Spread the love

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța (IPJ), prin inspectorul-șef Constantin Dancu, a cerut, în urmă cu două luni, publicației Constanța de Azi să precizeze numele unei surse jurnalistice. Refuzul publicației i-a nemulțumit pe șefii IPJ Constanța, care acum îi amenință pe jurnaliști cu dosar penal dacă „în continuare refuzăm să furnizăm numele persoanei care ne-a dat informațiile”.

CITEȘTE ȘI:

TOMIS NEWS salută atitudinea Constanța de Azi pentru profesionalism, care a anunțat că nu va divulga sursele NICIODATĂ.

Credem cu tărie, alături de Constanța de Azi, că astfel de practici pot crea un precedent periculos pentru libertatea presei din toată țara acestea fiind menite să descurajeze, atât demersurile jurnaliștilor, cât și inițiativa de a furniza informații puse la dispoziție de eventuale surse.

Amintim conducerii IPJ Constanța că, potrivit Cartei europene privind libertatea presei, mass-media este protejată de intervenții guvernamentale. Potrivit Art. 4:

Protectia surselor jurnalistice trebuie strict respectată. Orice tip de percheziții ale redactiilor sau altor locații ale jurnaliștilor cât și supravegherea jurnaliștilor sau interceptarea comunicațiilor acestora, cu scopul de a identifica sursele de informare sau de a viola secretul redacțional sunt strict interzise.

Articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului subliniază dreptul fundamental la libera exprimare, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a extins interpretarea și aplicarea lui prin numeroasele sale verdicte, inclusiv la dreptul jurnaliștilor de a nu-și divulga sursele.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *