Comunitatea elenă din Constanța se pregătește de carnaval

Comunitatea elenă Elpis Constanța va organiza carnavalul – Kathara Deftera în intervalul 16-18 februarie a.c. Anual, înaintea începerii postului, are loc acest carnaval grecesc. Întrucât, pe toată durata postului până în Săptămâna Mare, nunțile, petrecerile sau festivalurile de orice fel sunt interzise, grecii se mobilizează în trei mai festivități în zilele de duminică. Prima se numește „Protofoni” – Prima voce, numele venind de la unul din înțelepții greci care striga că se apropie Postul. Singura zi de sărbătoare în acea săptămână este vineri, deoarece precede „Psihosavato” și sunt pregătite vasele de începerea postului. A doua sărbătoare este „Kreatini” sau „Plină de carne”, deoarece în timpul acestei săptămâni se permite să se mănânce carne miercuri și vineri. Cea de-a treia sărbătoare se numește „Tirini” sau „Plină de brânză”. După cum este sugerat de nume, se consumă brânză toată săptămâna în toate orașele și de asemenea multe paste.

În ultima zi a carnavalului, tinerii membri ai familiei îngenunchează în fața celor în vârstă cerându-le iertare pentru toate păcatele pe care le-au putut comite.

Anul acesta, carnavalul adulților organizat de comunitatea elenă Elpis Constanța va avea loc pe 16 februarie la restaurantul Le Premier, iar carnavalul copiilor, pe 18 februarie, la Lake View. Înscrierile pentru aceste petreceri grecești se pot face telefonic, la 0727158942 sau la 0723274555.

Alte detalii despre eveniment, disponibile AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.