Comisia de la Veneția SALUTĂ desființarea SIIJ! Stelian Ion: „O DESFIINȚĂM în maxim două săptămâni!”

Comisia de la Veneţia a transmis luni Ministerului român al Justiţiei un punct de vedere legat de proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ministerul român al Justiţiei a solicitat punctul de vedere şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de Guvern, cât şi versiunea cu amandamente adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o analizează în prezent.

Comisia de la Veneţia a emis câteva recomandări autorităţilor române cu privire la desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul juridic, care include un pas esenţial în desfiinţarea Secţiei, şi le încurajează să continue reforma amplă. Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă.

La scurt timp după emiterea recomandărilor Comisiei, ministrul Justiției, Stelian Ion, a organizat o conferință de presă la sediul ministerului:

Astăzi Comisia de la Veneția ne-a spus pe scurt lucruri importante. Pentru cei care se străduiau să salveze această secție, să fie sprijinită, nu desființată, e foarte clar ce ne spune Comisia de la Veneția. Felicită autoritățile românești pentru inițiativa de desființare a SIIJ. Comisia a criticat de la început desființatea secției. Acum nu mai avem motive de reținere, secția trebuie desființată. În avizul pe care l-a dat CSM, acest aviz e criticat pentru că CSM a încurcat anumite lucruri din poziția Comisiei de la Veneția” ,a declarat Stelian Ion.

Ministrul afirmă, după punctul de vedere transmis de Comisia de la Veneţia cu privire la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, că „este un aviz favorabil mult aşteptat”. Ministrul Justiției cere Parlamentului să își asume desființarea SIIJ pentru că tot el a înființat-o. Totodată, Ion anunță că DNA va primi noi puteri, după decizia Comisiei de la Veneția:

Trebuie refăcută competența DNA. Ce facem cu dosarele de la SIIJ. Se reface situația anterioară. Refacerea competenței structurilor specializate, inclusiv DNA, este foarte importantă. Din analiza Comisiei de la Veneția, rezultă că Parlamentul a înființat această Secție, tot el îl poate desființa. Acest lucru nu este neconstituțional, iar Comisia de la Veneția spune că revine Parlamentului acest rol. Având aceste lucruri lămurite, acum Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nicio grijă. Îi mulțumesc premierului Florin Cîțu pentru acest proiect, care e blocat în Parlament. Varianta corectă e cea propusă de Guvern, cu acest mesaj mă voi duce miercuri în ședința coaliției. În maximum două săptămâni de la primirea avizului vom desființa SIIJ. Le solicit senatorilor să ia degrabă în discuție acest proiect”, a spus Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că Ludovic Orban s-a înşelat când l-a criticat că a sesizat Comisia de la Veneţia pe tema desfiinţării SIIJ, în ciuda faptului că nu a existat o decizia a coaliţiei în acest sens.

„Cred că avizul pe care l-am primit azi confirmă faptul că sesizarea Comisiei de la Veneţia a fost decizia corectă. Dacă mergeam înainte cu acel proces, s-ar fi creat un mecanism incorect, criticat în termeni duri de Comisia de la Veneţia. Am preîntâmpinat acest lucru. Mai bine mai aştepţi o lună de zile şi desfiinţezi această structură fără să creezi alte probleme, decât să te grăbeşti şi să creezi imunităţi suplimentare. Aşa încât cred că în această privinţă domnul preşedinte Ludovic Orban s-a înşelat şi cred că a fost o alegere bună sesizarea Comisiei de la Veneţia. Important e nu doar să facem modificările legilor justiţiei repede, ci cum le facem. Este un test major. Este de aşteptat ca şi pe viitor să fie trecute la fel. Dacă guvernul va trimite în parlament proiecte într-o anumită formă şi acolo vor fi deturnate de la scopul iniţial, nu vom putea vorbi de o reformă. Asta trebuie să ne asigurăm. Nu trebuie doar să ne facem că facem reformă, ci reforma trebuie făcută efectiv. Aceasta comunicare cu Comisia de la Veneţia este foarte importantă. Când am notificat Comisia de la Veneţia am avut în vedere programul de guvernare votat în Parlament”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus, luni, într-o conferință de presă, despre avizul Comisie de la Veneția, care a salutat demersul guvernului pentru desființarea SIIJ:

Această comunicare cu comisa de la Veneția este foarte importantă. În momentul în care am făcut toate demersurile, am avut în vedere programul de guvernare. Așa cum vă spuneam, miercuri voi merge în coaliție cu acest aviz. Până la urmă acesta și motivul pentur care am solicitat avizul. Nu văd nici un motiv pentru care proiectul Guvernului să nu fie acceptat. Eu mă aștept să-și respecte cuvântul dat și programul de guvernare, respectiv desființarea SIIJ și reforma DNA. Lucrurile acestea sunt clar stabilitie. Vom vedea care va fi răspunsul. Altfel, nu este doar o problemă a Ministerului Justiției, este rolul Guvernului sau al Parlamentului. Nu doar ministrul ar avea o problemă cu această tergiversare. mai ales că în MCV se specifică desființarea SIIJ”, a mai spus Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.