Spread the love

Consiliul local al comunei Castelu, județul Constanța, a adoptat, joi, în unanimitate, Declarația de Unire cu Republica Moldova.

„În puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna, comuna Castelu susține înfrățirea imediată cu localitățile din Republica Moldova, care în mod deschis și asumat și-au exprimat dorința de unire cu patria mamă, România! Facem această unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chinul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi, cei de azi”, se arată în Declarația de Unire adoptată de consiliul local al comunei constănțene Castelu.

CITEȘTE ȘI:

103 localități au votat Declarația de Unire cu România. „Fiecare colectiv trebuie să sprijine declarațiile primăriilor”. Dodon promite „represalii foarte dure” la Marșul Centenar. La Constanța, campanie de donații!

Gestul simbolic din consiliul local a fost urmat de un spectacol în centrul localității, la care au participat zeci de castelani și nisipăreni. Momentul artistic a fost precedat de declarațiile viceprimarului Antoneta Prodan și primarului Nicolae Anghel.

„Generația noastră care a trecut prin perioada grea a comunismului are acum datoria morală să repare această nedreptate istorică – unirea cu Republica Moldova”, a spus primarul Nicolae Anghel.

Pe de altă parte, comuna Castelu se află în procedura de înfrățire cu localitatea basarabeană Băcioi. O altă localitate din județul Constanța, Siliștea, este înfrățită cu Carabetovca și primarul Mihai Soare se pregătește, la rândul său, să propună consiliului local o declarație similară.

Prima comună din România care a adoptat Declarația de Unire a fost comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud, al cărei exemplu a fost urmat de satul Bădăcin, județul Sălaj. Miercuri, aleșii locali din comuna Putna, județul Suceava, au adoptat Declarația de Unire la mormântul lui Ștefan cel Mare.

Primul consiliu județean care a votat solicitarea de unire ce va fi adresată Parlamentelor celor două state românești a fost Prahova, la începutul acestei luni, iar Consiliul Județean Constanța va vota proclamația de Unire în cadrul ședinței din 27 martie.

Până în prezent, 126 de localități din Republica Moldova și 3 raioane au adoptat Declarații de Unire cu România.

CITEȘTE ȘI:

Palaz a depus proiectul de hotărâre privind susținerea Declarației de Unire cu Republica Moldova

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *