Combustibilul pentru funcționarea Centralei Electrice de la Cernavodă, asigurat doar Compania Națională a Uraniului! România anunță că a scăpat de canadienii de la Cameco

Aproximativ 20% din producția de electricitate din România este asigură Centrala Nucleară Electrică de la Cernavodă, prin cele două reactoare în funcțiune. Mai mult, pentru a mări această producție, guvernanții vor să pună pe picioare și reactoarele 3 și 4 ale CNE Cernavodă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, mai marii țării caută bani pentru finanțarea proiectului pe la străini, mai exact pe la chinezi, care ar fi dispuși să investească câteva miliarde de euro în Centrala de la Cernavodă.

Marea problemă pentru funcționarea reactoarelor o reprezintă asigurarea combustibilului necesar centralei, situație despre care TOMIS NEWS a relatat pe larg de-a lungul timpului.

CITEȘTE ȘI:

Momentul adevărului pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă: uraniu de la furnizorul autohton sau de la canadieni?

România este singura țară europeană care are ciclu nuclear integrat: Compania Națională a Uraniului (CNU) exploatează uraniu în mine, procesat în Uzina de la Feldioara în octoxid de uraniu, ulterior în pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu. Aceasta constituie materia primă pentru producerea de fascicule de combustibil nuclear necesare centralei de la Cernavodă, produse în fabrica de la Pitești (FCN Pitești) deținută de Nuclearelectrica. Partea mai tristă pentru România este că de vreo doi ani, CNE Cernavodă apelează pe la străini pentru asigurarea combustibilului pentru reactoare. Iritați de această situație, 71 de parlamentari ai PSD, printre care și fostul liberal – senatorul Vergil Chițac, au inițiat recent un proiect de lege (PLx 318/2018) prin care propun, într-un termen pompos, o strategie naţională privind menţinerea ciclului nuclear integrat. Concret, aleșii vor să asigure materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la Centrala Nucleară Electrică de la Cernavodă, în principal din România. Asta ar duce, potrivit inițiatorilor, la salvarea CNU.

În prezent, proiectul tocmai ce a primit votul în plenul Camerei Deputaților, în favoarea acestuia votând 255 de deputați, iar 26 s-au abținut. Cu toate acestea, proiectul legislativ a stârnit vii discuții între putere și opoziție. Pe de o parte, liberalii își arogau meritele pentru acest proiect, iar pe de altă parte social-democrații au transmis că cei de la PNL ar fi bine să-și vadă de lungul nasului, în condițiile în care situația dezastruoasă în care se regăsește CNU este ca urmare a măsurilor aplicate de Guvernul Cioloș. În discuție s-au băgat și cei de la USR, care, evident, i-au luat apărarea lui Dacian Cioloș și au atacat guvernarea PSD-ALDE.

„Cred că era momentul să punem ordine în strategia națională privind energia nucleară, astfel încât să avem un ciclu integrat nuclear și sunt bucuros că colegii mei din comisia de industrii au fost de acord cu un amendament depus de mine ieri (marți, 19 iunie, n.r.), prin care apa grea de la Drobeta Turnu Severin din centrul național de management este inclusă în acest proiect legislativ, astfel încât nu se va mai pune vreodată problema ca stocul de apă grea să nu fie folosit pentru reactoarele de la Cernavodă“, a declarat Virgil Daniel Popescu – PNL.

Iancu l-a dat în judecată pe Ludovic Orban: „Să demonstreze că sunt omul rușilor”

În replică, deputatul de Constanța al PSD Iulian Iancu a spus: „Este foarte greu să îți stăpânești emoția în anumite momente, atunci când vezi că se continuă de la microfon cu seninătate manipulare și diversiune. Acest act normativ este o inițiativă legislativă a noastră, care a plecat din necesitatea salvării ciclului nuclear, pentru că Guvernul Cioloș, în decembrie, introduce în mod absolut abuziv condiția ca o companie națională care a fost concepută, realizată, pentru a avea un singur beneficiar, respectiv centrala nucleară, să i se introducă un concurent care a intrat într-un preț și într-o politică de dumping, obligând scoaterea din piață a Companiei Naționale a Uraniului. Cum am venit la guvernare, în ianuarie, am încercat să introducem în buget resursa necesară pentru producția lor care a rămas nevândută. Cine a dat lovitura de grație CNU? CAMECO! Cine este această companie? Intrați pe internet și o să vedeți că în SUA s-a declanșat un scandal monstru de corupție, în care sunt vizați la nivelul cel mai înalt funcționari din SUA și Canada, descoperindu-se că în spatele companiei este și acționariat rusesc și, deși CAMECO nu avea voie să iasă la export, printr-o semnătură dată surprinzător, iese la export și intră pe piața românească. Cine este cu rușii? Apropo de ruși, rezolvăm problema aceasta în mod definitiv și poate înțelegem că atunci când luăm explicit apărarea României pe probleme de energie persoana respectivă e transformată în omul rușilor. Domnul președinte Ludovic Orban este acționat în instanță de mine, pentru că a făcut afirmația că sunt omul rușilor și pentru că eu îl cred îl rog să demonstreze în fața țării cum sunt eu omul rușilor și așa lămurim cine reprezintă interesele Rusiei în această țară. Puțin mai înainte, colegii noștri au spus că în Marea Neagră noi să introducem condiționalitatea tranzacționării gazelor pe platformă, în loc să fie contract bilateral. Dacă punem această condiție, gazele rusești vor intra în piața românească! Este exact pe dos! Când ai contract bilateral, fără să vinzi gazele pe platforma românească, consumatorul român nu le mai vede, nu le mai poate cumpăra. Dacă ai scos 1 metru cub și l-ai dus la export, de unde-l iei? Din import! De la ruși! Și atunci cui îi facem jocul? Rușilor! Cine ne vinde aici altfel de teză în mod manipulatoriu? De aceea ne-am bătut ca tranzacționarea să fie 50% pe platformă, transparentă și s-o vadă și consumatorul român. Cei care continuă să facă altfel de jocuri sunt cei care sunt folosiți, poate nu își dau seama, împotriva intereselor statului român!“

După cum spuneam mai sus, în discuție a intervenit și Cristina Prună de la USR.

„Ne-am abținut, pentru că am cerut în comisia de industrii să avem reprezentanți de la Ministerul Energiei, care să ne prezinte un plan de restructurare a CNU, să vedem care sunt planurile pe viitor. Acest proiect se numește strategie, am avut ani în care numărul de strategii a fost mai mare decât numărul de zile calendaristice. Haideți să nu mai mințim poporul cu încă o nouă strategie și să nu mai spunem că Soroș, că rușii, Cioloș… Ați avut doi ani de mandat în care nu ați făcut nimic, ați modificat legile justiției, Codul penal, ați dat legi în interes propriu, însă economia României ați ignorat-o!“

În primă fază, proiectul a fost adoptat de Senat și prevede:

„Art.l.- Prezenta lege stabileşte asigurarea strategiei naţionale a României pentru menţinerea ciclului nuclear integrat, în condiţii de securitate naţională, precum, şi modalitatea prin care România îşi menţine securitatea şi independenţa energetica prin păstrarea ciclului nuclear integrat.

Art.2.- (1) Combustibilul nuclear necesar pentru menţinerea ciclului nuclear integrat necesar reactoarelor de tip CANDU este produs doar pe teritoriul României. în cazul în ca.re nu se asigură integral cantitatea de materie primă autohtonă necesară producerii combustibilului nuclear, diferenţa poate fi importată.

(2) Furnizarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar reactoarelor de tip CANDU pentru funcţionarea Centralei Nudearoelectrice de la Cernavodă se realizează prin menţinerea componentei strategice a ciclului combustibilului ruclear, în vederea asigurării independenţei energetice a României, prin exploatarea uraniului, precum şi prin prepararea şi rafinarea materiei prime pe teritoriul naţional.

(3) Furnizarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar reactoarelor de tip CANDU se face în conformitate cu specificaţiile normative aplicabile şi cu normele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

(4) Producerea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu pentru combustibilul nuclear necesar reactoarelor de tip CANDU se realizează cu susţinerea activităţii singurului producător de pe teritoriul României cu respectarea legislaţiei Uniunii Europene privind transparenţa, nediscriminarea şi concurenţa în acest domeniu.

(5) Transportul combustibilului nuclear necesar reactoarelor de tip CANDU pentru funcţionarea Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Art.3.- începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, se asigură şi se protejează interesele strategice ale României privind securizarea continuităţii în aprovizionarea cu combustibil nuclear pentru Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, în scopul asigurării securităţii şi independenţei energetice a României“

După votul de miercuri din Parlament, proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *