CODUL RUTIER: AMENZI de până la 2.000 lei pentru lipsa poliței RCA

Potrivit Codului rutier, proprietarii mașinilor înmatriculate sau care urmează să fie înmatriculate în România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, au obligația de a încheia o asigurare de răspundere civilă auto (RCA). Dacă polița RCA nu se achită, conducătorii auto pot primi sancțiuni usturătoare, ce pot ajunge până la câteva mii de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului.

„Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație”, scrie, mai exact, în Codul rutier.

De fapt, așa cum a subliniat, acum câteva luni, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, atâta timp cât o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, proprietarul acesteia trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie auto.

O asigurare obligatorie auto acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului asigurat și din vina acestuia. Astfel, dacă nu deține o poliță RCA valabilă pentru mașina înmatriculată, posesorul acesteia riscă mai multe tipuri de sancțiuni. Concret, în primă fază, dacă încalcă obligația de a-și asigura mașina, deținătorul acesteia risca o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, potrivit Legii 132/2017. În plus, în astfel de situații, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare sau înregistrare și retrage plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Dacă, în termen de 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, deținătorul mașinii „nu face dovada asigurării acestuia (…), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”.

Șoferii pot verifica existența unei polițe RCA valabile pentru mașina deținută pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Pe de altă parte, din 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon, conform avocatnet.ro.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *