Coaliția s-a RUPT! Miniștrii USR au… DEMISIONAT în ropote de aplauze. Barna: „Cîțu a DINAMITAT-O! Mesajul este unul CLAR pentru Iohannis!”

Dan Barna a anunțat, luni seara, demisia tuturor miniștrilor USR-PLUS, subliniind faptul că nu este o noapte a negocierilor, întrucât demnitarii, practic, vor demisiona marți dimineață. De asemenea, tot mâine, de la 11:00, este programată cea de-a patra ședință a Birourilor Permanente Reunite pentru moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR.

Bună ziua, România! Este un moment care privește întreaga țară. Am promis că vom fi un partid altfel și am fost un partid altfel. Nu am ezitat să vorbim când era mai facil să tăcem. Am arătat că se poate altfel și în această Românie, nu peste 10 ani.”, a spus Dan Barna.

Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a spus luni, c[ mini;trii USR PLUS își dau demisia din Guvern, iar Florin Cîțu va avea documentele marți dimineață pe birou.

Doamna Mihăilă a semnat ordinul prinvind vaccinarea HPV. Cristian Ghinea a finalizart PNRR și a trimis la Bruxelles toate documentele necesare. Vineri, Cătălin Drulă a anunțat finalizarea pentru două autostrăzi. Toate acestea s-aiu întâmplat într-o singură zi. Am decis că nu mai putem merge mai departe care nu are minim respect pentru adevăr. Este legitimă lupta politică internă într-un partid, dar atunci când arunci cu miliardele… Nu se mai poate așa și nici nu se va putra așa cu USR PLUS. Florin Cîțu a dinamitat această coaliție. Nu mai poate fi premier și miniștrii USR PLUS se retrag din cabinet. Ne prtezentăm demisiile. Mâine dimineață va acvea demisiile pe birou.„, a spus Dan Barna.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că va merge marți la Cotroceni, pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis. Copreședintele USR PLUS a afirmat că încă de miercurea trecută s-a încercat un dialog cu președintele, însă acesta nu a răspuns.

Încă de miercuri, în momentul în care s-a declanșat criza, am transmis un mesaj, nu a venit niciun răspuns. Astăzi a venit o invitație de la cabinetul președintelui pentru mâine după-amiază. Voi participa la aceste discuții. Mesajul este unul clar și neechivoc: un nou premier în cel mai scurt timp. Putem continua reformele. Coaliția PNL – USR PLUS – UDMR este singura care poate guverna România. Cu un nou premier, lucrurile se pot închide în câteva zile”, a declarat Dan Barna, după ce a anunțat demisia tuturor miniștrilor USR PLUS.

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni, după decizia miniștrilor USR PLUS de a demisiona în bloc din Guvern, că președintele Klaus Iohannis nu și-a exercitat rolul de mediator în criza guvernamentală.

„Nu și-a exercitat până azi rolul de mediator, a avut timp. Are acest atribut constituțional, îl poate exercita mâine printr-o nouă propunere de premier și poate arăta că putem depăși criza în 2-3 zile”, a spus Barna.

Întrebat dacă ruperea coaliției este cauzată și de acțiuni ale lui Iohannis și dacă șeful statului s-a aflat în spatele deciziei premierului de remaniere a ministrului Justiției, Barna a evitat răspunsul.

Miniștrii USR PLUS își depun mandatele, luni, după o ședință internă în care au stabilit că nu mai pot rămâne în Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu. Florin Cîțu „a dinamitat conștient și perfect responsabil” coaliția, a spus liderul USR PLUS, Dan Barna: „Cîțu nu mai poate să fie premier și din acest motiv miniștrii USR PLUS se retrag din cabinetul Florin Cîțu”.

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni, după decizia miniștrilor USR PLUS de a demisiona în bloc din Guvern, că își reproșează „cumsecădeala” formațiunii.

La nivel personal poate pot să-mi reproșez că am fost mult prea împăciuitor și am dat impresia că bunul simț înseamnă nepăsare și că această cumsecădenie a USR poate fi privită drept un un partener pe care să-l ții deoparte. Cum spunea James Clavell, Cîțu și-a pierdut cinstea obrazului”, a zis Barna.

Iohannis le-a răspuns la SMS: Barna și Cioloș, chemați la discuții la Cotroceni

După mai multe zile în care liderii USR PLUS s-au plâns că președintele Iohannis nu le răspunde la telefon, Dan Barna și Dacian Cioloș și-au văzut împlinită dorința. După mai multe zile în care liderii USR PLUS s-au plâns că președintele Iohannis nu le răspunde la telefon, Dan Barna și Dacian Cioloș și-au văzut împlinită dorința. Florin Cîțu a fost deja la Cotroceni, în cursul zilei de luni, surse apropiate de acesta vorbind despre asigurări de susținere pe care Iohannis i le-ar fi dat premierului.

Președintele României Klaus Iohannis a comentat moțiunea de cenzură USR PLUS AUR. USR PLUS s-a discreditat iremediabil, face un joc politic meschin prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale. Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost transmis sâmbătă, pe Facebook.

Prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voința cetățenilor care și-au pus speranțele într-o coaliție de centru-dreapta, care să dezvolte România. Este un semnal îngrijorător și extrem de grav că un partid care reclamă că are valori democratice și este reformist se aliază cu un partid cu viziuni antagonice față de valorile euro-atlantice ale României. Prin decizia de a semna și a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, USR PLUS s-a discreditat iremediabil în fața românilor, a propriului electorat”, a spus președintele României.

Klaus Iohannis a mai spus că România ar putea intra într-o criză politică de proporții și le-a cerut membrilor USR PLUS să renunțe la „jocul politic meschin”.

Cîțu speră şi în ceasul al 12-lea: Sunt deschis, în continuare, să păstrăm dialogul

Florin Cîțu a comentat gestul miniștrilor USR-PLUS, care vor demisiona, luni seara, din funcțiile pe care le dețin în guvernul său. Premierul le transmite că îi așteaptă la discuții și că ”este trist” să îi vadă alături de AUR și PSD.

Sunt deschis, în continuare, să păstrăm dialogul. Trebuie să ne așezăm la masă să discutăm. Este trist să vedem partenerii de coaliție alături de AUR, un partid extremist, acum vor să fie și alături de PSD. Nu fac bine aceste declarații”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat ce i-a transmis președintelui Klaus Iohannis în discuția pe care au avut-o astăzi la Cotroceni, premierul Florin Cîțu a afirmat: „Am discutat despre situația la zi și concluzia este aceeași pe care și domnul Președinte a spus-o în acest weekend, pe care am spus-o și eu, singura soluție pentru România o reprezintă o coaliție de dreapta, această coaliție de dreapta”.

Legat de posibilitatea ca șeful statului să-l propună din nou premier în cazul în care va fi demis prin moțiunea de cenzură, Cîțu a răspuns: „Să ajungem acolo, vom vedea”.

De asemenea, întrebat dacă poate funcţiona cu un guvern cu minoritate în Parlament, Florin Cîţu a declarat: „Eu cred că în continuare putem să avem o coaliţie de dreapta care să guverneze România”.

În legătură cu acuzaţia de blat cu PSD, Florin Cîţu a mai declarat: „Până la urmă, e o decizie a grupului PSD, nu ştiu care au fost argumentele. Am spus că este trist să vedem partenerii de coaliţie alături de AUR, un partid extremist, acum văd că partenerii de coaliţie vor să fie şi lângă PSD. Îmi aduc aminte că împreună am fost în stradă împotriva legilor justiţiei modificate de PSD. Cred că trebuie să oprim declaraţiile să ne aşezăm la masa dialogului pentru că nu fac bine aceste declaraţii”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!