Comunitatea elenă Elpis Constanța, la festivitățile pentru Ziua Armatei Române. Antoniadis: „Românii de etnie greacă își cinstesc țara și sunt gata să se jertfească pentru ea!”

Festivitățile pentru Ziua Armatei Române organizate de  Ministerul Apărării Naționale, sărbătorită oficial pe data de 25 octombrie, au debutat, sâmbătă, sub numele de „Armata României la MALL”, la AFI Cotroceni, unde are loc o veritabilă expoziție de tehnică și echipament militar, cu participarea tuturor categoriilor de forțe ale Armatei, concerte de muzică militară și exerciții de mânuire a armelor. De asemenea, potrivit șefului Statului Major General, gr. Nicolae Ciucă, au avut loc și înscrieri pentru încorporare. Din Constanța, participă fanfara militară și, ca fapt inedit, ansamblul Elpis al comunității elene din Constanța, care a încântat publicul prezent cu reprezentații de excepție.

„Suntem realmente onorați să putem participa la aceste manifestări, este o dovadă că românii de etnie greacă își cinstesc țara în care trăiesc și, așa cum au făcut în nenumărate cazuri și războaie, sunt gata să se jertfească pentru ea!”, a spus președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

WhatsApp Image 2017 10 21 at 13.53.16

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Peste 6.000 de inimi frânte pe plaja Modern, la dansul care ar fi trebuit să ne trimită în Cartea Recordurilor. Antoniadis: „Doamna arbitru nu poate să numere noaptea”

Ziua Armatei Române este sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane de pe teritoriul naţional, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români.

Iată programul complet anunțat de MApN:

* 21 octombrie, între orele 12,00 – 19,00, AFI Cotroceni – „Armata României la Mall” – expoziţie de tehnică şi echipament militar, concert al Muzicilor militare şi standuri de promovare a carierei militare;

* 22 octombrie, începând cu ora 11,00, în parcurile Cişmigiu, Herăstrău şi „Alexandru Ioan Cuza” (IOR) – concerte de fanfară în aer liber susţinute de Muzica Reprezentativă a MApN, Muzica Brigăzii 30 Gardă şi a Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”;

* 25 octombrie, ora 10,00 – Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori;

* 25 octombrie, începând cu ora 11,00, Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol – spectacole folclorice şi ale muzicilor de fanfară, expoziţii (tehnică şi echipamente militare, standuri de carte, fotografie şi de promovare a carierei militare), ateliere de tir cu arcul şi de instrucţie pentru promovarea carierei militare – „Military Boot Camp”, ceremonii militare de depuneri de coroane de flori şi depunerea jurământului militar de către elevii şi studenţii instituţiilor militare de învăţământ;

 

* 25 octombrie, ora 19,00 – retragere cu torţe pe traseul Mormântul Ostaşului Necunoscut – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” din bulevardul Timişoara;

* 25 octombrie, ora 21,45, Berăria H din Parcul Herăstrău – concert al Muzicii Reprezentative a MApN.

WhatsApp Image 2017 10 21 at 13.53.17

În garnizoanele din ţară, la monumentele eroilor, vor avea loc pe 25 octombrie ceremonii de depuneri de coroane de flori în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie. De Ziua Armatei României, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor. De asemenea, în teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români se vor desfăşura ceremonii militare, activităţi cultural-educative, videoteleconferinţe şi competiţii sportive alături de invitaţi ai armatelor partenere, precizează reprezentanții MApN prin intermediul unui comunicat de presă.

În şcoli, licee şi colegii din marile garnizoane se desfăşoară proiectul „Ziua Armatei României în şcoli”, iar militarii organizaţi voluntar în grupul INVICTUS România continuă „Ştafeta Veteranilor” care, în acest an, este la a IV-a ediţie şi are ca element de noutate plecarea din trei localităţi diferite (Craiova, Bucureşti şi Iaşi) având punct final Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român” din Carei, în data de 25 octombrie.

WhatsApp Image 2017 10 21 at 13.53.17 1

În efortul de război, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau daţi dispăruţi. Eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, menţionează sursa citată.

„În prezent, aprecierile de care se bucură militarii români participanţi în misiuni şi operaţii în afara teritoriului ţării contribuie la creşterea prestigiului internaţional al ţării noastre şi sunt dovada concretă că Armata României deţine importante resurse în domeniul asigurării securităţii. Armata României începe un amplu proces de înzestrare cu sisteme moderne de armament pentru toate categoriile de forţe şi se prezintă ca o structură modernă şi adaptată provocărilor momentului, garantă a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării”, se mai arată în comunicatul MApN.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.