Coaliția a decis REDUCEREA cu 50% a accizei la carburanți. Măsura ar scădea prețul la pompă cu… 1 leu. Cîțu: „PSD să-și asume răspunderea pentru consecințe…”

Coaliția de guvernare a decis, marți, reducerea accizei la combustibil cu jumătate. Propunerea a fost validată, însă mai urmează discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți înainte de a fi aplicată. Surse participante la discuții au declarat pentru Digi24.ro că măsura ar urma să se aplice pentru o perioadă de trei luni. Odată cu reducerea accizei, prețul la pompă ar urma să scadă cu aproximativ 1,2 lei.

Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris, într-un mesaj publicat pe Facebook, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, după ședința Coaliției.

Aceasta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, a mai scris Câciu.

În ședința Coaliției s-a decis de asemenea prelungirea și în luna aprilie a măsurilor privind plafonarea prețurilor la energie și gaz și compensarea facturilor. Până în luna aprilie, ANRE ar trebui să prezinte propuneri pentru reglementarea prețurilor în energie pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

Președintele PNL Florin Cîțu, fost premier, a declarat marți, după ședința coaliției în care s-a discutat despre scăderea accizei la carburanți, soluție avansată de PSD, că „cineva trebuie să răspundă” dacă măsura nu va duce la ieftinirea prețului combustibilului la pompă.

Măsura costă cam 3-4 miliarde lei, este estimarea mea pe trei luni de zile. De principiu, sunt de acord, dar dacă nu scade prețul la pompă, cineva trebuie să răspundă. Dacă luăm de la buget 3-4 miliarde să le dam companiilor, cineva trebuie să răspundă. Să-și asume cineva aceasta măsura și consecințele”, a declarat Cîțu.

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, susține că reducerea CAS, măsură susținută de liberali, se va resimți direct în buzunarele românilor.

Toți suntem de acord că sunt măsuri bune și se pot face. Am mai gestionat și au ajutat economia. Impactul este calculat de noi. Aici sigur că o să fie discuții. Garantez că o să fie un impact pozitiv pentru români. Garantez 100% că o să ajungă în buzunarul românilor. Toate măsurile afectează deficitul. Efectele vor fi benefice pentru români”, a spus Florin Cîțu.

Cîțu propune reducerea CAS de la 25% la 20%. Asta ar însemna, potrivit acestuia, aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.