Spread the love

Peste 100 de cadre universitare, cadre militare în rezervă, oameni de afaceri sau reprezentanți ai societății civile, au participat, sâmbătă, 14 aprilie, la lansarea filialei din Constanța a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), eveniment care a avut loc în aula Universității Maritime. Lansarea filialei județene Constanța a CNMR a avut loc în prezența președintelui Coaliției, Alexandru Cumpănașu, care este și preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

CNMR este o structură informală, cea mai mare din România, cu aproximativ 5 milioane de membri, menită să vină în sprijinul societății civile și al instituțiilor publice. CNMR a fost înființată în 2015, inițial având ca obiectiv principal accelerarea procesului de absorbție a fondurilor structurale în perioada 2014 – 2020. Parcursul existenței CNMR este jalonat de întâlniri cu factori de decizie din ministere și Parlamentul României și colaborări în cadrul numeroaselor grupuri de lucru cu scopul de a normaliza relația cetățean-instituții ale statului și colaborarea interinstituțională, inițiative finalizate prin modificarea cadrului legislativ, acorduri de parteneriat și protocoale de colaborare, în domeniile de apărare și securitate națională, politică externă, sănătate, educație, energie, agricultură și industrie, economie și finanțe, mediu, muncă, fonduri europene, administrație și ordine publică. Demersul CNMR este susținut de importante și numeroase organizaţii neguvernamentale la nivel central și din toată țara, precum și din sfera sindicatelor, patronate, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi ai mediului de afaceri, organizații ale mediului academic.

Cu ocazia lansării filialei constănțene a CNMR, Alexandru Cumpănașu (FOTO STÂNGA) a declarat că, la nivelul județului Constanța, Coaliția își propune să se implice în două sectoare. Primul dintre acestea, dar și cel mai important, este cel economic și, în special în Portul Constanța.

„Din punctul nostru de vedere, Portul Constanța trebuie să devină principalul HUB de dezvoltare la Marea Neagră. Nu este în acest moment. Interesele unor state membre ale Uniunii Europene, și nu numai, opresc dezvoltarea Portului din Constanța. Și o să fiu și mai direct de atât. Criticile Olandei la adresa Portului din Constanța nu sunt unele îndreptățite. Pe lângă faptul că există corupție, această marotă este folosită și pentru a opri din dezvoltarea economică regională a Constanței, care ar  amenința serios cele două porturi ale Olandei, Amsterdam și Rotterdam. Dar, vom face toate presiunile legale pe lângă Guvern, Parlament și Președinție pentru ca acest port să devină principalul HUB la Marea Neagră. Al doilea obiectiv al nostru în Constanța este legat de securitate. Va fi din ce în ce mai importantă din punct de vedere geostrategic să avem o strategie, mai ales că americanii și englezii vor veni cu foarte mult armament în zonă. De aceea este  important ca administrația din Constanța să fie una responsabilă, să nu fie coruptă și să înțeleagă în ce lume trăiește. Noi vom pune presiune pe administrația locală, pentru a asigura o bună guvernare și pentru a fi corecți și loiali județul Constanța“, a spus Alexandru Cumpănașu.

Guvernul Cioloș, „cel mai slab din istoria României“

Președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României a afirmat că județul Constanța trebuie să fie, din punct de vedere economic, deasupra Bucureștiului.

„Potențial există, iar pentru mine este o uluire că acest lucru nu se întâmplă“, a punctat Cumpănașu. El a spus că CNMR poate contribui la dezvoltarea țării prin dialog permanent cu ministerele, lucru care se întâmplă de ceva vreme.

„Noi vrem un dialog prin care noi propunem lucruri, nu să le acceptăm. Dacă dânșii nu au expertiză suficientă să valorifice potențialul Portului, noi avem. Fără nicio pretenție financiară. Dacă ei au alte interese, le putem corecta, pozitiv desigur”. El a adăugat că singurul Guvern care a respins dialogul a fost Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

„Cel mai transparent din istoria României, cei mai deștepți, frumoși, dar care, din punctul nostru de vedere, au fost cei mai slabi. Nu am pomenit în istoria post-decembristă un Guvern mai haotic și mai slab ca cel condus de Dacian Cioloș, motiv pentru care pe unii miniștri care au refuzat să colaboreze i-am audiat. Avem dreptul ăsta, avem peste 5 milioane de membri. Ne-am adresat Parlamentului, iar aleșii i-au chemat la solicitarea noastă să stea de vorbă“, a afirmat Alexandru Cumpănașu.

„Coaliția nu se va transforma în partid politic. Ne dau târcoale. De la cei mai mari interlopi…și care au guvernat România, până la oameni mai spălați“

Alexandru Cumpănașu a declarat că au existat foarte multe oferte, fie ca această Coaliție să fie transformată în partid politic, fie să fie finanțată de un investitor, dar nici una dintre acestea nu a fost acceptată.

„Coaliția nu se va transforma în partid politic. Eu nu pot să ascund un lucru. Ne dau târcoale. De la cei mai mari interlopi, care își spun oameni de afaceri și care au mai făcut lucrul acesta cu alte partide rezonabile și care au guvernat România, până la oameni mai spălați. Nu acesta este scopul nostru. Avem politicieni în coaliție (aproximativ 20 de parlamentari), dar nu ne transformăm în partid“, a subliniat Cumpănașu.

La evenimentul de sâmbătă au participat și oficialități locale, precum directorul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanța, Dănuț Jugănaru; primarul localității Cumpăna, Mariana Gâju sau consilierul județean Bogdan Bola.

Președintele filialei județene a CNMR este fostul șef al Gărzii de Coastă, comisar șef de poliție (r) Laurențiu Costache, iar vicepreședinți sunt Sorin Mănăilă, Marius Apetroaiei și Narcis Gaidargiu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *