Coaliția de guvernare în prag de… DESFIINȚARE! PSD: „Este cam gata de o săptămână…!” Dobre (PRO România): „Noi continuăm opoziția!”

Începutul de săptămână a stat sub semnul tensiunii. Încă de luni dimineață s-a dus un război al declarațiilor între PSD, ALDE și PRO România. Ultimul partid, condus de Victor Ponta, a fost curtat în ultima perioadă pentru a intra la guvernare, prin poarta ALDE, în cazul în care președintele liberal-democraților, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi avut succes în negocierile cu președintele PSD, Viorica Dăncilă.

Primul care a ieșit, luni, la atac a fost Victor Ponta, care a susținut că în cadrul ultimelor discuții cu Dăncilă s-a vorbit despre intrarea Pro România la guvernare, în locul ALDE. Ponta a precizat că Dăncilă a fost de acord cu patru dintre cele cinci condiţii puse, mai puţin cu solicitarea de a se retrage din cursa pentru Preşedinţia României. Discuțiile au avut loc înaintea ședinței de luni, 12 august, a CEx al PSD, iar Dăncilă a transmis colegilor propunerile lui Ponta. Nimeni din CEx nu a fost de acord cu ele, iar, luni, ca răspuns la precizările lui Ponta, Dăncilă a reacționat vehement:

„Stilul acesta mincinos și duplicitar al domnului Victor Ponta este unul dintre motivele pentru care nu am mai dorit să colaborăm, până la urmă. Neseriozitatea sa, dorința permanentă de a ieși în față prin orice mijloace, inclusiv prin neadevăruri nu fac casă bună cu PSD. Este un om incapabil să construiască și știe doar să distrugă. (…) Colegii mei și-au exprimat ferm în CEX opinia față de o alianță cu Pro România, și ei îl cunosc foarte bine pe Victor Ponta”, a spus Dăncilă.

Tăriceanu, lăsat cu ochii în soare de Dăncilă

După tranșarea problemei cu PRO România, președintele PSD a mai avut o luptă de dus, cu Tăriceanu. Cei doi trebuiau să se întâlnească la ședința coaliției de guvernare, la ora 12:00 la Vila Lac 1, însă Dăncilă nu a ajuns, lăsându-l pe Tăriceanu să aștepte degeaba mai multe ore. Dăncilă s-a scuzat invocând motive de sănătate, iar o întâlnire între cei doi lideri ar urma să aibă loc în perioada următoare.

Perioada de așteptare i-a scos din sărite pe reprezentanții ALDE, iar vicepreședintele partidului, Andrei Gerea, a sărit la gâtul lui Dăncilă:

„PSD arată pe zi ce trece un dublu limbaj în ceea ce privește coaliția de guvernare. Pe de o parte, în public, dna premier spune că vrea ca actuala coaliție să funcționeze, spune că nu vrea să plece ALDE de la guvernare. Pe de altă parte, însă, despre aceeași doamnă Dăncilă aflăm cum negociază majorități pe la colțuri cu diverse formațiuni, cu principalul scop de a asigura o nouă formulă parlamentară care să-i ofere continuarea guvernării. (…) Pentru noi nu reprezintă o noutate discuțiile și negocierile pe care PSD le poartă cu alte formațiuni politice pentru a încerca să le coopteze la guvernare în locul ALDE. Nu e pentru prima dată când astfel de negocieri au loc. Ele au avut loc și în trecut, au loc și în prezent, după cum relatează dl Ponta. În anii trecuți, PSD purta negocieri fie cu UDMR, fie cu PMP sau alte formațiuni pentru a avea majoritate. Motivul? Faptul că ALDE nu era de acord cu anumite măsuri care ar fi reprezentat un derapaj, lucru spus și public. (…) Am acționat drept busola acestei guvernări, asigurând echilibru și stabilitate politică. Din păcate, cei din PSD au avut alte interese, alte planuri, alte agende”, a transmis Gerea.

Pentru a detensiona situația, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat faptul că ședința coaliției s-a desfășurat fără probleme.

„O discuție productivă pe care o vom continua zilele următoare în aceeași formulă. Relațiile în interiorul alianței sunt stabile și funcționale. (…) Ne-am asumat împreună un program de guvernare și suntem și astăzi la fel de hotărâți să îl ducem la bun sfârșit. Contextul politic nu afectează aceasta asumare comună și nu ne abate de la scopul nostru de a continua reformele începute și a implementa toate proiectele”, a spus Fifor.

CITEȘTE ȘI:

Condițiile ALDE, de neacceptat pentru PSD

Călin Popescu Tăriceanu a solicitat o restructurare guvernamentală și un nou program de guvernare, precizând faptul că Guvernul funcționează din inerție și nu vrea să facă parte dintr-un Executiv impotent. Concret, ALDE a propus PSD ca Guvernul să fie format din doar 19 ministere, din care 10 controlate de PSD și celelalte 9 de ALDE și PRO România. Aceasta, plus solicitarea către Dăncilă de a renunța la a fi prezidențiabilul PSD, au fost condițiile de neacceptat pentru social-democrați.

Potrivit acestora, discuțiile de luni dintre Tăriceanu și Dăncilă erau, oricum, inutile și la fel vor fi și cele din perioada următoare.

„Nu mai văd rostul discuțiilor acum sau când vor fi. Era cam gata (coaliția de guvernare – n.r.) de săptămâna trecută, de când cei de la ALDE au făcut ce au făcut la rectificarea bugetară…”, a precizat un lider social-democrat, pentru TOMIS NEWS.

ALDE tot amenință cu ieșirea de la guvernare!

Liderii ALDE s-au arătat nemulțumiți în ultima perioadă de rectificarea bugetară făcută de PSD, anume realocarea unor sume de la ministere considerate prioritare (Educație, Sănătate și Transporturi) și tăierea investițiilor și au amenințat că vor ieși de la guvernare. Proiectul de rectificare bugetară prevede alocarea unor fonduri suplimentare pentru SRI, SIE și SPP, decizia fiind aspru criticată de partenerii de guvernare de la ALDE, care au acuzat că se taie bani de la educație, sănătate și transporturi și se dau bani la serviciile secrete. De partea cealaltă, PSD-iștii au susținut că diminuările fie sunt minuscule (1% la Transporturi), fie s-au făcut economii cu cheltuieli de personal (la Educație), fie alte ministere nu au cheltuit banii pe care i-au cerut așa că sumele respective, în loc să fie blocate unde nu se folosesc, la rectificare sunt redistribuite către alte investiții. Guvernul a aprobat luni, 12 august, proiectul de rectificare bugetară, la ședință fiind prezenți și doi miniștri ai ALDE, alți doi fiind plecați în concediu.

În ciuda unor concesii promise de Viorica Dăncilă după ultimatumul lui Tăriceanu – cu termen fixat pe 20 august, cei care au precizat, luni, că sunt șansele cele mai mari de ieșire de la guvernare au fost cei de la ALDE. Astfel, săptămâna viitoare, structurile statutare de conducere ale ALDE s-ar putea reuni pe rând, rezultatul cel mai probabil fiind o decizie de rupere a coaliţiei cu PSD şi o ieşire de la guvernare. Decizia referitoare la alianţe aparţine, conform statutului, Delegaţiei Permanente Naţionale. Evident, după ieșirea de la guvernare, Călin Popescu Tăriceanu trebuie să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului.

Dobre: „Coaliția asta cu ALDE e cu semnul întrebării. Noi continuăm opoziția

După atmosfera de luni dimineață și după-amiază, lucrurile au fost clare pentru cei din PRO România.

CITEȘTE ȘI:

Reprezentanții partidului condus de Ponta s-au convins de mai multe lucruri: discuțiile vor continua, dar chiar și așa coaliția de guvernare este în pericol, așa că PRO România își va… vedea de treabă, așa cum ne-a precizat deputatul constănțean Mircea Titus Dobre:

„Noi nu am zis că intrăm la guvernare! Niciodată nu putea să accepte Dăncilă chestiunile pe care le-a precizat Ponta. Ele nu sunt condiții, ci chestiuni de bun simț! Deocamdată, Dăncilă trebuie să știe de unde a plecat, cum a ajuns unde a ajuns și să ne explice exact a cui „păpușă” este! Pentru că nu decide ea nimic din ceea ce se întâmplă cu Guvernul, cu partidul (PSD – n.r.), să fim serioși! Nu avea cum să schimbe la 180 de grade după condamnarea lui Liviu Dragnea! Ideea este că, indiferent ce își dorește ALDE, noi am spus care sunt chestiunile de bun simț ale… coaliției… nu știu, mai există sau nu mai există coaliție, observăm că astăzi este așa, cu semnul întrebării, coaliția cu ALDE. Același lucru se transpune și mai departe. Așteptăm, să vedem ce se va întâmpla! (…) Grupurile PNL și USR, cele mai mari două partide din Parlament după PSD, deci așa-zisa opoziție trebuie să își asume, să meargă mai departe împotriva acestei guvernări, care ne demonstrează pe zi ce trece că este incapabilă să conducă România și ne duce într-o groapă din care nu mai ieșim! Noi ne ne vedem mai departe în Parlament cu ce avem de făcut, în sesiunea din toamnă, facem opoziție, lucru care s-a și văzut în sesiunea care a trecut, cu parlamentarii pe care îi avem am votat cu bile la vedere, spre deosebire de alții”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.