Comandamentul pentru Situații de Urgență este un DEZASTRU! DRDP MINTE opinia publică, prefectului i s-a cerut demisia, MAI nu colaborează cu MApN!

Comandamentul pentru Situații de Urgență s-a reunit, sâmbătă, la Instituția Prefectului pentru rapoartele deconcentratelor și discuții privind situația din teren, situație care este catastrofală! Prefectul Adrian Nicolaescu a pierdut controlul și comanda dispersată, în dauna celei unice, s-a dovedit a fi un adevărat dezastru. De la utilaje cărora nu li s-a permis accesul, la reacția violentă a comisarului șef de poliție Constantin Dancu, până la minciunile în adevăratul sens al cuvântului ale Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, se reflectă o stare foarte aproape de criză. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, i-a solicitat prefectului demisia, dar și directorului DRDP, Marin Dima, care a fost absent în aceste zile, reprezentanții instituției au lipsit din comandă și au mințit opinia publică!

Iată ce au prezentat reprezentanții deconcentratelor în ședința de la Instituția Prefectului:

Reprezentantul DRDP:

„Încercăm să o deschidem, asigurăm sectorul Fetești – Cernavodă și Cernavodă – Lehliu pe drumul național. Să sperăm că la 14:00 deschidem DN22C, se lucrează, mai avem un sector spre Cernavodă”

Lucian Lungoci, director RAJDP:

„Sunt foarte multe drumuri județene cu zăpadă de peste trei metri! La nașterea de azi-noapte, șenilata a rămas blocată într-un deal, din Băneasa s-au dus la Dobromir o freză și o lamă – vă dați seama a durat șase ore o distanță de 7 km! Ultima sută de metri s-a degajat zăpada într-o oră și un sfert. Cantitățile de zăpadă sunt fantastic de mari, nu am văzut niciodată așa ceva. Putem să intervenim doar cu utilaje de mare capacitate, cele mici nu fac față. Avem freze și vole de capacitate mare. Pe secții, la Hârșova este freza care face legătura pe DN2A la Horia-Pantelimon, se duce după o salvare. Un alt utilaj la Gârliciu, la o altă salvare. La Saraiu mutăm o freză și o volă. Toate aceste utilaje au fost uzate la maximum de 30 de ore, trebuie să schimbăm și piese. (…) O volă cu lamă în spate pe DJ222, o altă volă pe DJ226 la Grădina-Cogeleac-Râmnic. La Cuza Vodă ne chinuim de trei ore să ajungem la Medgidia-Peștera-Ivrinezu. La plecarea din Medgidia, sunt maluri de zăpadă de patru metri, se înaintează greu și cu vola. (…) Am dus o freză la Culmea, unde sunt niște tiruri, șoferii nu au vrut sub nici o formă să abandoneze TIR-urile, ne ajută și primăria Ovidiu și vrem să eliberăm drumul până la Poarta Albă. La Băneasa, am reușit dimineață să deblocăm șenilata, care rămăsese blocată. Este alimentată și a și plecat deja cu proaspăta mămică, copilul este în siguranță, mama are probleme medicale, drumul național este blocat, am încercat pe ruta Pietreni – Medgidia, dar nu putem trece la Medgidia, am decis să mergem la Ostrov, apoi să meargă la Călărași. (…) la Topraisar facem legătura cu Mereni și de la Movilița la Potârnichea, ca aceste localități să fie alimentate cu pâine, apă; apoi spre Biruința, să poată ajunge ENEL. Ca prioritate, ne-am stabilit încă de ieri intervenții, indiferent că a fost drum județean, comunal, am intervenit să luăm persoanele să le aducem spre oraș, să însoțim salvările, să facem aceste coridoare pentru a alimenta localitățile cu pâine, apă sau pentru ENEL. Nu este cazul să deschidem drumurile județene pentru traficul larg”

De menționat, Lucian Lungoci a atras atenția că personalul instituției nu lucrează în ture, prin urmare lucrează de peste 30 de ore, fără oprire; combustibilul ajunge abia până luni. Totodată, în cadrul ședinței a precizat că o șenilată cu o gravidă nu poate să iasă din Lipnița și se va întoarce spre Băneasa, unde nu există medic!

Col. Daniel Gheorghe Popa, ISU Dobrogea:

„S-au deschis câteva drumuri naționale, acționăm pe toate drumurile județene sau naționale pentru transport sau salvare persoane cu afecțiuni medicale. Acum transportăm de la Băneasa spre Călărași cu șenilata CJC două gravide. La Darabani se deplasează o șenilată pentru un copil cu afecțiuni. Până diseară, numărul localităților nealimentate cu energie va scădea semnificativ. Avem o colaborare foarte bună cu celelalte componente ale sistemului de management pentru situații de urgență. Nu am avut cazuri la care să nu putem să ajungem. Avem o persoană decedată la Hârșova și un alt deces la Plopeni, o persoană de sex feminin”

Reprezentantul RAJA:

„Avem, din păcate, 26 de localități fără apă, cele mai multe în sud: Albești, Tătaru, Comana, Vâlcele, Cerchezu, Măgura, Amzarea, General Scărișoreanu, Plopeni, Independența, Dumbrăveni sau Movila Verde și acum, din cauza faptului că nu reușim să rezolvăm problema cu energia: la Biruința, Tuzla și Eforie Sud, de la 12:00 nu e apă. Nu am reușit cu utilajele noastre, ne trebuie o șenilată, să se ajungă la Biruința. Trebuie avut în vedere că energia electrică e căzută de ieri la Tuzla și Eforie Sud. Noi am extins comandamentul, la noi e regula: până are toată lumea apă suntem în comandament. Vestea bună e că orașul Constanța nu suferă, e în regim normal. În momentul în care avem energie electrică, cu siguranță avem și apă”

Reprezentantul ENEL:

„Sunt 261 de posturi nealimentate, avem 22 de echipe în teren și 11 subcontractori. Problema mare este intervenția, așa cum am solicitat de azi-noapte. Prioritare sunt zonele aglomerate, apoi încercăm cu cele izolate”

Reprezentantul Autorității Navale Române:

„Mai avem o singură navă în rada Mangalia, care a plecat din Constanța. Sunt în regulă, la ancoră, noi suntem în monitorizare, în rest nu avem probleme. Câteva barje, luate de vânt și se lucrează cu două remorchere de dimineață să fie reamarate în portul fluvial, în jurul 16:00 se preconizează să se termine. Nu avem victime, oameni răniți, înghețați. Suntem în continuare în monitorizare în sectorul nostru”

Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, a explicat că ninsorile și vântul vor continua, cu o intensitate redusă față de ultimele zile, până miercuri, inclusiv.

Palaz i-a cerut demisia prefectului și lui Dima de la DRDP

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, a ascultat relatările și s-a dezlănțuit asupra reprezentantului DRDP și a prefectului Adrian Nicolaescu.

„Nu am cum să mă schimb la bătrânețe: sunt franc și am să spun cum stau lucrurile în realitate, dacă vreți să nu ne îmbătăm cu apă rece. Altfel, toate sunt bune și frumoase și considerăm că suntem comandament de situații de urgență în Africa, unde e cald. Faptul că s-a mers pe comandă dispersată și nu pe comandă unitară s-a dovedit a fi ineficient! Am analizat fiecare coleg în parte, care și-a făcut datoria. S-a dovedit o strategie total greșită: Drumurile Naționale au acționat de capul lor, directorul ar trebui demis azi! Au utilaje foarte slabe, ieri reprezentantul lor în comandament habar nu avea că utilajele erau la ieșire din Valu lui Traian, trei, în șanț, și stăteam liniștiți că se acționează în forță și domnul Dancu, cu cei de la ISU, deblocau manual oameni blocați în zăpadă! Nu este normal! Nu am văzut nici un reprezentant la Drumurile Naționale în zonele de risc maxim și de intervenție! Nu au cum să ajungă cei de la ENEL, RAJDP, salvările, până când aceștia nu își fac treaba!”, a spus Claudiu Palaz.

Iată cum au decurs discuțiile:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *