Spread the love

Președintele PNL, Ludovic Orban, a fost anunțat, marți, drept premier susținut de președintele Klaus Iohannis. Astfel, liberalii au la dispoziție 10 zile să convingă și Parlamentul să îi susțină.

CITEȘTE ȘI:

Partidele sunt în plină perioadă de negocieri, iar USR-iștii prezintă primele condiții pentru susținerea cabinetului Orban. În opinia deputatului constănțean Stelian Ion, sunt necesare rezolvarea a trei probleme stringente:

1. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și evitarea pensionării anticipate a mii de magistrați începând cu 1 ianuarie 2020, care ar putea arunca întregul sistem judiciar în colaps.

2. Alegerea primarilor și președinților de consilii județene în 2 tururi. Debaronizarea României este o prioritate absolută acum, nu începând cu 2024, or dacă nu se produce o schimbare legislativă înainte de sfârșitul acestui an, bătălia este pierdută pentru încă un mandat, ceea ce, în ciuda discursului public, poate fi convenabil PNL pentru că au mulți primari avantajați de actualul sistem.

3. Abrogarea Legii recursului compensatoriu. Astăzi probabil că în România vor fi eliberați alți și alți criminali, tâlhari și violatori în baza acestei legi odioase.

Dacă punctul 2 este aproape ca și îngropat, întrucât proiectul a fost respins miercuri în Senat – cu sprijinul parlamentarilor PNL, fiind prezenți doar 10 din totalul de 26, cu doar câteva momente după condițiile emise de Stelian Ion, rămân în discuții celelalte două condiții.

CITEȘTE ȘI:

„Dacă dl. Ludovic Orban nu își asumă rezolvarea urgentă, până cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie, a acestor probleme, consider că orice discuție referitoare a acordarea unui vot de încredere devine inutilă. De asemenea, asumarea și pregătirea alegerilor anticipate nu reprezintă un punct asupra căruia să revenim. Că această procedură ar putea fi blocată pe parcurs în parlament este o cu totul altă chestiune, dar asta nu înseamnă abandonarea discuțiilor și demersurilor concrete făcute în acea direcție. Aceste modificări trebuie efectuate fie prin ordonanță de urgență, fie prin angajarea răspunerii guvernului. Sigur că ar fi fost de preferat ca aceste proiecte să fie adoptate de parlament, sigur că avem o mare problemă cu abuzul de OUG-uri, dar până la o viitoare revizuire a Constituției care să elimine acest instrument, avem niște probleme foarte grave, care trebuie rezolvate urgent, iar parlamentul este blocat. Comisia juridică nu a mai fost convocată de pesediști de săptămâni întregi tocmai pentru a nu dezbate și rezolva problema legii recursului compensatoriu, pentru a nu dezbate inițiativa cetățenească Fără penali în funcții publice ș.a. (…) Guvernul Dăncilă va fi fost deja plecat de la Palatul Victoria și vom fi făcut un pas important înspre alegerile anticipate. Până la rezolvarea crizei guvernamentale și parlamentare Ludovic Orban, și nu Dăncilă, ar fi cel care ar exercita funcția de premier. Dacă aceste condiții minimale nu sunt acceptate, dacă se dorește doar bifarea lor pe o foaie de parcurs fără termene precise și sunt lăsate la latitudinea parlamentului este clar că aceste probleme vor persista și după desemnarea noului premier, ceea ce este nacceptabil”, a transmis Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *