Compania GSP, zguduită DIN NOU de GREVA FOAMEI: „Sunt operat la inimă și nu am voie să stau în soare, dar văd că numai așa ne primim drepturile”!

Situația la Grup Servicii Petroliere a devenit deja foarte-foarte gravă! După mai multe săptămâni la rând de proteste în fața sediului companiei și o pichetare, săptămâna trecută, la Instituția Prefectului, angajații GSP care au de primit drepturile salariale au intrat de luni în greva foamei. Marți, trei dintre aceștia au primit o parte din bani și acum așteaptă respectarea promisiunilor companiei, pentru următoarea tranșă, din 20 iulie.

CITEȘTE ȘI:

GSP, la un pas de tragedie: angajați în GREVA FOAMEI! „Dacă plec de aici, nu o să mai am credibilitate în fața mea! Plec pe TARGĂ dacă nu ne primim banii!”

Între timp, miercuri, alți angajați au intrat în greva foamei, în fața sediului GSP! Este ireal ceea ce se întâmplă la compania condusă de Gabriel Comănescu, mai ales dacă ne gândim că unul dintre greviștii de miercuri nu are voie să apeleze la o astfel de inițiativă de protest, din motive medicale.

Sorin Simion are de recuperat 8.000 de dolari numai din contractele de pe platforme, plus alți bani ca urmare a activității profesionale pe care a depus-o la birourile GSP. Mii și zeci de mii de dolari au de recuperat fiecare dintre angajații GSP și Sorin Simion susține că nu înțelege cum se mai poate trăi așa, în condițiile în care banii pe decembrie la birourile GSP au fost achitați abia… luna trecută și nici atunci sumele complete!

„Am contract de muncă pe perioadă nedeterminată și, de astăzi, am intrat în greva foamei, împreună cu alt coleg care a fost tot pe platformă. Suntem în fața sediului GSP! Nu am contractul suspendat, nu fac grevă în timpul programului. Datorită recomandărilor medicale pe care le am, stipulate în fișa medicală, nu am putut să fac până acum. În timp ce lucram la ei (la GSP – n.r.), în 2012, am avut o intervenție, o disecție de aortă și nu mi-am permis să vin să stau în soare, dar constatând că doar prin grevă ne primim drepturile, nu am de ales, am doi copii mici acasă! (…) Pentru contractele pe platformă mai am de luat 8.000 de dolari, ultima dată am primit o tranșă eșalonată pe aprilie, luna trecută! Tot atunci m-au chemat la negocieri și mi-au zis că nu se vor face represalii, să mă mulțumesc cu o rată… bineînțeles că represaliile urmează de la sine, dar este un risc calculat. Iar, pe GSP SA, luna trecută s-a plătit salariul pe decembrie și nu integral! Avem mai mult de șase luni de întârzieri salariale! Eu nu înțeleg cum trăiesc ceilalți colegi ai mei și nu ies în stradă. Dar, problema este total alta: a fost ITM de atâtea ori aici! Legea spune că la trei luni de neplată a salariilor se intră în insolvență! Noi aveam trei luni de neplată încă din ianuarie, pe ianuarie și februarie nu s-a plătit nici un salariu din ratele încasate din Tunisia!”, a spus Sorin Simion, pentru TOMIS NEWS.

„M-am îmbolnăvit tot din cauza lor. Nu am mai vrut să muncesc la companii străine, ci acasă, lângă fetița mea”

Nașterea unui copil este poate cea mai mare realizare a oricărui om și, în special pentru constănțenii îmbarcați, pentru că astfel sunt plecați de acasă pentru perioade îndelungate. Este motivul pentru care Simion ne-a precizat că, după mai mulți ani de colaborare cu companii străine, a făcut parte din valul care s-a îndreptat spre „mirajul GSP”, din perioada 2008.

„Ținând cont că nu s-au respectat nici un fel de promisiuni, nici măcar cele verbale, am mail-ul printat pe care l-am primit și în care se spune că între 5 și 10 o să se plătească și am constatat cu stupoare că pe 11 (marți – n.r.) au fost plătiți numai cei care au protestat în fața GSP. Încearcă să se scuze că directorul economic este în Mexic. Eu le-am spus că nu se închide instituția din cauza asta, cineva ar trebui să aibă drept de semnătură, mai ales că este un proiect în derulare la Agigea, de care m-am ocupat de când s-a cumpărat această platformă, dar am fost băgat pe blacklist, am îndrăznit să fac greva foamei șase zile. Blacklist înseamnă că anumiți angajați nu mai sunt chemați la muncă pe platformă, la salariile teoretice mai mari. Dar, nu asta mă deranjează, eu m-am angajat la GSP în 2008, după 16 ani lucrați la companii străine. În 2008, s-a născut prima mea fetiță și am vrut să fiu acasă, era modernizarea platformei Saturn, am vrut să stau mai mult cu copilul meu. În 2012 am pățit necazul, tot în urma neplăților salariale, am o recomandare a șefului meu, semnată și ștampilată de directorul executiv pe 17 martie, singura problemă este că am îndrăznit să îmi cer măcar o parte din bani pentru cheltuielile medicale, că nu ai cum să trăiești atâtea luni fără bani! Nu te așteaptă nimeni, eu din salariul acesta jumătate cred că plătesc numai penalități!”, a concluzionat Sorin Simion, pentru TOMIS NEWS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*