Colecția de artă de la Topalu riscă să iasă din circuitul muzeal și să fie dezmembrată. Păuleanu, Muzeul de Artă: „Dacă sunt vândute la bucată, nu contează?”

228 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură, opere de artă semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Alexandru Ciucurencu, Theodor Pallady, sau Corneliu Baba riscă să dispară din secţia din Topalu a Muzeului de Artă Constanţa. Procesul demarat în urmă cu aproape zece ani se apropie de final și Muzeul de Artă Constanța reclamă erori de procedură ale Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

Din 2008, Mario Vintilă, urmaşul doctorului Gheorghe Vintilă, donatorul colecţiei de la Topalu, se află în conflict cu Muzeul de Artă Constanţa, revendicând donaţia pe care doctorul a făcut-o, în 1960, întrucât ar fi vorba de „nerespectarea condiţiilor de păstrare şi conservare a lucrărilor”.

Valoarea acestor lucrări ar putea ajunge la câteva milioane de euro.

Dosarul se află acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, iar noul termen a fost stabilit pentru data de 19 septembrie, iar reprezentanții Muzeului de Artă Constanța nu admit o înfrângere, mai ales după ce au câștigat toate procesele până acum, însă există temerea că soarta s-ar putea răsturna, fundamentată pe faptul că la ÎCCJ s-a produs deja o eroare de procedură.

„Avem judecata finală la ÎCCJ, pe 19 septembrie. Noi am avut pronunțare la Curtea de Apel, am câștigat fondul, apoi Înalta Curte a trimis pentru rejudecare pe excepție, unde din nou am câștigat și, datorită recursului lor, am ajuns din nou la Înalta Curte care, la precedenta înfățișare, în pofida logicii și a legii, a aprobat noi probe! Nu au voie, potrivit legii, să accepte cererea de noi probe, pentru că la Curtea Supremă se judecă hotărârile definitive ale Curților de Apel! Și sunt nevoită să trimit kilograme de noi probe, pentru că mi-au cerut fișele de conservare, fișele de restaurare, registrul analitic de inventar… toate acestea după ce au fost deja trei expertize! Hârtiile nu sunt concludente în contextul în care patru experți au analizat din toate punctele de vedere! Noi am recuzat completul de judecată și nu ni s-a acceptat recuzarea a două judecătoare. Ele au acceptat noi probe, când, în această etapă a procesului, se judecă cele două hotărâri ale Curții de Apel. Asta înseamnă că pornim o a treia etapă a procesului, după 9 ani, când concluziile sunt evidente! În cazul în care în pofida oricărei logici și a bunului simț ei vor câștiga procesul, lucrările vor fi cedate prezumtivului fiu al dr. Vintilă, donatorul, care nu poate scoate aceste lucrări, el trăiește în Germania, lucrările sunt clasate în patrimoniul cultural național, categoria tezaur și fond. Vor fi vândute la bucată, prin licitații publice! Mie mi se impută că nu sunt ținute în condiții, dar sunt conforme tuturor normelor de conservare, dar în momentul în care ele sunt vândute la bucată și dispar prin case particulare, asta nu mai contează?”, a spus directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, pentru TOMIS NEWS.

Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu este cel mai valoros muzeu comunal din România, unde se regăsesc, printre altele, 18 lucrări de Tonitza și 12 de Pallady, 13 de Petrașcu, de prim ordin, foarte cunoscute din expoziții și publicații de artă, dar și alte lucrări semnate de Grigorescu, Luchian, Șirato, Dimitrescu, Ștefan Popescu, Dărăscu, Ressu, Steriadi, Ciucurencu sau Baba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*