Coaliția NU a ajuns la un consens pe rectificarea bugetară! USR „chițăie”, dar NU iese de la guvernare. UDMR, din nou, și-a impus punctul de vedere: „Chestia aia cu #farapenali NU sună bine”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că, în opinia sa, în câteva zile se vor încheia discuţiile privind rectificarea bugetară şi că Ordonanţa care va reglementa acest aspect va fi adoptată, cel mai probabil, săptămâna viitoare. O a doua rectificare va avea loc înainte de finalul acestui an.

Am mai discutat şi de rectificare, urmează să continuăm discuţiile fiecare ministru cu premierul, dar eu cred că în câteva zile se închide rectificarea şi se va trece, probabil săptămâna viitoare, la aprobarea Ordonanţei pentru rectificarea bugetului, prima rectificare din 2021. Urmează o altă rectificare, undeva în noiembrie”, a declarat Kelemen Hunor luni seară, după şedinţa coaliţiei.

Liderul UDMR a ţinut să menţioneze că nu au existat discuţii în contradictoriu între membrii coaliţiei pe subiectul rectificării bugetare:

Deci acum nu au fost discuţii în contradicţie, lucrurile se aşază. Sigur, solicitările sunt mai mari decât posibilităţile în acest moment, dar, aşa cum văd eu lucrurile, se vor aşeza”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat, vineri seară, proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară. Documentul prevede suplimentări de sume la ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Dezvoltării. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale înregistrează o rectificare negativă de 2.781,2 milioane lei, per sold.

Kelemen Hunor, președinte al UDMR și vicepremier, a ieșit nervos de la ședința coaliției, în care s-a discutat și despre un noul PNDL, intitulat „Anghel Saligny”. USR-PLUS se opune unui nou plan de finanțare locală, pe care îl consideră inadecvat și că adevăratul motiv ar fi alocarea de fonduri pentru baronii locali.Nu ceri carnetul de membru de partid când faci o investiție, o autostradă. Ar fi o abordare absolut tâmpită.”, a răbufnit vicepremierul.

Am propus acest fond de investiţii şi acest program de investiţii. Sunt convins că se va aproba. Propunerea noastră este să se aprobe prin ordonanţă de urgenţă, înainte de rectificare, fiindcă avem nevoie de credite de angajamente ca să putem lansa în acest an, să nu pierdem încă jumătate de an, să putem lansa proiectul ‘Anghel Saligny’ încă în cursul anului 2021. Cu toate aceste detalii vom veni în momentul în care aceste criterii, care nu sunt în legi, vor fi trecute în ordonanţa de urgenţă. În câteva zile am primit promisiune de la colegii din USR că vor depune în scris aceste amendamente la OUG. Toate modificările propuse de doamna Anca Dragu sunt în regulă, deci nu există o problemă să se monitorizeze, să fie transparenţă. Nimeni nu doreşte altceva decât investiţii eficiente în folosul comunităţilor locale. Nu a existat criteriul politic de la început, oamenii trăiesc în diferite localităţi. Nici de la primar, nici de la cetăţeni nu ceri carnetul de partid când faci o investiţie. Nici când faci autostradă, nici când faci infrastructură rutieră mai mică sau când dezvolţi o localitate nu ceri carnetul de partid de la nimeni. Ar fi o abordare absolut tâmpită. În administraţie, în investiţii nu faci politică, politică faci în alte zone. Acolo nu există apă și canalizare nu faci asfalt, ca să spargi asfaltul ca să bagi apă. Nu ții cont de culoarea politică a niciunui primar”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a explicat că acest program este necesar deoarece sunt peste 22.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 27.000 de kilometri de drumuri locale nemodernizaţi, 57% din unităţile administrativ-teritoriale nu au canalizare, iar 29% nu au apă.

Cei de la USR au cerut câteva zile să mai vină cu nişte modificări, dar noi ai propus acest program de dezvoltare fiindcă există solicitări, există o necesitate de la autorităţile locale, de la UAT-uri, avem peste 22.000 de kilometri drumuri judeţene nemodernizate, peste 27.000 de kilometri drumuri locale, tot aşa nemodernizate, foarte multe UAT-uri – 57% nu au canalizare, 29% nu au apă. Deci, din acest punct de vedere, noi propunem foarte onest o investiţie de şapte ani, de 50 de miliarde de lei. Fiindcă trebuie să aducem aceste UAT-uri, aceste comunităţi, în secolul XXI şi fără investiţii în infrastructura rutieră, în infrastructura de gaze, de canalizare şi de apă nu se poate spune că în aceste UAT-uri oamenii trăiesc în condiţii decente, în condiţiile secolului XXI. De aceea este nevoie de o astfel de investiţie„, a indicat preşedintele UDMR.

El a adăugat că programul a fost redus „foarte mult„, urmând să fie depuse proiecte doar pentru investiţii în drumuri, apă şi canalizare:

Am redus foarte mult, se pot depune proiecte doar pentru aceste investiţii – drumuri, apă, canalizare, unde avem foarte multe procese de infringement din partea UE şi, bineînţeles, gaze naturale, fiindcă nici 50% din populaţia României nu are acces la gaze naturale, ceea ce în secolul XXI şi cu potenţialul României este inacceptabil„, a încheiat vicepremierul.

Hunor a afirmat că, în opinia sa, în câteva zile se vor încheia discuţiile privind rectificarea bugetară şi că Ordonanţa care va reglementa acest aspect va fi adoptată, cel mai probabil, săptămâna viitoare. O a doua rectificare va avea loc înainte de finalul acestui an.

Am mai discutat şi de rectificare, urmează să continuăm discuţiile fiecare ministru cu premierul, dar eu cred că în câteva zile se închide rectificarea şi se va trece, probabil săptămâna viitoare, la aprobarea Ordonanţei pentru rectificarea bugetului, prima rectificare din 2021. Urmează o altă rectificare, undeva în noiembrie”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a ţinut să menţioneze că nu au existat discuţii în contradictoriu între membrii coaliţiei pe subiectul rectificării bugetare:

„Deci acum nu au fost discuţii în contradicţie, lucrurile se aşază. Sigur, solicitările sunt mai mari decât posibilităţile în acest moment, dar, aşa cum văd eu lucrurile, se vor aşeza”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că USR PLUS ar trebui să își „nuanțeze” linia politică legată de eliminarea penalilor din funcții publice, în contextul în care premierul Florin Cîțu a fost condamnat în SUA la două zile de închisoare pentru că a condus sub influenţa alcoolului.

Chestia aia cu penali, fără penali în funcţii publice, sună foarte bine. Eu acum câţiva ani am spus: faceţi câteva nuanţe. Spuneţi că cei care au furat, că au fost prinşi în anumite situaţii în funcţii publice, cei care au omorât, cei care au făcut viol, să fie pedepsiţi. Este chiar culmea să spui, pentru un lucru care s-a întâmplat acum 20 de ani, un om care a plătit amenda, a făcut ce a solicitat legea americană, să spui: dom-le nu mai poţi să faci politică pentru că acum 21 de ani ai făcut un lucru absolut regretabil”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că important este ca guvernarea să meargă bine, iar trecutul premierului şi ceea ce a făcut acesta în urmă cu 20 de ani nu afectează modul în care se derulează actul de guvernare. Liderul UDMR a explicat că a spus, încă din urmă cu mai mulţi ani, că nu este de acord ca un student care face o greşeală, după care dezvoltă o carieră, să fie judecat pentru ce a făcut în tinereţe zeci de ani mai târziu. El a susţinut că premierul „a plătit acolo unde a trebuit să plătească, cât a trebuit să plătească”.

UDMR îl susține pe Cîțu

Liderul UDMR Kelemen Hunor a transmis luni, la Guvern, un mesaj de susținere a premierului Florin Cîțu, la finalul ședinței coaliției de guvernare.

Lucruri de acum 20 de ani n-au nici o relevanță asupra actului de guvernare. Dacă merge bine guvernarea, ne-am făcut treaba. Dacă nu merge bine guvernarea, nu va fi din cauza a ce s-a întâmplat acum 20 de ani în SUA. Putea să spună, dar eu nu sunt supărat pe Cîțu din această cauză”, a zis liderul UDMR.

Cioloș amenință cu ieșirea de la guvernare, dar doar dacă… nu se fac reforme

USR PLUS nu iese de la guvernare decât dacă nu se fac reforme, anunță copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș, înaintea ședinței coaliției de guverare: „Problemele interne ale PNL nu țin de noi, nu sunt în interesul nostru”.

USR PLUS nu iese de la guvernare decât dacă nu se fac reforme. Problemele interne ale PNL nu țin de noi, nu sunt în interesul nostru. Problemele personale se rezolvă personal”, a declarat Cioloș.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din ședința USR PLUS de luni, Cioloș s-a exprimat pentru ieșirea de la guvernare. O decizie în acest sens nu a fost luată, dar Cioloș a susținut că PNL trebuie să-și clarifice poziția referitoare la legitimitatea premierului după dezvăluirile din ultima perioadă. Liderul PLUS susține că premierul Cîțu are credibilitatea și legitimitatea serios afectate, ceea ce atrage aceleași probleme asupra întregului guvern.

Premierul Florin Cîțu a admis miercuri că în urmă cu 20 de ani a fost încarcerat două zile în SUA pentru că a condus sub influența alcoolului: „Am făcut o greșeală acum 20 de ani. Interesant că apare acum informația”.

Agenţia MEDIAFAX şi Aleph News au obţinut, în urma unei solicitări oficiale, şi dosarul civil al premierului Florin Vasile Cîţu, aşa cum el a fost pus la dispoziţie de către autorităţile judiciare americane. La 6 ani după plecarea din SUA, pe 21 iulie 2008, Florin Cîţu a fost chemat în judecată în instanţa din Iowa pentru o datorie neplătită de 6.698,73 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank, N.A, unul dintre cei mai mari furnizori de carduri de credit ai Americii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.