Spread the love

Codul electoral a fost adoptat, miercuri, definitiv de Camera Deputaților. Potrivit noii legi, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile la alegeri, iar în ultima zi de vot până la ora 23:59. De asemenea, aceștia vor putea vota și prin corespondență. Totodată, alegătorii care la ora 21.00 se află în incinta secțiilor de vot sau la cozi în afara lor vor putea să îşi exercite în continuare dreptul de vot până la ora 23.59, procedura fiind valabilă și în țară, nu numai în diaspora.

Principalele modificări prevăzute în proiectul de lege:

  • Românii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile: În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00.
  • Românii din străinătate care se vor afla la rând sau în secția de votare la ora 21.00, când se închid secțiile, vor putea să voteze: La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot.
  • Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri la termen pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va menționa numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.
  • În cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secții de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
  • Cetăţenii care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot prezenta la orice secţie de votare din statul în care se află
  • Guvernul stabilește data alegerilor cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării. În forma actuală a legii, termenul în care Executivul stabilește data alegerilor este de 60 de zile.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală a fost adoptat luni de Senat cu… emoții. Iniţial, s-au înregistrat 68 de voturi pentru şi 15 abţineri, însă erau necesare 69 de voturi favorabile, pentru că este vorba despre o lege organică. În aceste condiţii, pentru ca legea să nu fie respinsă, s-a mai dat un vot, înregistrându-se 75 de voturi pentru şi 9 abţineri.

Miercuri, proiectul a fost adoptat definitiv de Camera Deputaților cu 228 de voturi pentru, un vot împotrivă și 19 abțineri

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *