Comănescu a ajuns la DISPERARE! Îngropat în instanțe și cu contracte pierdute, GSP se duce încet, dar sigur, în FALIMENT!

Nimic pare să nu îi mai meargă de ceva timp președintelui Grup Servicii Petroliere (GSP), Gabriel Comănescu. Exact în perioada în care anunța țanțoș că „am trecut printr-o perioadă de reduceri permanente, dar vom trece şi la angajări noi”, o veste a căzut ca un trăsnet: GSP a pierdut o licitație de 10 milioane de dolari! Firma constănțeană Shark SRL și italienii de la Fugro Oceansismica SPA sunt câștigătorii licitației organizate de ExxonMobil, compania americană care a avut, până de curând, o colaborare cu GSP.

Exxon a atribuit acest proiect pentru „Servicii de realizare prospecțiuni geotehnice în regiunile din apropierea țărmului Mării Negre din România”, exact zona care îl interesează pe Comănescu și despre care vorbea într-un anunț din presa centrală, al doilea din ultimele luni, în care preciza că GSP se redresează și vin numai vești bune. De fapt, situația este exact invers!

Cu rușii nu mai merge, americanii i-au dat flit! 

În octombrie 2013, Gabriel Comănescu anunţa că obiectivul prioritar al firmei este extinderea activităţii din Rusia. „În nordul Rusiei, acolo nu e nimeni. Este o zonă ţintă puternică pentru noi”, declara Comănescu. Numai că „ținta prioritară” nu s-a materializat, iar zilele trecute Comănescu schimba macazul Moscovei spre Washington: „În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Nea­gră va da în clocot, iar noi sun­tem în pole-position pentru aceste con­tracte. Este un context geopolitic agi­tat, dar marele nostru noroc sunt ame­ricanii”, spunea, marți, Comănescu.

Mare noroc pentru firmele românești, dar nu și pentru Comănescu, care a pierdut licitația organizată de ExxonMobil.

ExxonMobil se săturase deja de Comănescu. Înfrângerea, previzibilă

Faptul că GSP a pierdut licitația organizată de ExxonMobil nu ar trebui, de fapt, să mire pe nimeni. Americanii ajunseseră la saturație cu foștii colaboratori, iar deznodământul de la licitație era previzibil.

Un reprezentant al ExxonMobil a acceptat, sub protecția anonimatului, să explice pentru TOMIS NEWS situațiile cu care s-a confruntat în cadrul fostului contract:

„Noi făceam plăți pentru GSP, care, la rândul lor, trebuia să achite mai departe salarii, furnizori, clienți, echipamente, ce aveau ei. Noi plăteam la timp, numai că GSP bloca plățile, iar oamenii veneau apoi la noi și țipau că nu au încasări, dar era vina GSP, nu a noastră, că noi făceam plăți la timp”.

Aceste situații, destul de dese, au dus la conturarea unei imagini foarte proaste în piață a lui Gabriel Comănescu. Sursa, care nu s-a putut stăpâni din râs pe toată durata conversației, ne-a mai spus:

„Păi, în Comănescu nu mai are nimeni din piață încredere! El e terminat! Cine să mai lucreze cu el dacă niciodată nu a fost serios?”

Salariații stau pe un butoi cu pulbere, Comănescu minte opinia publică, iar apropiații s-au săturat de el

La începutul săptămânii, președintele GSP vorbea despre o „redresare” a companiei, după perioada nefastă în care se scaldă în ultimii ani.

„Am trecut printr-o perioadă de re­duceri permanente, dar vom trece şi la angajări noi pentru a ne onora con­trac­tele. Vom angaja foarte mulţi oa­meni anul viitor”, debita Comănescu.

În realitate, oamenii sunt neplătiți cu lunile, iar unul dintre aceștia a precizat pentru TOMIS NEWS că ultimul salariu l-a văzut în… luna februarie! Angajații GSP au de recuperat, fiecare, sume de mii de euro, iar redresarea visată de Comănescu există doar în abordările de PR ale companiei, nicidecum în realitate.

Nu vorbim doar despre salariați. Așa cum precizam mai sus, GSP și-a făcut o imagine proastă și în piață, iar un angajat al companiei a precizat pentru TOMIS NEWS:

„Eram într-o zi cu un directoraș de pe la achiziții și venise o doamnă. Ăsta a izbucnit: „A adus niște echipamente pentru personal și acum tot vine după bani, auzi, mai vrea și bani pe ele!” Cum să lucrezi așa, să nu plătești firma care ți-a făcut un serviciu?”, ne-a spus angajatul GSP.

Nici apropiații președintelui GSP nu se simt prea bine. Starea de tensiune i-a adus și pe aceștia la exasperare, iar mulți dintre ei au început să „dea din casă”, de supărare. Unul dintre aceștia este un fost cadru al celebrului serviciu „doi și-un sfert”, Adrian Cornea. La fel cum procedează și colegii săi din GSP, Cornea „scapă porumbelul” tot mai des prin cafenele Constanța și susține că șefu`a luat-o „prin porumb” (expresia ne aparține).

„S-a săturat, îmi zicea că Comănescu omoară compania. Zicea că, de exemplu, dacă aveau nevoie de o mașină de nu știu ce fel, nu închiriau de undeva, Comănescu o cumpăra nouă. O folosea o dată și acum stă la ruginit, cu bani mulți dați și n-au cui să o dea în chirie, că Comănescu vrea el să aibă de toate și acum stă și se uită la ele!”, a spus o sursă a TOMIS NEWS, după ce a avut o discuție cu supăratul (din motive lesne de înțeles) Cornea.

Dosare și iar dosare… Comănescu nu vrea reprezentanții Transporturilor în CA al APMC!

Când nu-i convine ceva, Comănescu trece pe poziții de forță. Așa a ajuns să umple la rândul său instanțele de judecată, pe lângă dosarele de recuperări creanțe intentate împotriva sa de foștii sau actualii colaboratori, cu propriile sale dosare. A ajuns până să și conteste selecția și numirea reprezentanților Ministerului Transporturilor în Consiliul de Administrație al Administrației Porturilor Maritime și se află cu dosarul la… Curtea de Apel!

Două dosare „tronează” de la începutul acestei luni la Curtea de Apel Constanța, iar unul dintre ele vizează reprezentanții din CA al APMC. De regulă, responsabilii din Port nu socializează, probabil consideră că Portul le aparține, de la director la departamentul de PR, care se ocupă de orice numai de PR nu, însă un reprezentant al APMC a fost mai curajos și ne-a lămurit:

„Comănescu contestă selecția și numirea reprezentanților Ministerului Transporturilor și ai Fondului Proprietatea în Consiliul de Administrație. Dacă merge în lanț și contestă inclusiv hotărârile de CA, se va lovi de nulitate. Ce treabă are o companie privată cu organizarea internă a unei companii de stat?”, ne-a spus reprezentantul APMC.

2

Soarta GSP se decide la ICCJ

La începutul lunii mai, ANAF a deschis procedura de executare silită împotriva GSP, ca să recupereze o datorie uriaşă: 130 milioane de lei. Potrivit ANAF, suma provine din vânzarea, către o altă societate din grup, a trei platforme de foraj marin, pentru care nu s-ar fi plătit TVA către stat în valoare de 25 de milioane de dolari. În încercarea de a opri tăvălugul fiscului, Comănescu a contestat sechestrele la Curtea de Apel Constanţa. Între timp, viitorul fost milionar constănțean a revenit la gânduri mai bune și și-a RETRAS cererea de judecată la unul din cele două dosare în care se judecă cu ANAF. Miercuri, 29 iunie a.c., la Curtea de Apel Constanța, s-a luat act de „renunţarea la judecata cererii. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, într-un dosar în care GSP își „măsura mușchii” cu Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, din cadrul ANAF.

Gesepe (1)

A doua zi, s-a judecat cel de-al doilea dosar aflat la Curtea de Apel Constanța, în care GSP solicita „suspendare executare act administrativ” și în care a înregistrat o nouă înfrângere!

„Respinge cererea de suspendare a executării Deciziei de impunere nr. F-Mc-185/23.05.2016 emisă de MFP-ANAF-DGAMC , ca nefondată. Dispune restituirea cauţiunii în sumă de 144.095,oo RON consemnată cu recipisa 332872246106367 la CEC Bank, către reclamant. Cu recurs în 5 zile de la comunicare”, se arată în soluția de la Curtea de Apel.

Gesepe (4)

Așadar, Comănescu a mers la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, acolo unde toată lupta atârnă de un fir de ață. Dosarul s-a format pe 5 august, iar data emiterii ultimei comunicări (faza prealabilă judecăţii), a fost pe 8 august. În prezent, cauza se află în procedură de filtru, iar dacă se admite recursul GSP primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *