Concluzia de la Vila Lac: Iohannis îi trimite pe Ciucă și pe liberali la… TĂIERE! Guvern minoritar PNL+UDMR, forțat în Parlament. Reacțiile PSD, USR și UDMR

Liberalii și președintele Klaus Iohannis ar fi stabilit joi seară, la Vila Lac, să încerce să forțeze trecerea prin Parlament a unui guvern minoritar PNL + UDMR condus de generalul (r) Nicolae Ciucă, spun surse politice. Ciucă va merge în Parlament cu lista de miniștri și programul de guvernare până la finalul săptămânii și liberalii ar vrea să amâne votul pentru o săptămână pentru a avea timp de noi negocieri cu PSD și USR.

PNL speră că unul din cele două partide va ceda și va accepta să susțină un guvern minoritar până la primăvară, cu acceptarea de către liberali a unor condiții. Cel puțin social-democrații exclud total varianta unui guvern minoritar și cer să intre la guvernare cu miniștri. PSD a luat decizia, după ce liberalii și președintele Klaus Iohannis au stabilit joi seară, la Vila Lac, să încerce să forțeze trecerea prin Parlament a unui guvern minoritar PNL + UDMR. Totuși, parlamentarii social-democrați nu vor vota un guvern PNL-UDMR. Decizia PSD vine ca urmare a celor stabilite de liberali și Klaus Iohannis, dar și ca urmare a negocierilor dintre PNL și USR, pe de o parte, și PNL și social-democrați, pe de cealaltă.

Cioloș închide ușa PNL: Să negociezi un program de guvernare și un guvern în 2 zile e mai dificil

Președintele USR, Dacian Cioloș, a vorbit, joi seara, la B1 TV, despre ultimele negocieri pentru formarea noilui guvern Ciucă, lăsând de înțeles că USR nu va vota acest executiv.

Nu am avut nici o discuție cu președintele României, de la desemnarea mea. Cu domnul Ciucă am avut întâlnirea de la sediul USR de la Parlament și una sau două discuții telefonice. Am spus același lucru, ca România să aibă o majoritate clară în parlament. Să negociezi un program de guvernare și un guvern în 2 zile e mai dificil. Noi ne am gândit la soluții. PNL nu a avut o decizie în structurile partidului pentru o negociere cu USR. Mi-a spus că mandatul dânsului este pentru un guvern minoritar în parlament. Domnul Cîțu nu mai e premier, deci să reluăm discuția ca dânsul să fie premier sau să compensăm noi cu ceva… Noi am compensat cu cei doi miniștri care au fost dați afară. Since, nu am nici o explicație de ce s-a supărat domnul președinte pe USR. A spus doar că e supărat că nu funcționează coaliția, că nu s-au făcut reforme”, a spus Dacian Cioloș.

Hunor vrea intrarea PSD sau USR la guvernare: „Trebuie să terminăm cu ostilităţile

Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge împreună într-o anumită formulă de guvernare pe termen lung, ceea ce presupune să se termine cu ostilităţile.

Am participat doar la discuţiile cu liberalii, nu am participat la nicio discuţie cu PSD sau cu USR. Deci, nu pot să spun dacă au discutat şi ce au discutat, dar, din câte am înţeles, nu există în acest moment o înţelegere, nu există un angajament ferm din partea nimănui – nici de la USR, nici de la PSD – pentru susţinerea unui guvern minoritar. Mai mult, chiar au declarat şi unii şi alţii că nu susţin un guvern minoritar. Am auzit că PSD ar dori să intre la guvernare. Am înţeles că şi USR vrea să se întoarcă şi mai mult nu pot să vă spun. Programul de guvernare noi l-am finalizat în mare parte – 95% – sunt două trei chestiuni minore care trebuie clarificate. Cei de la PNL urmează să aibă o şedinţă – astă-seară, mâine dimineaţă -, după care, sigur, continuăm discuţiile cu ei, dar au rămas foarte puţine zile la dispoziţia premierului desemnat. Sâmbătă trebuie să depună lista şi programul de guvernare. Deci, negocieri foarte, foarte amănunţite nu mai pot fi făcute„, a declarat Kelemen Hunor.

El a subliniat că este momentul să se termine cu ostilităţile şi să existe o majoritate.

În acest moment, nu ştiu ce au discutat şi dacă au existat discuţii sau doar tatonări. Eu ştiu ce aş fi făcut sau ce aş face în acest moment ca să ieşim din acest impas, dar aceasta este părerea mea personală. Trebuie să terminăm cu ostilităţile, trebuie să avem un guvern, trebuie să oferim o majoritate. Şi, ca să terminăm ostilităţile, dincolo de declaraţii şi de diferite condiţii transmise prin presă, trebuie să deschizi o perspectivă mai lungă, o perspectivă mai curajoasă, o perspectivă care pe termen lung asigură majoritatea şi măcar premisele pentru stabilitate şi pentru asigurarea unei majorităţi. Altfel, părţile se pierd în detalii tehnice, în tehnicalităţi, şi în a arunca iarăşi fel de fel de jigniri şi de a vorbi doar despre supărări„, a explicat liderul UDMR.

Premier: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Energiei: Virgil Popescu

Ministerul Economiei: Florin Roman

Ministerul Sănătății: Nelu Tătaru

Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu sau Alina Gorghiu. Emite pretenții și Iulia Scîntei

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Pavel Popescu

Ministerul Apărării Naționale: Simona Cojocaru sau Nicoleta Pauliuc

Ministerul Muncii: Raluca Turcan

Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu

Ministerul de Interne: Lucian Bode

Ministerul de Finanțe: Dan Vîlceanu

Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: Hegedüs Csilla

Ministerul Transporturilor: Cristian Bușoi

Ministerul Dezvoltări: Cseke Attila

Ministerul Mediului: Tanczos Barna

Ministerul Tineretului si Sportului: Eduard Novak

Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Concluzia de la Vila Lac: Iohannis îi trimite pe Ciucă și pe liberali la… TĂIERE! Guvern minoritar PNL+UDMR, forțat în Parlament. Reacțiile PSD, USR și UDMR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *