Comănescu (GSP) se plânge că NU are bani de SALARII pentru angajați, dar CUMPĂRĂ gigantul Schlumberger

Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri români din sectorul energiei, cumpără Schlumberger România, potrivit mai multor surse din piață. Acesta totuși se plânge de faptul că nu are bani de salarii de multe luni pentru angajați și le transmite acestora: „Dacă vă plătesc, eu cu ce mai rămân? Gabi Comănescu va cumpăra operațiunile Schlumberger din România prin intermediul unei firme din Voluntari, Ilfov, pe care o controlează în procent de 99%, Forasol. Potrivit surselor din piață, tranzacția a fost deja investigată de Consiliul Concurenței, iar instituția și-ar fi exprimat deja acordul asupra preluării.

Un anunț oficial în acest sens ar urma să fie făcut săptămâna viitoare. Tranzacția efectivă ar urma să aibă loc în ianuarie 2022 și s-ar ridica la „mai multe zeci de milioane de euro”.

Schlumberger este una dintre cele mai mari companii de servicii pentru industria de petrol și gaze din lume. Cu sediul central în Houston, Texas, multinaționala are peste 100.000 de angajați și a fost implicată în proiecte în 120 de țări. Schlumberger operează în România două fabrici, una la Ploiești și alta la Câmpina după ce a achiziționat, la jumătatea deceniului trecut, o altă companie americană, Cameron, activă la acea vreme în România. Compania este activă în România prin trei firme, Schlumberger România S.R.L., Schlumberger Oilfield Europe Suport S.R.L. și Schlumberger Logelco Panama Sucursala București, potricit datelor de la Termene.ro.

Odată cu achiziția operațiunilor, Comănescu va prelua și contractele pe care le are gigantul american pe piața locală, cu companii ca Petrom, Romgaz sau Black Sea Oil and Gas. Poate mai important, Schlumberger a fost și una dintre companiile cu care ExxonMobil încheiase contracte pentru dezvoltarea perimetrului offshore Neptun Deep care urmau să intre în vigoare după decizia finală de investiții. Așadar, Comănescu va prelua și aceste contracte dacă proiectul din Marea Neagră va începe, dar cu partener OMV Petrom, care va deveni operatorul blocului, după ce ExxonMobil a vândut cota sa către Romgaz.

Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri români din sectorul industriei petroliere. Prin intermediul companiei sale Grup Servicii Petroliere, controlează fabrica de utilaj petrolier Upetrom de la Ploiești dar și singura companie românească ce deține platfome mobile de foraj offshore. Comănescu mai deține și participații la perimetre din Marea Neagră. În ultimul timp s-a implicat și în sectorul energiei electrice, intenționând să construiască centrale electrice pe gaz și hidrogen. Sunt avute în vedere în acest sens zonele Halânga (lângă Turnu Seberin), Mintia și Constanța.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.