Comisia de anchetă „Afacerea sparanghelul”, în pași de melc. Antal (UDMR Constanța): „Primim răspunsuri în lehamite…”

Senatorii și deputații au votat pe 30 iunie înființarea a două comisii parlamentare de anchetă, cea referitoare la achizițiile publice și Afacerea sparanghelul. Este vorba de promisiune mai veche a celor de la PSD împotriva guvernului condus de Ludovic Orban.

Senatorul Ștefan Mihu și deputatul George Vișan sunt parlamentarii PSD de Constanța care fac parte din comisia de anchetă privind achizițiile publice din timpul stării de urgență. De asemenea, lor li s-a alăturat, din partea PRO România, deputatul Mircea Dobre.

În cea de-a doua comisie de anchetă, privind investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules sparanghel sau „comisia sparanghelul”, deputatul de Constanța al UDMR, István-János Antal, este secretar. Acesta reclamă faptul că procedurile decurg greoi, întrucât instituțiile sau persoanele vizate de audieri, după cum era de altfel de așteptat, nu cooperează.

După ședința de săptămâna trecută de constituire, marți, 14 iulie, parlamentarii din comisie au intrat practic în pâine. Potrivit deputatului Antal, instituțiile solicitate să ofere lămuriri au răspuns în doi peri.

„A fost a doua ședință, după cea de constituire și de fixare a obiectivelor. S-au trimis niște scrisori pentru a cere niște informații de la diverse instituții – de stat și locale – singura instituție care a răspuns a fost Consiliul Județean Suceava și au scris trei rânduri, prin care ne-au spus că ei nu știu nimic. Alte instituții, chiar dacă au răspuns, a fost în lehamite, cu semnături de funcționari de gradul 3-4. Cam asta este atitudinea față de Parlament. Am constatat la ședința de marți că colegii chiar voiau să lucrăm serios… Pentru săptămâna viitoare am convocat la audieri prefecții și comandanții Poliției din județele din care știm noi că au venit (cei plecați spre Germania – n.r.). Am reușit să audiem organizatorii plecării, un domn care a declarat că listele se făceau din ianuarie! Tot săptămâna viitoare trebuie să vină și directorul aeroportului Cluj și cineva de la autoritatea aeronautică. (…) Erau două acte normative cu o serie de restricții și cu toate acestea s-a călătorit! Eu am cerut ca șefii de Poliție să aducă o situație și din noaptea respectivă: câte echipaje au fost care s-au întâlnit cu autocare și pe ce bază au fost lăsate să plece mai departe. Reglementările erau valabile pentru toată lumea. (…) Este imposibil să nu se fi întâlnit în noaptea aceea cu atâtea autocare. Culmea, colegii din PNL cooperează, mă mir…”, a spus deputatul Antal, pentru TOMIS NEWS.

La începutul lunii aprilie, în plină stare de urgență, a fost haos pe aeroportul din Cluj Napoca, unde aproape 1.800 de români n-au mai ținut cont de nici o regulă şi s-au înghesuit să urce în avioanele care îi duceau la cules de sparanghel şi căpşuni, în Germania. Oamenii au fost transportaţi cu autocarele, de dimineaţă, la aerogară şi au aşteptat, îngrămădiţi, ore în şir, să fie strigaţi pe nume, pentru îmbarcare. În acest caz, distanţarea fizică a fost total încălcată, pe timp de pandemie. 12 avioane şi-au luat zborul atunci de pe aeroportul din Cluj Napoca.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *