Spread the love

Proiectul de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.53/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților.

Prin acest proiect inițiat de Guvern în octombrie anul trecut, se arată că „în exercitarea activității de control inspectorii de muncă au identificat numeroase situații în care angajatorii utilizau mai mult de 5 persoane fără încheierea unui contract de muncă” și, astfel, pentru eficientizarea activității de control privind combaterea muncii nedeclarate „este necesară modificarea regimului sancționar al acestei fapte”. Prin urmare, Guvernul a propus ca angajatorul să aibă obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariați. Abaterea de la această regulă înseamnă amendă de 10.000 lei, aspect criticat intens, miercuri, de parlamentarii opoziției. Cel mai vehement a fost deputatul liberal Pavel Popescu.

„Îmi amintesc că în această comisie, de muncă, grupul PNL a luptat foarte mult împotriva acestei legi și argumentul este unul simplu: când facem legi pentru categorii de angajați și angajatori ar trebui să ne gândim de foarte multe ori dacă le putem nenoroci viețile prin amenzi, în cuantum de 10.000 lei. Imaginați-vă următoarea situație: pe un șantier sunt doi angajați, un angajat la negru și un angajat cu forme legale și doamna ministru ne-a spus că acest proiect este destinat pentru a eradica munca la negru. De ce am aplica o amendă de 10.000 lei angajatului cu forme și doar pentru faptul că nu are contractul de muncă la el în ziua respectivă sau în varianta electronică. De ce contează argumentul că un angajat la negru ar putea fi deconspirat pentru faptul că nu are contractul la el. Oricine poate avea un contract fals! Argumentele aduse în comisie au fost extrem de stupide, mai stupide sunt aceste amenzi criminale. 10.000 lei! Imaginați-vă toți cei care aveți angajați că veți plăti amenzi de 10.000 lei și, mai mult, ați făcut o lege a prevenirii, unde nu există o normă care să spună că aceste abateri ar putea fi iertate pentru cele șase luni. Dacă tot faceți legi prin care nenorociți mediul de afaceri și angajații, de ce nu introduceți norme în legea prevenirii? Datoria noastră este să le luăm salariul pe un an întreg? Sau să îi lăsăm să își desfășoare munca în condiții normale, pentru că toți angajații vor trebui să aibă contractele la ei! Haideți să ne gândim cum facem legi! Introduceți legea prevenirii din 17 ianuarie, o normă care să spună clar că angajații cu forme legale să nu fie sancționați pentru prima abatere! PNL nu poate vota această lege!”, a spus deputatul Popescu Pavel.

De asemenea, USR a avut o intervenție prin deputatul Cristian Seidler.

„Dragi antreprenori români, numărați banii! 10.000 lei pentru fiecare contract de muncă care lipsește în copie de la fiecare punct de lucru! Mulțumiți pentru asta PSD și ALDE!”, a spus Seidler.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 16 octombrie 2017 și, miercuri, de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz, cu 177 de voturi pentru, 71 de voturi împotrivă, șase abțineri și un deputat care nu și-a exercitat votul.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *