Coaliția, victorie de etapă pentru DESFIINȚAREA SIIJ în Parlament. Stelian Ion: „Este o RUȘINE în privinţa Justiţiei române văzând bilanţul acestei Secţii”

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a născut dezbateri aprinse în Camera Deputaților, unde parlamentarii UDMR și USR s-au acuzat reciproc de minciună. Cei de la PSD spun că guvernanții „mănâncă dimineața, la prânz și seara” desființarea SIIJ. Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost o mare eroare, iar soluţia legislativă era cea care a fost trimisă de Guvern la Parlament, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Realitatea a dovedit că înfiinţarea acestei Secţii speciale a fost o mare eroare. Consider că este o ruşine în privinţa Justiţiei române privind retroactiv şi văzând bilanţul acestei secţii. (…) . Avea ocazia această Secţie specială să demonstreze tuturor că ne-am înşelat atunci când am criticat în mod vehement înfiinţarea ei. Nu s-a întâmplat lucrul acesta”, a declarat Stelian Ion la dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ.

Potrivit acestuia, „dincolo de câteva anchete targetate, în special pe magistraţii curajoşi”, nu există niciun fel de rezultate.

Dimpotrivă, 6.000 de dosare acum sunt nesoluţionate, sunt blocate efectiv. (…) Ne dorim să avem o soluţie legislativă care să nu cadă nici într-o extremă, nici în alta, adică o soluţie legislativă echilibrată. Şi pentru Guvernul României această soluţie legislativă era cea pe care am trimis-o către Parlament, fără alte prevederi speciale, pentru că este foarte important să respectăm câteva principii„, a adăugat ministrul.

El a menţionat că faptele de corupţie şi cele care ţin de criminalitate organizată şi terorism trebuie să fie anchetate de procurori specializaţi.

Acest principiu trebuie respectat. Sub nicio formă nu vom admite ideea că aceste dosare care vizează magistraţii şi pot avea ca obiect fapte de corupţie să nu fie (…) anchetate de DNA. De fapt, una dintre mizele principale ale înfiinţării acestei secţii a fost tocmai aceea ca printr-un sistem foarte ingenios, dar parşiv, aş spune, pus la punct să fie trase către Secţia specială dosare de corupţie şi lucrul ăsta s-a întâmplat, au existat asemenea exemple. De aceea, este foarte important ca, oricare ar fi soluţia legislativă care este la îndemâna dumneavoastră, a parlamentarilor, să nu se atingă nimeni de competenţa DNA, pentru că asta ar înseamna să nu avem încredere într-o instituţie importantă a statului care a avut rezultate bune, cu toate criticile care au existat în spaţiul public. Este foarte important să nu existe argumentul pe viitor că, iată, magistraţii nu au încredere în această instituţie. Pe de altă parte, bilanţul a fost unul negativ, cu cheltuială foarte mare, cu rezultate slabe„, a argumentat ministrul Justiţiei.

Stelian Ion a arătat că nu există un fenomen generalizat de corupţie în cadrul magistraturii:

Sunt fapte izolate, dar ele nu pot fi acoperite, ele trebuie de către magistratură, de către justiţie descoperite şi deferite Justiţiei. Dincolo de asta, orice discuţie despre alte subiecte se vor purta pe baza amendamentelor. Guvernul susţine varianta în forma iniţială trimisă către Parlament, considerăm că aceasta este varianta cea mai corectă. Este la latitudinea dumneavoastră, a parlamentarilor, cum veţi vota. Cred că această Secţie specială trebuie desfiinţată”, a concluzionat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat miercuri că nu a propus un aviz din partea CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor, amendament în proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale, după cum au susţinut reprezentanţii UDMR, el explicând că a avut de ales din mai multe rele, dar această situaţie va fi reglementată în pachetul de modificare a celor trei legi ale justiţiei pe care îl va trimite joi la CSM.

„Mi-aş fi dorit alte discuţii – despre digitalizarea justiţiei, volumul de lucru care este pe masa magistraţilor şi alte teme. Ideea că această garanţie propusă ar veni de la noi este una falsă şi o resping din capul locului. Eu am fost cel care am înlăturat acele garanţii solicitate de CSM. Însă, stimaţi colegi de la UDMR, şi nu vreau să escaladăm un discurs în a ne contrazice reciproc, nu aş vrea să lăsaţi impresia că suferiţi foarte mult pentru această situaţie. Realitatea este că am avut de ales din mai multe rele, între ideea de a transforma SIIJ în alt SIIJ şi a avea garanţiile solicitate chiar de CSM, era o alegere de făcut şi asta e o chestiune de ordin politic”, a declarat Stelian Ion la dezbaterea proiectului de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

El a spus că joi va trimite la CSM un pachet de modificare a celor trei legi ale justiţiei:

Ideea că şi-ar fi dorit cineva din USR o asemenea garanţie o resping categoric, dar din mai multe rele la un moment dat trebuie să alegi din punct de vedere politic. Aşa încât haideţi să ne asumăm împreună o soluţie şi vă spun că aceasta este o soluţie actuală, dar în această săptămână, chiar mâine, voi trimite către CSM pachetul de legi referitor la cele trei legi ale justiţiei şi vom vedea acolo care vor fi soluţiile cele mai bune, cele mai bune garanţii pentru independenţa magistraţilor, pentru a asigura un echilibru în ceea ce priveşte activitatea judiciară”, a mai spus Stelian Ion.

Deputatul UDMR Csoma Botond a declarat miercuri că amendamentul privind avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor nu a aparţinut Uniunii, ci ministrului Justiţiei, Stelian Ion, iar UDMR l-a acceptat cu „inimă grea”. Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, dezvăluie în plenul Camerei Deputaţilor că amendamentul la legea privind desfiinţarea SIIJ, care a introdus avizul conform al CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor, a aparţinut ministrului Justiţiei, Stelian Ion, fiind formulat în discuţiile din coaliţie. Ulterior, ministrul a recunoscut indirect acest lucru, însă a afirmat că a fost soluţia dorită de CSM şi acceptată ca un compromis, deşi nu s-a dorit aşa ceva. Afirmaţiile din parlament vin după o săptămână în care presa apropiată de USR a criticat acest amendament, susţinând că a fost propus de UDMR.

Îmi pare rău că acest subiect al SIIJ a fost extrem de politizat. Îmi pare rău pentru scandalul de săptămâna trecută din Comisia Juridică. Şi îmi pare rău că s-au exprimat neadevăruri în spaţiul public în legătură cu poziţia UDMR faţă de acest proiect de lege. Partidele care alcătuiesc coaliţie de guvernare am agreat în decembrie şi noi am spus atunci că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ. A venit un proiect de lege de la guvern şi au fost diverse discuţii pe acest proiect. Domnul ministru a enunţat public că acest amendament, cu avizul CSM, ar fi fost propus de UDMR. Stimaţi colegi, nu este adevărat. Acest amendament nu a fost propus de UDMR. Acest amendament a fost propus în discuţiile pe care le-am avut aici în clădirea Parlamentului chiar de către ministrul Justiţiei, Stelian Ion. Noi am avcut o altă propunere, stimaţi colegi, şi anume ca dosarele care au fost la SIIJ să meargă la Parchetul General. Colegii liberali au avut o altă propunere, nu o să amintesc de propunerea lor. Am acceptat amendamentul USR cu inimă grea, din două motive. Primul motiv: acele probleme semnalate în raportul Inspecţiei Judiciare şi aprobat de plenul CSM au existat în faza de urmărire penală, înaintea trimiterea rechizitoriului la instanţă. Am doilea motiv pentru care am acceptat cu inimă grea acest amendament a fost pentru că pot exista elemente de neconstituţionalitate, pentru că face o diferenţiere pe infracţiuni. Mi-a părut rău că în spaţiul public a fost propus de UDMR„, a afirmat deputatul Csoma Botond în plenul Camerei Deputaţilor.

PNL, acuzații la adresa PSD: „Eram gata să ieşim din Europa pe mâna voastră

Deputatul PNL Violeta Alexandru a acuzat PSD miercuri că „a făcut tot ceea ce e omeneşte posibil să-şi apere corupţii, fiind gata să ieşim din Europa”. Ea a reacţionat astfel după ce un deputat de la PSD i-a menţionat numele în cadrul dezbaterilor de miercuri cu privire la proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Prin menţionarea mea, nu faceţi decât să aruncaţi cu noroi în toţi oamenii corecţi din această ţară, în toţi oamenii care muncesc de dimineaţă până noaptea, în toţi oameni care nu sunt şantajabili, în toţi oameni care încearcă să construiască ceva acolo unde dumneavoastră v-aţi bătut joc. Cine îmi menţionează mie numele? Un PSD care a călcat justiţia în picioare, un PSD care a făcut tot ce e omeneşte posibil ca să-şi apere corupţii. Aveţi o listă întreagă de penali la care să vă uitaţi de dimineaţa până seara, înainte să daţi cu noroi într-un om care şi-a dedicat toată viaţa profesională muncii şi seriozităţii. Nu sunteţi în măsură să-mi menţionaţi numele. (…) Eram gata-gata să ieşim din Europa pe mâna voastră, pe mâna celor care ne-aţi făcut de râs peste tot în lume„, a afirmat Violeta Alexandru în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputatul PNL le-a transmis social-democraţilor să renunţe la acuzaţii:

Lăsaţi mizeria şi noroiul pe care îl aruncaţi peste oamenii care muncesc în această ţară. Liberalii cred în independenţa justiţiei, suntem partidul care s-a pus la dispoziţia justiţiei, când justiţia a avut nevoie să-şi facă propria activitate. Nu sunteţi voi în măsură să ne daţi lecţii. Prin urmare, vă rog să vă vedeţi de penalii şi de problemele pe care le aveţi şi să lăsaţi aruncatul cu mizerie către cei care muncesc în ţară”, a concluzionat Violeta Alexandru.

AUR, la un pas să se ia la BĂTAIE cu Stelian Ion

Deputatul AUR Georgel Badiu a afirmat miercuri că nu există nicio garanţie pentru magistraţi şi pentru justiţie dacă se desfiinţează Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), susţinând că prin acest demers se doreşte ca DNA să fie folosită ca armă politică.

„Ne jucăm cu înfiinţarea şi desfiinţarea unor structuri. Vine unul la putere, o înfiinţează din nou, altul o desfiinţează din nou. (…) Totul se face la comandă, se votează după agenda celor la guvernare. Nu este normal. (…) Nu avem nevoie de alte ‘portocale’ prin DNA sau de alţi indivizi care comit abuzuri în funcţiile înalte în care au ajuns datorită nu ştiu căror matrapazlâcuri politice. Haideţi să facem în aşa fel să corectăm şi DNA. Dacă tot vrem să desfiinţăm SIIJ, nu am văzut nicio garanţie pentru magistraţi, nu am văzut pentru justiţie, nu am văzut eforturi pentru corectarea DNA. Ştiţi de ce? Pentru că DNA este folosită ca armă politică. Asta este problema„, a afirmat Badiu la dezbaterea proiectului privind desfiinţarea SIIJ.

El a mai susţinut că discuţia nu este despre existenţa sau despre desfiinţarea Secţiei speciale, ci despre DNA:

Discuţia, de fapt, rezidă în ce este DNA şi ce face şi în slujba cui se pune. Aţi mai auzit ceva de DNA de când a plecat Kovesi? Nimic nu mai face DNA şi nici nu o să auziţi până nu se scapă de Secţia specială, după care o să înceapă ‘jihadul’ în justiţie. Asta este problema. Aveţi grijă de justiţia din România, pentru că din cauza asta se alege praful de România”, a spus deputatul AUR.

Deputatul AUR Dan Tanasă, alături de alţi parlamentari AUR au întrerupt miercuri o conferinţă de presă a ministrului Justiţiei, Stelian Ion, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor. Aceştia au protestat astfel faţă de desfiinţarea SIIJ şi amestecul USR în justiţie.

CSM dă aviz negativ şi vine neterminatul ăsta şi spune ‘Nu ne interesează ce zice CSM’. Nu era vorba să nu ne amestecăm cu ce zic magistraţii, că le ştiu ei pe ale lor?”, a afirmat Dan Tanasă, într-o discuţie cu jurnalista Sorina Matei.

Doi deputați au fost la un pas de bătaie în Parlament. Dan Tănasă (AUR) și Silviu Dehelean (USR) și-au împărțit cuvinte grele pe holurile Parlamentului, totul în contextul desfiinţării SIIJ. Deputatul AUR i-a adresat mai multe cuvinte grele celui de la USR: „Băi păduche, dispari!” și „Îți ordon să dispari!“.

Totul a plecat de la conferința de presă pe care au susținut-o Stelian Ion și Dan Barna. După votul pentru desființarea SIIJ, Dan Tanasă a venit la conferința de presă și a încercat să o bruieze. Atunci, doi deputați USR au venit în ajutorul ministrului Justiției și al președintelui USR și au încercat să-l liniștească pe parlamentarul AUR.

Deputații au votat, miercuri, proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”. Doi deputați nu au votat. Proiectul de lege privind desființarea SIIJ merge la Senat, care este camera decizională.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *