Spread the love

Directorul general al companiei naționale Unifarm, Adrian Ionel, a anunțat luni faptul că prețurile măștilor de protecție pe piețele externe cresc de la oră la oră și că stocurile de pe piețele externe sunt problematice.

„O mască vândută înainte de epidemia de coronavirus cu 70-75 de bani în farmacie, a ajuns acum la 2,5 lei, acolo unde se mai găsesc, iar pe un magazin online se mai găsesc doar măști la aproape 9 lei bucata și se vând în cutii de 50 de bucăți. Sunt aproximativ trei săptămâni de când farmaciile nu mai găsec măști la depozite. Distribuitorii le oferă acum farmaciilor la peste 4 lei bucata”, a transmis Adrian Ionel.

Potrivit directorului Unifarm, companie aflată în subordinea Ministerului Sănătății, țara noastră nu poate face față unei epidemii de coronavirus, din moment ce abia acum s-a început achiziţia măştilor de protecţie şi a dezinfectanţilor.

„La Unifarm, în acest moment, stocul este zero. Dar este un stoc care în nici un an nu a fost pregătit pentru asemenea situații. Însă măsuri s-au luat. Există o celulă de criză. (…) Stocurile de materiale de acest gen se volatizează de la o oră la oră, pentru că s-a creat o isterie în masă pe acest subiect, dar ce pot să vă spun e că noi am blocat o cantitate suficientă de dezinfectant și avem și o comandă foarte serioasă de măști chirurgicale. E adevărat că sunt ultimele pe care le-am găsit și cu foarte mare greutate în piață. În acest moment, Unifarm are o comandă de 25 de tone de dezinfectant și 5 milioane de măști. Când vor veni? Cam în patru zile de la plata în avans”, a mai completat Adrian Ionel.

CITEȘTE ȘI:

La începutul acestei luni, senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, s-a adresat ministrului Sănătății, Victor Costache, cu o interpelare, apoi, săptămâna trecută, a avut o declarație politică în Parlament, în cadrul căreia a dezbătut problema Ordonanței de Urgență a guvernului Orban din domeniul Sănătății. Cu acest prilej, senatorul a atras atenția asupra consecințelor care rezultă din perspectiva accesului la fondurile publice alocate sănătății în mod egal între unitățile medicale de stat și cele private. Totodată, Mihu a atras atenția asupra faptului că nu sunt materiale pe stoc. De atunci, senatorul ne-a arătat faptul că ministrul Sănătății, Victor Costache, nu a făcut… nimic.

„Unifarm se plânge că nu sunt măști de protecție și dezinfectanți pe stoc. Eu l-am luat la întrebări pe domnul ministru încă din 3 februarie. Bineînțeles că nu mi-a răspuns, probabil din cauză că nu sunt parlamentar de Sibiu… Una peste alta, este un exemplu de nesimțire îngrozitoare. Această amenințare cu coronavirus pentru sănătatea publică ne bate la ușă și problema lor este cum să încalce legea ca să îl pună pe Orban iar premier! Oamenii ăștia nu dau doi bani pe sănătatea românilor, l-ați văzut ieri pe cel care-și arogă titlul de prim-ministru: coronavirusul e coronavirusul! O inconștiență cum rar mi-a fost dat să văd, de fapt niciodată nu am văzut așa ceva. Românii să se pregătească pentru ce e mai rău cu acești pseudo-guvernanți!”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

În prezent, 17 persoane sunt în carantină în România, după ce s-au aflat în zone unde sunt numeroase cazuri de infectare cu coronavirus, iar alţi aproximativ 1.000 de oameni sunt izolaţi la domiciliu. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, că sunt 4.172 locuri de carantină la nivel naţional, în 125 de locaţii aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe. De asemenea, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că sunt disponibile în jur de 2.500 de paturi în toate secţiile şi spitalele de boli infecţioase, din care 95 sunt pentru terapie intensivă.

CITEȘTE ȘI:

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat şi situaţia românilor aflaţi în carantină, spunând că au fost doi cetăţeni veniţi din China, din Wuhan, care au plecat, iar acum sunt cele şase persoane aduse din Japonia de pe vasul de croazieră Diamond Princess, în Dolj mai sunt în carantină alte 8 persoane venite din Italia (Lodi), iar în Galaţi alte 3 persoane, de asemenea, venite din Italia. De asemenea, directorul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că nu este niciun caz de infectare confirmat în România şi că nu mai sunt în lucru teste la acest moment, cele făcute fiind negative.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *