Codul Penal, modificat de Guvern: PEDEPSE mai MARI pentru zădărnicirea combaterii bolilor! DOSAR PENAL pentru „omisiunea de a oferi date”

Premierul Ludovic Orban a susținut, joi, de la 10:00, o conferință din izolare de la Vila Lac 1. Orban a anunțat măsurile luate în ședința de guvern de aseară, care a durat mai bine de nouă ore și s-a întins până la ora 3:00 dimineața. Pe lângă măsurile economice adoptate, pedepsele pentru zădărnicirea combaterii răspândirii virusului se înăspresc. Totodată, potrivit lui Orban, a fost luată și o măsură suplimentară, privind omisiunea de a da date. Pentru acest caz s-ar putea întocmi dosar penal.

Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal, privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus, în care am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. (…) Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, măsurile dispuse de autorități, i se va întocmi dosar penal! (…) O altă măsură adoptată – omisiunea de a da date. În cazul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete, se consideră că este omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități. În această situație se poate constitui dosar penal. Știu că cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea, deciziile autorităților, tocmai din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru a-i sancționa pe aceia care nu înțeleg să respecte măsurile dispuse, pentru că riscă sănătatea și viața cetățenilor români”, a spus Ludovic Orban.

Modificările Codului Penal sunt următoarele: pentru fals în declarații în cadrul unei anchete epidemiologice, pedeapsa urcă de la 2 ani la 7 ani. Fuga din carantină se pedepsește până la 3 ani, dacă nu se îmbolnăvește altcineva; până la 5 ani dacă se îmbolnăvește altcineva și până la 12 ani dacă altcineva a fost îmbolnăvit și a decedat. De asemenea, nerespectarea dispozițiilor în cazul unui pacient infectat care îmbolnăvește pe altcineva se pedepsește cu închisoare de până la 15 ani.

Pe același subiet:

Orban a suplimentat bugetele Ministerului Sănătății și al Afacerilor Interne. Măsuri pentru angajatori și angajați: „Garantăm CREDITE pentru IMM-uri și asigurăm șomajul tehnic”

Ludovic Orban: „Vom CONTINUA să luăm MĂSURI LA FEL DE ENERGICE pentru a diminua ritmul de răspândire a virusului!”

Ludovic Orban: „Va trebui să ne manifestăm prietenia DE LA DISTANȚĂ. Pregătim măsuri pentru susținerea companiilor și angajaților”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *