anunțat?”, a precizat o sursă din AJVPS, pentru TOMIS NEWS.

Redăm plângerea penală:

Continuare 2 1
Continuare 2 2
Continuare 2 3
Continuare 2 4

Conducerea AJVPS, SUSPENDATĂ!

După laborioase demersuri juridice, contestatarii actualei conduceri a AJVPS au obținut o victorie de etapă. Conducerea Asociației nu este înscrisă la Judecătorie, în registrul Asociațiilor și fundațiilor, astfel președintele nu poate semna contracte în numele AJVPS, consideră foștii membri ai Consiliului de conducere. În conformitate cu prevederile OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații, nici directorul nu poate fi reprezentant legal. Într-un astfel dosar de judecată, Tribunalul Constanța, pe 10 octombrie, a suspendat judecata până la soluționarea definitivă a unei alte cauze civile! Astfel, până la soluționarea celuilalt dosar, conducerea AJVPS este suspendată.

proces
DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *