Spread the love

Comunitatea elenă Elpis Constanța și Uniunea Elenă din România au încheiat cu succes acțiunea de întrajutorare a comunităților sărace din județ. De Paște și de Crăciun, în fiecare an, președintele comunității elene Elpis, Anton Traian Antoniadis, organizează astfel de donații și anul acesta a fost rândul a patru localități din sudul județului, respectiv Olteni, Dumbrăveni, Furnica și Tufani.

CITEȘTE ȘI:

Comunitatea elenă din Constanța demarează o campanie umanitară. Constănțenii sunt invitați să participe

„Ca de fiecare dată, am reușit să intrăm înainte de sfintele sărbători de Crăciun în sufletele unor oameni nevoiași, pe care întotdeauna îi vom avea în inima noastră și pe care întotdeauna vom încerca să îi ajutăm. De data aceasta, acțiunea a fost concentrată în sudul Dobrogei, în apropiere de granița cu Bulgaria. Putem să spunem că dedicăm acțiunea, în această zi, tristă pentru națiunea noastră, cu prilejul funeraliilor Regelui Mihai, născut de principesa elenilor și danezilor, regina mamă a României, Elena! Am adus în felul nostru, astfel, un omagiu, prin măsura posibilităților noastre. De asemenea, aduc mulțumirile mele celor care s-au implicat prin donații substanțiale, în așa fel încât, în afară de haine și foarte multe jucării pentru copii, am avut pentru fiecare familie, din cele 50, o cantitate de 61 de kilograme de produse alimentare!”, a spus președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

Fără să fie planificată după vestea tragică privind decesul ultimului Rege al României, ale cărui funeralii au loc astăzi, acțiunea s-a petrecut într-o tristă sincronizare. Dacă oamenii ajutați de comunitatea elenă Elpis Constanța s-au bucurat de aceste cadouri pentru Crăciun, românii își deplâng ultimul Rege, pe Mihai I, născut de regina mama Elena a României (la naștere principesă a Elenilor și de Danemarca, n. 2 mai 1896, Atena – d. 28 noiembrie 1982, Lausanne, Elveția), soția principelui moștenitor Carol al României (viitorul rege Carol al II-lea).

Născută în familia regală a Greciei, Elena a dat naștere principelui Mihai al României. Astăzi marcăm ziua cea mai dureroasă: cortegiul funerar cu trupul Majestăţii Sale, Regele Mihai, a plecat din Gara Băneasa spre Curtea de Argeş, acolo unde ultimul monarh al României va fi înmormântat în această seară.

Graţie mamei sale, Elena, Regele Mihai a avut o legătură foarte strânsă cu rudele acesteia din Casa Regală a Greciei. În special cu unchiul său, regele Paul al Greciei. Acesta le-a oferit paşapoarte greceşti şi în primul an de exil (1948) l-a ajutat pe Mihai să se căsătorească cu logodnica sa, Ana de Bourbon-Parma. Aceasta era principesă catolică, iar Vaticanul a respins ideea unui mariaj cu un rege ortodox. Mult mai îngăduitor, Regele Greciei le-a pus mirilor la dispoziţie palatul regal din Atena, pentru o nuntă în rit ortodox.

Catedrala ortodoxă grecească din Laussane (Elveția) este şi locul în care a fost înmormântată regina Elena, mama regelui Mihai. A fost dorinţa regelui Mihai ca regina Elena să fie înmormântată acolo, pentru a-i fi mai uşor să meargă la mormântul ei să depună flori şi să aprindă lumânări.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *