Codul penal modificat după „pohta ce-a pohtit PSD”. Opoziția merge la CCR: „Din stat de drept am devenit stat de Dragnea”! Stelian Ion: „Dacă centrala de la Cernavodă bubuie, pe viitor nu va fi infracțiune!” (UPDATE)

UPDATE

După votul din Camera Deputaților, președintele României Klaus Iohannis și președintele PSD s-au ciondănit în declarații. Preșdintele Klaus Iohannis a condamnat adoptarea Codului penal în Camera Deputaților și a anunțat că va contesta atât modificările la Codul penal.

„Doresc să comentez pe scurt acest eveniment, pe care îl consider de-a dreptul revoltător. Este, pur și simplu, inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare și cum se acționează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității și este profund dăunătoare democrației. (…) PSD a trecut în timp record Codul Penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaților, și acest lucru este profund dăunător. PSD a reușit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare. A reușit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparență, cu un rezultat previzibil. (…) Despre conținutul Codului Penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la Curtea Constituțională acest act normativ”, a spus Klaus Iohannis. 

„Eu nu vreau să plec ca prostul din această viaţă şi din această funcţie şi vă spun pe româneşte, ca la noi în Teleorman: Vreau să duc această luptă până când fie care român să ştie că poate avea incredere în justiţie. Nu vorbiţi că există un preşedinte la Cotroceni care trimite un consilier care să ameninţe un judecător? (…) Nu mă surprinde (anunţul lui Iohannis – n.r.), pentru că preşedintele Iohannis a folosit în mod abuziv toate instrumentele şi atribuţiile pe care le are în Constituţie pentru a bloca şi alte legi care ţin de guvernare şi de programul economic: fondul suveran, sprijinul pentru fermieri, legea salarizării – doar doar poate le iese această dorinţă care nu are legătură cu democraţia de a găsi mijloace ca acest guvern să fie dat jos nu prin mijloace parlamentare. (…) Este un cod penal dedicat justiţiabililor din România şi vreau să vă spun cu tot respectul că de un an de zile m-am săturat de aceste petarde aruncate de unii şi de altii în ceea ce priveşte persoana mea. Decizia a fost ca eu să fiu anihiliat, acum că e vorba de abuz în serviciu, mâine pot să îmi facă 2.000 de dosare. Când şi-au pus o ţintă, nu există destinul”, a replicat Liviu Dragnea.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Era de anticipat faptul că majoritatea parlamentară va reuși să treacă Codul Penal prin Camera Deputaților, chiar dacă votul a arătat o adoptare la mustață. Au fost tensiuni mari, atât în ședința comisiei speciale, cât și la votul final, unde până și minoritățile au fost implicate în certurile din Parlament, astfel discuțiile pe Codul penal lungindu-se și în cadrul votării proiectelor care priveau complet alte domenii.

Până la votul final, toate amendamentele opoziției depuse la Codul penal au fost respinse în plenul Camerei Deputaților, deputatul constănțean USR Stelian Cristian Ion spunând că în acest fel și o bonă care înfometează copiii va scăpa.

„Dacă o bonă, contractată de dvs, și lăsată acasă nu are grijă de acel copil al dvs pe viitor nu va fi infracțiune. Faptul că îl lasă să moare de foame sau în frig. Dacă centrala de la Cernavodă bubuie, pe viitor nu va fi infracțiune”, a spus Stelian Ion.

Intervenția a avut loc pe marginea art. 17, însă propunerea USR de eliminare a respectivului text a fost respinsă cu 64 de voturi pentru și 119 impotrivă.

Cod penal

Stelian Ion a intervenit din nou chiar înainte de începerea votului final, susținând că le oferă o veste proastă coaliției PSD-ALDE, întrucât contestațiile sunt aproape gata.

„Este foarte clar că graba cu care doriți să treceți aceste legi este legată de niște șicane pe care ni le faceți aici. Pentru contestarea la CCR trebuie respectat un termen de două zile. Vă dau o veste proastă: contestațiile sunt aproape gata și oricum vor fi depuse. În ciuda șicanelor, vom depune contestația la CCR! (…) Ați încălcat ieri regulamentul, convocându-ne în 30 de minute la comisia specială, azi votul final, în speranța că nu vom reuși să facem contestațiile”, a mai spus Stelian Ion.

Legea 78/2000, ciopârțită pe bucăți

Pe lângă proiectul referitor la modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și modifiarea Legii nr. 78/2000, a mai avut loc și un vot final pe un alt proiect privind modificarea Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Adoptat cu 183 de voturi pentru, 96 împotrivă și doi deputați care nu și-au exprimat votul, proiectul a fost criticat de deputatul PNL Gabriel Andronache.

„Este prima încercare pentru a termina această lege, încercați marea cu degetul… din câte am văzut, din păcate acest proiect a trecut. Este o altă modalitate prin care încercați ca pedepsele pentru infracțiuni să nu mai poată fi aplicate…”, a spus Andronache.

Minoritățile s-au simțit jignite

Tensiunile s-au manifestat și la votul privind instituirea Zilei limbii macedonene. Intervenția deputatului Tudor Benga de la USR l-a iritat pe liderul de grup al minorităților, Varujan Pambuccian. Redăm dialogul:

Benga: Există un punct în care nație asta va pune niște întrebări. Dacă această oroare de Cod penal va veni cu votul minorităților: cetățenii vor spune să nu mânjiți comunitățile dumneavoastră, nu vă vindeți pe 30 de bani!

Pambuccian: Niciodată să nu mai faceți așa ceva! Puteți convinge un om ca mine care nu a votat Codurile să le voteze tocmai pentru ce ați făcut adineaori! Să nu mai amenințați grupul acesta în vreun fel! Este valabil pentru absolut toată lumea din sala asta! Niciodată să nu mai încercați așa ceva! Sper că am fost foarte clar, că nu mai este nevoie vreodată să intervin pe tema asta. Grupurile mici nu trebuie amenințate de către un grup mai mare!

Benga: Nu am amenințat pe nimeni, am invitat la responsabilitate, atâta tot! Sunt deputatul cu voturile cele mai pro-minorități!

„Din stat de drept am devenit stat de Dragnea”. Prima victimă: un deputat PMP!

Coaliția PSD-ALDE a reușit să treacă Codul Penal prin Camera Deputaților cu 167 de voturi pentru, 97 împotrivă, 19 abțineri și un deputat care nu și-a exercitat votul. Proiectul a trecut la mustață, pentru că limita era de 165 de voturi.

„De astăzi România nu mai este un stat de drept! A devenit un „stat de Dragnea”! Ați votat ca un om care a furat banii copiilor sărmani ca să îi dea partidului să fie premiat! Infractorii vor putea să păstreze acasă armele, chiar după expirarea permisului! Am încrederea că acest Cod penal nu va intra în vigoare! Mai avem pârghii: CCR, președintele, chiar tribunalul, strângem semnături! România va câștiga, pentru că România este mai mult decât o gașcă de penali și suntem de partea corectă a istoriei!”, a spus deputatul USR Dan Barna.

„Uitați-vă aici și veți vedea că adevăratul program de guvernare acesta a fost: Codul penal! Legea care scapă liderul suprem al partidului de guvernare și un set de acoliți politici! Dezincriminarea abuzului în serviciu reprezintă un atac la profilul european al României, la Constituția României! Toate asigurările pe care le-ați dat au fost doar gesturi de a simula buna credință! Adevăratul comportament care vă caracterizează este unul infracțional! Este o fraudare uriașă a încrederii celor care v-au votat și cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toți din majoritate într-una toxică pentru România! PSD și cei din ALDE care au votat astăzi nu sunt decât o majoritate care lucrează împotriva românilor, împotriva propriului popor! Există un acut sentiment de deznădejde, ați îngenuncheat viitorul european al României! PNL va contesta la CCR acest vot!”, a completat și liberala Raluca Turcan.

Președintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a anunțat, la finalul ședinței Camerei Deputaților că deputatul Adrian Mocanu este exclus din PMP, după ce a dat un vot favorabil proiectului.

„Anunț oficial că un coleg al nostru care a votat pentru Codul penal propus de PSD și ALDE este exclus din partid, domnul Adrian Mocanu! În România s-au furat păduri, resurse, au fost devalizate bănci și nu s-a aflat cine a fost în spate… Ați încercat într-un mod ticălos de a distruge visul de a avea o Românie normală, în care legea este valabilă pentru toți!”, a spus Eugen Tomac.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *