Comitetul European al Regiunilor are un nou președinte. Țuțuianu (CJC), în delegația României: „Vizibilitatea județului Constanța la nivel european depinde de însușirea modelelor de bună practică”

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al Uniunii Europene și care s-a întrunit, marți și miercuri, în format în premieră: fără Marea Britanie. Dincolo de Brexit, CoR a avut o agendă încărcată, printre care alegerea președintelui.

Apostolos Tzitzikostas (PPE), membru al delegației Greciei, a fost ales președinte al CoR. Președintele regiunii Macedonia Centrală din Grecia va conduce în următorii doi ani și jumătate adunarea UE a politicienilor aleși la nivel local și regional. În cursul primei ședințe a Comitetului din cadrul noului mandat de cinci ani, membrii l-au ales, de asemenea, ca prim-vicepreședinte, pe Vasco Ilídi Alves Cordeiro – președintele Guvernului Regional al Insulelor Azore, Portugalia.

Apostolos Tzitzikostas, ales președinte al CoR

CoR este compus din 181 de membri și 181 de membri supleanți și, printre aceștia, se regăsesc primarul Constanței, Decebal Făgădău (prin Asociația Municipiilor din România); primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju (prin Asociația Comunelor din România) și președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu (prin Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România), care, evident, au participat la votul de miercuri.

Reuniunea Comitetului European al Regiunilor a avut loc zilele acestea la Bruxelles. A fost una dintre cele mai importante întâlniri ale reprezentanților tuturor regiunilor, mai ales în contextul în care, acum, a fost aleasă o nouă conducere. A fost prima reuniune organizată după ieșirea Marii Britanii din Uniune, așadar discuțiile purtate în aceste zile au avut un caracter special și au vizat strategia europeană de dezvoltare pentru următoarea perioadă în noul context geopolitic. În plus, discuțiile au vizat impulsionarea proiectelor culturale la nivelul regiunilor și orașelor ca și componentă activă în consolidarea identității naționale precum și sprijinirea extinderii politicilor de mediu la nivel submunicipal. Cred că vizibilitatea județului Constanța la nivel european este influențată atât de reprezentarea cât mai eficientă în forurile europene cât și prin însușirea unor modele de bune practici în concordanță cu tendințele actuale. Odadă cu preluarea noului meu mandat, doresc succes noului președinte al Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas, cât și noilor membrii desemnați în comisiile acestei instituții europene”, a transmis Țuțuianu.

CoR a adoptat miercuri, în timpul primei sesiuni plenare a noului mandat, raportul primarului Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu privire la „exodul creierelor în UE”. Astfel, Comitetul solicită ca noua Comisie Europeană să își intensifice eforturile pentru a reduce disparitățile regionale prin intermediul unor politici și instrumente adaptate care combină politica de coeziune și alte surse de finanțare. Totodată, CoR salută angajamentul politic al Comisiei pentru un salariu minim echitabil în Europa. Cu acest prilej, CoR avertizează că fenomenul exodului de creiere va reprezenta un risc pentru sustenabilitatea pe termen lung a proiectului european, dacă dezechilibrele sociale și economice dintre regiunile „exportatoare” și cele „receptoare” vor rămâne nesoluționate. Raportul lui Emil Boc arată faptul că statele membre din Europa de Est și de Sud se numără în prezent printre țările lumii cel mai puțin capabile să își păstreze talentele. De exemplu, aproape 3 milioane de români locuiesc în prezent într – un alt stat membru, iar fenomenul privește în special lucrătorii înalt calificați. Se creează astfel un cerc vicios, ce îngreunează tranziția către un model economic durabil și competitiv.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *