Comunitatea elenă Elpis Constanța se întoarce cu fruntea sus de la Festivalul Elenismului. Antoniadis: „Peste tot suntem întâmpinați cu căldură și oamenii simt împreună cu noi fiorul, emoția și bucuria de a trăi!”

Uniunea Elenă din România organizează în fiecare an Festivalul Elenismului și, conform tradiției bine împământenite, acesta este organizat alternativ în diverse locații din România și Grecia. Anul acesta, Festivalul Elenismului a avut loc la Craiova și sâmbătă a fost ultima zi. Potrivit președintelui comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, Festivalul reunește toate cele 20 de comunități locale ale Uniunii Elene din România. De asemenea, acest veritabil regal de muzică și dans beneficiază și de sprijinul Direcției de Relații Interetnice a Guvernului României și al Ministerului Culturii.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Peste 6.000 de inimi frânte pe plaja Modern, la dansul care ar fi trebuit să ne trimită în Cartea Recordurilor. Antoniadis: „Doamna arbitru nu poate să numere noaptea”

Dans și voie bună, emoții și entuziasm, amintiri și îmbrățișări și nelipsita gastronomie grecească; sunt doar câteva cuvinte care pot caracteriza Festivalul de la Craiova, de unde, bineînțeles, comunitatea elenă Elpis Constanța se întoarce acasă premiată, apreciată și aplaudată.

„Astăzi s-a mai scris o filă din istoria grecilor, a românilor de etnie greacă, pentru că este recunoscut faptul că suntem români și poate cu gândul, cu mentalitatea, cu rămășițe grecești. Poate este unul din motivele pentru care această etnie și aceste popoare se simt bine împreună. S-a încheiat capitolul 17 al „cărții” numită Festivalul Elenismului, capitol ce demonstrează prin „scrierea” lui la Craiova, că nu există loc în această țară, în România, unde să nu fim prezenți. După câte ați văzut, am venit pe plaiurile Băniei cu soarele în suflet, lucru reliefat și în realitate, vremea superbă nefăcând altceva decât să confirme acest lucru. Spunem, însă, cu mâna pe inimă că oriunde ne-am duce…de la „Cuca Măcăii”, la Vaslui sau de la Satu Mare la Constanța, suntem întâmpinați cu căldură, iar cei care iau cu asalt scenele sau locurile unde ne prezentăm simt împreună cu noi fiorul, emoția și bucuria de a trăi. Pentru că asta este de fapt frumusețea lucrurilor, să simți că trăiești la maxim fiecare moment pe care viața ți-l oferă. Poate tocmai de aceea grecul când întreabă de cineva la timpul trecut întreabă în genul: „A trăit bine?”, pentru că de fapt este ce contează, în rest sunt povești și basme. A face parte din Uniunea Elenă din România, indiferent că ești membru sau membru simpatizant, este recunoașterea că vrei să simți, vrei să fii aproape de cei ce oglindesc frumusețea și spiritul grecesc. Vorba unui foarte bun prieten de aici din Craiova pe care nu l-am văzut de cel puțin 15 ani: „Bă, Grecule, vino să te îmbrățișez, nu pentru că nu ne-am văzut de mult, ci pentru ceea ce însemni tu și Grecia pentru mine, adică iubirea pentru țara ta și puterea ca în orice momente, oricât de grele ar fi, să poți să zâmbești și să dansezi ca un nebun, arătând că toate vor trece și parcă chemând zeii buni să ți se alăture!” Pot să spun că este poate acel sentiment pe care îl găsești în toată România pentru greci, lucru ce se vede în tot ceea ce ține de muzică, gastronomie, distracție și voie bună, îl vedem în cei ce vin să învețe limba, dansul și obiceiurile ș.a.m.d. Ceea ce mă bucură este faptul că și grecii, din ce în ce mai mulți, descoperă frumusețile României, din ce în ce mai mulți îi vedem în vizită aici și încep să fie destui cei care aleg să își continuie destinul în România stabilindu-se definitiv aici. Cam atât despre acest festival care acum ne poartă cu gândul spre 2018, când va urma ediția 18 și, bineînțeles, se ia în calcul și reorganizarea recordului la Sirtaki”, a spus președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

„Ziua Marelui NU!”, marcată prin spectacole inedite

Comunitatea elenă din Constanța este intens implicată în activități socio-culturale și va încheia anul acesta, literalmente, în forță. Se apropie data de 28 octombrie, una din cele două zile naționale ale Republicii Elene, aceasta fiind cunoscută drept „Ziua Marelui NU!” După prăbușirea frontului francez în iunie 1940, Italia condusă de liderul fascist Benito Mussolini începe, prin provocări continue, să pregătească atacul împotriva Greciei. Visul dictatorului italian de revigorare a Imperiului Roman nu se putea realiza fără încorporarea creatoarei civilizației: Grecia. În noaptea de 27-28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Atena sosește în casa din Kifissia a primului ministru elen, Ioannis Metaxas, prezentând un ultimatum prin care guvernul italian cerea să i se permită armatei italiene să intre în Grecia și să ocupe poziții strategice. Pretențiile Italiei erau formulate în așa fel încât să fie sigură că Grecia le va refuza. De altfel, lucrul acesta s-a văzut și din graba cu care armata italiană a început să atace granița Greciei cu Albania, înaintea expirării termenului de trei ore care fusese acordat. Răspunsul negativ a fost dat de primul ministru Metaxas, prin următoarea frază intrată în istorie: „Deci aceasta înseamnă război!”

Ca de obicei, comunitatea elenă din Constanța va marca acest moment prin două spectacole pe care Antoniadis ne promite că vor fi inedite.

„Să nu uităm că avem Ziua Națională a Republicii Elene, pe data de 28 Octombrie, Ziua DEMNITĂȚII, ziua în care Grecii au spus NU forțelor armate italiene și implicit nemților, când au fost întrebați dacă se alătură lor, de aici denumirea de „ZIUA MARELUI NU!” În aceste zile care urmează, respectiv în zilele de 28 și 29 vor avea loc pe scena teatrului „Oleg Danovski” evenimente cu adevărat inedite pentru orașul  Constanța. Primul va fi un concert de harpe, poate în premieră în orașul nostru, cel de al doilea la acest moment spun că va fi la fel de inedit: îngemănarea muzicii de filarmonică cu dansul grecesc. Voi detalia în zilele următoare!”, a concluzionat Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *