Comunitatea elenă din Constanța, în reportaj la Televiziunea Națională Greacă. Antoniadis: „Simțim românește! Suntem emoționați și când auzim imnul României și când auzim imnul Greciei. Acesta este spiritul Dobrogei!”

Televiziunea Națională Greacă a publicat, joi, un reportaj referitor la comunitatea elenă din județul Constanța. Echipa de jurnaliști greci s-au aflat în această vară la Constanța și au vizitat litoralul românesc și nu numai. Reportajul începe în orașul Mangalia – concentrarea fiind, evident, pe Callatis; apoi continuă cu Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Moștenirea culturală greacă este o realitate palpabilă în Dobrogea, cele mai vechi așezări urbane având această origine: Mangalia și Constanța. În bătrânul Tomis, jurnaliștii greci s-au aflat între 26 și 30 iunie și au discutat cu reprezentanții comunității elene Elpis Constanța, dar și cu președintele comunității rușilor-lipoveni Constanța Galuboe More, Nicolae Artion.

„Ajunși pe meleagurile Dobrogei, am întâlnit foarte multe etnii. Intrând în contact cu aceste etnii, da, s-au creat legături mult mai mari decât ne-am fi așteptat. Dacă, înainte, rușii lipoveni puteau să se căsătorească doar între ei, tocmai din această cauză a multitudinii etniilor, am ajuns să avem și aceste familii mixte, adică grecii se căsătoresc cu lipoveni, lipovenii cu turcii și tot așa”, a spus Nicolae Artion.

CITEȘTE ȘI:

Președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, a expus în cadrul reportajului un scurt istoric recent nu doar al minorității grecești, ci al tuturor minorităților, în special cu referire la perioada comunistă, subliniind faptul că, după Revoluție, multitudinea de etnii este o caracteristică pozitivă a Dobrogei.

„Nu suntem adversari între noi, minoritățile, suntem prieteni, comunicăm, facem multe lucruri împreună. (…) În perioada național-comunistă, școlile grecești au fost închise, nu aveam anumite drepturi, minoritățile au fost „uitate” și chiar supuse unor represiuni. Sigur, se vorbea limba greacă, dar nu în public, tuturor le era teamă, desigur… Imediat după Revoluție, toată lumea a fost fericită, fiecare avea speranța unei renașteri. Nu doar grecii, sigur, ci toate minoritățile. Așa că am avut un nou început. Simțim cu inima românește, dar știm că ADN-ul nostru este grecesc. Atât când aud imnul național al Greciei dar și al României, în ambele situații suntem emoționați. Acesta este spiritul Dobrogei”, a spus Antoniadis.

Jurnaliștii greci au fost ghidați, în perioada în care au stat în orașul Constanța, de Diana Slav, de la Constanța Walking Tour.

Reportajul integral al televiziunii naționale a Greciei este disponibil AICI!

Cel de-al doilea reportaj, cu referire la restul Dobrogei, inclusiv Delta Dunării, este disponibil AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.