Comitetul pentru Situații de Urgență, întrunit în miez de noapte. Vela (MAI): „Am decis SUSPENDAREA zborurilor aeriene din și spre Italia. CARANTINA se aplică și pentru TRANSPORTUL MARITIM!”

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a fost convocat duminică noapte la sediul Ministerului Afacerilor Interne. După 24:00, au avut loc declarații de presă susținute de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela; ministrul Sănătății, Victor Costache; ministrul Transporturilor, Lucian Bode și Secretarul de stat Raed Arafat.

CITEȘTE ȘI:

Convocarea a avut loc după anunțul de după-amiază al Secretarului de stat din cadrul MAI, Raed Arafat, care a anunțat măsuri în premieră pentru România, precum faptul că activitățile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, interzicerea organizării unor activităţi fiind valabilă până la 31 martie.

Potrivit ministrului Marcel Vela, printre altele, a fost luată decizia de a fi suspendate toate zborurile către Italia, dar și zborurile dinspre Italia către România. De asemenea, măsuri speciale se aplică și la punctele de frontieră și în cazul transporturilor maritime și fluviale.

„Am decis suspendarea zborurilor aeriene spre Italia și din Italia către România pentru toate aeroporturile din țară, începând din data de 9 martie, ora 12:00, ora României, până în data de 23 martie, ora 12:00, ora României. Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate la îmbarcarea în aeronavă. Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România. (…) Referitor la punctele terestre, cei care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, vor intra în carantină pe raza județului în care intră în țară sau la domiciliu. Refuzul sau declararea rutei de deplasare se pedepsește conform Codului Penal. Se permite accesul în România a cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, prin toate punctele de frontieră, sub măsura obligatorie a carantinei. Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricțiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus după caz și pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până la 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii perioadei”, a spus Vela.

Situația la Constanța

Comitetul de Urgență al Universității „Ovidius” a suspendat, duminică, practica studenților în spitale ca urmare a anunțului lui Arafat, până pe 31 martie. Măsura vizează facultățile cu profil medical, iar pregătirea studenților urmează să se desfășoare fie în spațiile didactice din afara spitalelor, fie prin diseminarea cunoștințelor utilizând instrumente digitale de comunicare. 

Duminică, în județul Constanța, situația se prezintă astfel:

  • persoane izolate: 288 + 135 membri de familie.
  • persoane carantinate: 0

Conform informațiilor de la DSP, duminică au ieșit din izolare 25 de persoane.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *